Svarīgākie darbi dārza sagatavošanā: 5 soļu plāns, kas garantēs panākumus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Vai jums ir dota tā iespēja, sākt sava dārza dizaina plānošanu, kad tajā vēl nav iestādīti augi un nav nekas uzbūvēts? Jums ir ļoti paveicies! Jums tikai jāseko šiem pieciem svarīgajiem soļiem un spēsiet pavērt ceļu uz ikviena īsta dārznieka sapni - dārzs, kurā raža priecēs kā no pārpilnības raga.

1. Atrašanās vietas izvēle

Jūs droši vien jau zināt, ka dārzeņu audzēšana prasa auglīgu un pietiekami mitru augsni. Tāpēc ir ieteicams, lai dārza gabals būtu līdzens, piemēram, reljefainā zemes gabalā ir grūti iesēt dārzeņus vienā dziļumā, tādā gadījumā tie izaugs nevienmērīgi. Turklāt augsne paaugstinātos zemes gabalos izžūst ātrāk, kas var novest pie lēnākas augu augšanas. Pārāk zemās vietās zemesgabalā pēc spēcīga lietus, ūdens uzkrājas, un dārzeņi var sākt pūt.

Ja jums nākas audzēt dārzeņus nogāzēs, izvēlieties dienvidu vai dienvidrietumu pusi. Citos virzienos augšanu var ietekmēt vēsāks vējš un augsne ātri kļūst sausa.

Pēc dārza vietas izvēles jums ir jāizstrādā zemes gabala plāns. Piešķiriet zemes gabala dienvidu pusi siltumu mīlošiem augiem, bet ziemeļu - redīsiem, rāceņiem.

Foto: Shutterstock

2. Dārza zemes novērtēšana

Augsnes struktūra ir ļoti svarīga. Dārzeņi vislabāk augs mērenā augsnē - viegla un vidēji smaga smilšmāla augsne. Tiesa, ir svarīgi pievērst uzmanību faktam, ka augsne ir mazāk auglīga, tāpēc tā būs jāmēslo ar organiskiem mēslošanas līdzekļiem.

Organiskais minerālu mēslojums

Foto: Shutterstock

3. Visvērtīgākās dārzeņu šķirnes

Kur jūs audzēsiet augus un kādus audzēsiet? Labāko sēklu izvēle ir svarīgākā veiksmīgas audzēšanas daļa. Latvijas dārzeņu līderi būtugurķi un tomāti,bet no tiem nemaz neatpaliek tādi dārzeņi, kā kāposti, ķirbji un zirņi.

Iespējams, nekļūdīsimies sakot, ka dārzeņus būtu jāizvēlas pēc to garšas un to labvēlīgajām īpašībām.

Dārzeņu sēklas

Gurķi


Tajos ir aptuveni 97% ūdens, kas organismam palīdz izvadīt glikozi un toksīnus. Tie ir bagāti šķiedrvielām, dažādiem cukuriem, olbaltumvielām, organiskajām skābēm, sāļu, kālija, nātrija, magnija, kalcija, fosfora, dzelzs, vitamīniem C, B, P, A. Tie ir ieteicami pacientiem ar sirds un asinsvadu slimībām, diabētu, aknu, nieru un ādas slimībām, un cilvēkiem ar liekā svara problēmām.

Gurķu šķirņu izvēle ir patiešām nozīmīga, bet Latvijā parasti tiek stādīti īslaicīgie gurķu hibrīdi. Kāpēc? Jo hibrīdi ir daudz auglīgāki, izturīgāki pret slimībām, kaitēkļiem, to raža ir augstākas kvalitātes. Turklāt daži gurķu hibrīdi turpina augšanu arī nākošajā sezonā.


Pateicoties gurķu garšas īpašībām un neskaitāmajām pielietošanas iespējām - tie ir piemēroti ādas atjaunošanai, konservēšanai, gan svaigai ēšanai, populārākie gurķu hibrīdi mūsu valstī ir «Rodničiok natur H», kā arī «Charlotte H », «Mirabelle H », «Pasalimo H» «Bohemia H» un «Dirigent H».

Tomāti

Tomātos ir maz kaloriju, bet tie ir īpaši bagātīgi ar derīgām minerālvielām: kāliju, magniju, kalciju, dzelzi, fosforu, pektīnu, celulozi, veicina ķermenī esošo cukuru un tauku šķīšanu. Tie ir bagāti ar likopēnu, vielu kas neitralizē brīvos radikāļus, tie bieži ir saistīti ar onkoloģiskajiem traucējumiem, kā arī sirds un asinsvadu slimību riska pacientiem.

Atšķirībā no citiem dārzeņiem, tomāti ir dažādu krāsu, formu un izmēra. To augļi var būt zaļi («Green Zebra«), oranži («Orange queen», «Zlatava«), dzelteni («Lemon boy H», «Jantar», «Yellowstone«), sarkani («Orkado H», «Uragan H», «Jasminia H», «Magnus H«), aveņkrāsas («Malinowy rodeo», «Faworyt«) un pat melni («Black cherry», «Noire de crime«).

Tāpat, tiem ir arī dažādi izmēri un forma - tomātu augļi var svērt no dažiem gramiem («Vilma», «Santasian») līdz kilogramam («Homestead») un vairāk.
Pē augstuma tomātus klasificē garajos, piemēram, «Raissa H», «Premio H» un ierobežotas augšanas - apaļie, kas beidzas ar apļveida rievojumu, piemēram, «Šejk», «Promyk», «Zyska», «Polfast H» vai «Polbig H».

Kāposti

Kāposti ir īpaši noderīgi, aizcietējumu, kuņģa čūlu vai ādas slimību, reimatiska drudža un artrīta gadījumos. Šajos dārzeņos ir vairāk C vitamīna nekā apelsīnos.


Latvijā ir daudz kāpostu šķirņu. Latviešiem patīk arī skābēt kāpostus, kam ir piemērotas šādas šķirnes - 'Quintal D’alsace', 'Brunswick', hibrīdi– 'Krautkaiser H', 'Ancoma H', 'Jubilee H’.

Vasaras ražai paredzēti 'Caramba H', 'Golden Acre', 'Slava H' kāposti.

Agrajai kāpostu ražai sējiet 'Beta', 'Fastnet H', vidēji agrajai – 'Synergy H', 'Caspar H', 'Neckarperle‘, bet vēlajai ražai– 'Frisca H'.

Ķirbji

Lapotnes, sēklas, lapas un ziedi – var ēst visu ķirbi. Ķirbji ir bagāti ar vitamīniem B, C, PP, P un E, kas mazina novecošanas pazīmes un uzlabo locītavu efektivitāti, bet D vitamīns palīdz absorbēt kalciju zobos un kaulos, mazina anēmijas un aterosklerozes risku. Ķirbjos ir reti sastopamie K un T vitamīni.


Tiem, kas vēlas izaudzēt nelielus ķirbjus, ir ieteicams izvēlēties "Orange summer H", "Sweet dumpling", "Amazonka", "Sweet mama H", "Blue ballet" un lielos "Big max", "Muscade de provence", "Rouge" vif d'etampes "šķirnes.

Zirņi

Zirņos kopā ar daudziem citiem vitamīniem un minerālvielām, ir arī retais H vitamīns, kas labvēlīgi ietekmē ādu, regulē cukura līmeni asinīs un nomierina nervus, pateicoties olbaltumvielu bagātībai, zirņi var aizstāt pat gaļu, tādēļ tie ir īpaši piemēroti veģetāriešu diētai.


Populārākie zirņu veidi Latvijas audzētāju vidū ir agrie un punduršķirnes, piemēram, 'Cud kalvedonu', 'Early onward', 'Avola', 'Cetris'. Populāri ir arī sparģeļu zirņi, kurus var vienkārši ēst ar visām pākstīm - «Ambrosia», «Norli».

Foto: Shutterstock

4. Augu rotācijas plāns

Protams, dārzeņi un to iespējas ir daudz un dažādas, tādēļ brīdī, kad esat izvēlējušies, ko sēt un esat izvēlējušies pareizās sēklas, iesakām padomāt soli uz priekšu un izveidot augu rotācijas plānu.


Atcerieties, ka nav ieteicams sēt vienus un tos pašus augus tajā pašā vietā. Augu grupēšana un līdzīgo augu kultivēšana, pārvietojot tos uz citām teritorijām, stingrā uzraudzībā, palīdz iegūt lielāku ražu, uzlabo augsnes fizikālās un organiskās īpašības, samazina kaitēkļu un slimību risku. Turklāt augu rotācija ir efektīvs nezāļu kontroles rīks.

Piemēram, gurķi vai ķirbji aug vislabāk, ja pirms tiem auguši kāposti, sīpoli, kukurūza vai bietes. Kāposti augs labāk, ja iepriekš būs sēti - burkāni, bietes, pavasara un ziemas graudaugi, graudzāles, kartupeļi, pākšaugi, graudzāļu maisījumi. Pākšaugu dārzeņus sēt pēc kartupeļiem, sakņu dārzeņiem, kāpostiem un tomātiem. Kartupeļi – kur auguši agrie kāposti un pākšaugi.

Tomātiem, baklažāniem, paprikai piemērota augsne pēc pākšaugiem, kāpostiem un sakņu dārzeņiem. Sīpoliem – pēc ķirbjiem, bietēm, gurķiem, ziemas graudaugiem un kartupeļiem. Audzējiet burkānus pēc gurķiem. Kukurūzu, kartupeļus vai bietes - pēc sīpoliem un gurķiem.

Nav tikai svarīgs, ko mēs sēsim vai audzēsim, bet arī tas, kas aug blakus. Atcerieties, ja iestādīsiet blakus burkāniem sīpolus, tad tie no burkāniem atbaidīs mušas. Burkāni arī ļoti mīl kliņģerītes, tie kļūst daudz garšīgāki un tiem mazāk kaitēs slimības. Burkānu dīgtspēju paātrina līdzās augošas dilles. Sulu burkāni jāsēj kopā ar pētersīļiem, tad tie būs gaišāki, tieši tas pats notiks, ja tos audzēs pēc sīpoliem.

Tomātu stādi jāstāda starp zaļumiem, jo lieliski atbaidīs kaitēkļus. Un siltumnīcā blakus tomātiem, jūs varat audzēt seleriju.

Foto: Shutterstock

5. Dobju uzstādīšana

Kad jums ir skaidrs plāns: ko, kur, kad un kā jūs sēsiet vai audzēsiet, ir pienācis laiks sākt pašu stādīšanas procesu.
Pirmkārt, izlemiet kāda veida izkārtojums ir nepieciešams. Ir vērts zināt, ka dobes var būt taisnstūrveida, apaļas vai cita veida, vissvarīgākais, lai var viegli sasniegt augus. Vidējais ieteicamais dobes platums ir no 0,8- 1 m, līdz 0,4 m.
Jāpatur prātā, ka speciālisti iesaka veidot dobes no ziemeļiem uz dienvidiem vai arī no ziemeļaustrumiem uz dienvidrietumiem. Šādi izveidotas dobes saņems vislielāko saules gaismu un nepieciešamo siltumu.

Jums vajadzētu arī izvēlēties piemērotu izkārtojuma veidu.


Plakanās dobes ir vispopulārākās un visplašāk izmantotās. Vieglās augsnēs ir ieteicams izvēlēties tieši šādas dobes, jo augsne ātri neizžūs. Šādas dobes ir piemērotas ērtai apkopšanai, izkārtojuma plānam mainoties katru gadu.


Paaugstinātās dobes ir populāras starp dārzniekiem, jo tās rada iespaidu par kārtību. Šādas dobes var vienkārši piebērt vai ierāmēt. Tās ir noderīgas apgabalos, kur lietus daudzums vai smagas māla augsnes ātrāk izžūst, bet sausuma gadījumā bieži vien ir nepieciešama laistīšana.

Koka stādu kastes



Ievērojot šos piecus soļus, jums tiek nodrošināta iespēja gūt labāko ražu. Jāpatur prātā, ka svarīgs ir katrs stādīšanas posms sākot ar sēšanu, turpinot ar rūpīgu stādu pārstādīšanu, augu laistīšanu, mēslošanu, augsnes kvalitātes uzturēšanu un laicīgu rīkošanos slimības un kaitēkļu saskarsmes gadījumos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu