Grozījumi Būvniecības likumā ir nepārdomāti un lielo būvnieku izlobēti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Patlaban sabiedriskajā apspriešanā nodotie grozījumi Būvniecības likumā par atbildības sadalījumu būvniecības procesā ir lielo būvnieku izlobēti un nav pārdomāti, ceturtdien žurnālistiem sacīja advokātu biroja «Sorainen» partnere, zvērināta advokāte Lelde Laviņa.

«Nozare ilgi runāja, ka vajag pašsakārtoties, izveidot jaunu sistēmu, kas regulē nozari. Tagad viss līdzsvars ir izdzēsts un likuma grozījumos pateikts, ka trešo personu priekšā atbildīgs ir tikai pasūtītājs ar tiesībām vēlāk pret kādu vērsties. Jaunie grozījumi nav vērtēti ne Civillikuma kontekstā, nav arī vērtēts, kādu ietekmi tas atstās uz publisko sektoru, kurā ieplūdīs lielas Eiropas Savienības (ES) naudas,» stāstīja Laviņa.

Viņa norādīja, ka valsts un pašvaldības ilgi domā pirms pieņem politiskos lēmumus par kāda objekta celtniecības sākšanu, tad liek projektētājiem ātri projektēt un būvniekiem ātri būvēt, lai paspētu laikā apgūt ES naudu. Tādos objektos ir daudz defektu, kurus novērš jau pēc tā pieņemšanas ekspluatācijā garantijas laikā.

«Pieņemot izstrādātos likuma grozījumus, ne projektētājs, ne būvnieks nebūs ieinteresēti vērst pasūtītāja uzmanību uz kļūdām projektā - pēc principa «ko mums iedod, to arī realizējam«. Kur pasūtītāji spēs atrast normālus konsultantus un ekspertus, lai varētu visu nokontrolēt un būt atbildīgi pret trešajām personām? Regulējums ir nesamērīgs, pasūtītājam būtu jābūt pārliecinātam, ka izvēlas profesionālus būvdarbu veicējus, kas spēj atbildēt par paveikto,» norādīja Laviņa.

Juriste uzsvēra, ka jaunais regulējums grauj visu līdz šim uzbūvēto sistēmu ar augsto regulācijas pakāpi. «Būvnieki negrib uzņemties atbildību par nekvalitatīvu projektu, tomēr ir jāiet uz sakārtotu vidi. Būtu jāvirzās uz to, ka pret trešajām personām būtu atbildīgs būvnieks, kā ir jau esošajā likumā,» norādīja Laviņa.

Kā ziņots, Ekonomikas ministrija (EM) ir izstrādājusi un šā gada sākumā nodevusi sabiedriskajai apspriešanai likumprojektu «Grozījumi Būvniecības likumā», kas tapis ciešā sadarbībā ar būvniecības procesa dalībniekiem.

Sagatavotie grozījumi Būvniecības likumā saistīti ar būvniecībā iesaistīto pušu atbildību, tādejādi risinot daudzus aktuālos nozares jautājumus. Ar grozījumiem ļoti precīzi paredzēts noteikt vienu atbildīgo par katru būvniecības posmu. Skaidri nodefinējot katras iesaistītās puses atbildību, tiks panākta arī ātrāka strīdu risināšana un nepieciešamības gadījumā zaudējumu atlīdzināšana.

Atbilstoši likumprojekta autoru iecerēm, būvniecības procesa laikā līdz būves pieņemšanai ekspluatācijā būvniecības ierosinātājs atbildēs par trešajām personām nodarītajiem zaudējumiem. Būvniecības ierosinātājs būs tiesīgs vērsties regresa kārtībā pret to būvniecības procesa dalībnieku, kuru darbības vai bezdarbības rezultātā trešajām personām nodarīti zaudējumi. Par trešajām personām gan neuzskatīs objektā nodarbinātās personas, tai skaitā atsevišķo būvdarbu veicējus, un objekta apmeklētājus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu