Diskutē par Latvijas darba tirgus nākotni

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Rīgā šodien notiek diskusija par Latvijas darba tirgus nākotni, pavēstīja Latvijas personāla vadīšanas asociācijā.

Diskusijā piedalās Latvijas personāla vadīšanas asociācijas valdes priekšsēdētāja Eva Selga, «Swedbank» galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks, kā arī «Lattelecom» personāla vadības direktore Ingrīda Rone, «Accenture Latvia» Personāla nodaļas vadītāja Zanda Arnava, «Maxima Latvija» Personāla vadības departamenta direktors Raitis Apinis un «Integral Management Group» pārstāvis.

Pasākuma ietvaros «CVO Recruitment» pārstāve Liene Kubliņa prezentē arī Latvijas personāla vadīšanas asociācijas un «CVO Recruitment» veiktās aptaujas «Personālvadības aktualitātes 2018.gadā» rezultātus.

Latvijas personāla vadīšanas asociācijas biedru aptaujā iegūtā informācija liecina par to, ka sarežgītos darba tirgus apstākļos, kad darba devējiem kritiski trūksts darbaspēks, personāla vadītāji līdzās tradicionālām darba metodēm arvien vairāk pielieto jaunas metodes un inovatīvus risinājumus.

«Pēdējos gados Latvijas uzņēmumos personāla vadītāji ir saskārušies ar problēmu, ka pietrūkst kvalificēts darba spēks. Šobrīd šī problēma ir kritiska. Kopā, analizējot šo situāciju, daloties pieredzē, pieaicinot citu nozaru ekspertus, mēs atradīsim risinājumus, kas uzlabos personāla vadītāju darbu uzņēmumos,» sacīja Latvijas personāla vadīšanas asociācijas valdes priekšsēdētāja Eva Selga.

AS «ABLV Bank» Personāla nodaļas vadītāja Dace Rūķīte – Kariņa atklāj, ka finanšu nozarē, tā pat kā citās, ir jūtams kvalificēta darbaspēka trūkums. «Nav bezizejas, bet kvalitāti, kādu pieprasām no potenciālajiem jaunajiem kolēģiem, atrast ir grūti. Mūsu gadījumā jautājums nav arī par darba samaksu, jo darbinieki ir apmierināti, novērtē mūsu stabilitāti un uzņēmumu, kuru tie pārstāv.»

Viņa nepiekrīt vispārpieņemtajam viedoklim, ka darba meklētājiem noteicošais faktors ir tikai darba alga: «Nereti svarīgāka ir drošības sajūta un stabilitāte. Finanšu sektors jau gadiem veic atalgojuma pētījumus, lai saprastu situāciju darba tirgū un attiecīgi reaģētu uz notiekošajām pārmaiņām. Nevar teikt, ka algas tiktu indeksētas katru gadu, bet to pārskatīšana notiek regulāri.» Viņa arī norāda, ka šogad finanšu sektora darba algu pieaugums varētu būt 5-6%.

Dace Rūķīte – Kariņa arī norāda: «ABLV Bank» darbinieku atalgojumā tiek izmantoti dažādi finanšu instrumenti, kas stiprina drošības sajūtu un palielina darbinieku motivāciju. Piemēram, daļa no darbinieku prēmijas tiek ieguldīta subordinētajās obligācijās vai uzkrājošajā dzīvības apdrošināšanā, kas potenciāli palielina viņa ienākumus ilgtermiņā, veidojot papildus stabilitāti nākotnē».

Asociācijā atzīmēja, ka 2018.gadā plānots rīkot arī citas diskusijas par šo tēmu, pieaicinot ekspertus no valsts pārvaldes un biznesa vides.

Diskusija «Latvijas darba tirgus - nākotnes prognozes un risinājumi» notiks «Swedbank» konferenču zālē no plkst.14 līdz 17.

Latvijas personāla vadīšanas asociācija ir profesionālu personāla vadītāju biedrība, kuras mērķis veidot vienotu izpratni par personāla vadību Latvijā, veicinot inovatīvu personāla vadības risinājumu ieviešanu organizācijās. Asociācija Latvijā darbojas kopš 1996.gada un pārstāv 245 Latvijas uzņēmumus un organizācijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu