Jānis Ķirsis: «Es būtu laimīgs rakstīt skaņdarbu šim konkursam!»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

2. Baltijas jūras koru konkursa noslēguma koncertā šo svētdien viesosies Jāņa Ķirša vadītā vokālā grupa «FRAMEST», kas īpaši šim pasākumam gatavo speciālu programmu. Tāpat viņš labprāt uzrakstītu kādu skaņdarbu konkursa obligātajai programmai.

Izcila apstākļu sakritība

«Ir brīnišķīgi, ka kaut kas tāds notiek – tā iemesla dēļ, ka ir sakrituši vairāki apstākļi, lai šis projekts ar laiku kļūtu par paliekošu vērtību,» atzīst mūziķis, uzskaitot aspektus, kas, viņaprāt, nosaka šā konkursa kvalitāti: to rīko profesionāls mūziķis, kuram ir tieša saistība ar koru vidi (diriģents Jānis Ozols – red.), konkurss norisinās brīnišķīgā vietā – Dzintaru koncertzālē, kur ir izcila akustika, un kas ir viena no labākajām Latvijas koncertzālēm kormūzikas atskaņošanai. «Tie visi ir labi iemesli šādas konkursu tradīcijas iedibināšanai, un man liekas, ka tas viss varētu labi strādāt,» uzskata Jānis Ķirsis, gan piebilstot – viņaprāt, ir mazliet pāragri spriest, kā viss veidosies tālākajā nākotnē, jo Baltijas jūras koru konkurss ir jauns projekts. «Taču domāju, ka jau pēc diviem trim gadiem redzēsim, vai konkurss ir ieguvis starptautisku atpazīstamību un vai uz to brauks labākie kori.»

Rādīs labāko no sava repertuāra

Lai gan konkursa noslēguma koncerts ir ieplānots svētdien plkst.11 no rīta, Jāni tas nemulsinot: «Protams, mums atvēlētais uzstāšanās laiks nav pārāk ilgs, lai mēs parādītu visu, ko esam sastrādājuši pa šiem gadiem.» «FRAMEST» koncertā vēlas iepazīstināt klausītājus – galvenokārt ārvalstu viesus – ar vokālās mūzikas un tehnikas daudzveidību, prezentējot gan latviešu tautas mūziku džeza aranžējumos, gan arī džeza klasiku, kas esot viens no grūtākajiem uzdevumiem, jo, jo, kā saka mūziķis, gan ansambļiem, gan koriem nav viegls uzdevums to izdarīt stilistiski pievilcīgi. «Bet mūsu galvenais uzdevums to visu būs izdarīt ar vieglu humoru un ironiju, un tādēļ katrā mūsu priekšnesumā izklaidējam publiku, jo tā nav mākslas forma, kurā būtu jācenšas taisīt vienam pār otru gudrāka seja.» Tādēļ mūziķi paši uz savu uzstāšanos raugās viegli, un cenšas panākt, lai atslābinās arī viņu klausītāji, tajā pašā laikā aplaudējot un padziedot līdzi, ja priekšnesums viņus uzrunā.

Foto: Publicitātes foto

Būtu laimīgs par iespēju

Ņemot vērā, ka diriģents Jānis Ozols sava konkursa vajadzībām mēdz latviešu komponistiem pasūtināt obligātos skaņdarbu, vai šāda iespēja interesētu arī manu sarunbiedru? «Rakstīt skaņdarbus man gribas visu laiku, un paldies Dievam, ka man ir iespēja strādāt kopā ar kori «Kamēr…» un Valsts akadēmisko kori «Latvija» utt. Tā ir mana kaislība, profesija un ikdiena – rakstīt mūziku koriem, ansambļiem un citiem izpildītājiem. Tā ka – ja nu Jānis Ozols mani kādreiz šajā sakarā atcerētos, es būtu patiesi laimīgs par to!» ar smaidu saka Jānis Ķirsis.

Konkursa programma:

22. septembrī 20.00 Atklāšanas koncerts Dubultu Evaņģēliski luteriskajā baznīcā

23. septembrī 11.00 Obligātās programmas konkursa pusfināls Dzintaru koncertzālē

23. septembrī 17.00 Brīvās izvēles programmas konkursa pusfināls Dzintaru koncertzālē

24. septembrī 11.00 Grand Prix fināls, Noslēguma koncerts ar vokālās grupas FRAMEST dalību un uzvarētāju apbalvošanas ceremonija Dzintaru koncertzālē.

Konkursa galvenais atbalstītājs ir Jūrmalas pilsētas dome. Konkursa sadarbības partneri: Valsts Kultūrkapitāla fonds, Latvijas valsts meži, Dzintaru koncertzāle, izdevniecība Musica Baltica, Innocent Coffee, restorāns 36. līnija, modes zīmols Amoralle, zīmoli ELVI un LAIMA. Informatīvie atbalstītāji: RigaTV24, Latvijas Radio 3 Klasika, Dienas mediji, TVNET un JCDecaux.

Ieeja pasākumos – bez maksas. Uz Noslēguma koncertu ieejas kartes jāizņem Biļešu Paradīzes kasēs, vietu skaits ierobežots.

Vairāk informācijas

Facebook.com

Youtube.com

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu