Vienmēr cenšos tiekties pēc visaugstākajiem mērķiem - saruna ar diriģentu Jāni Ozolu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šonedēļ – no 22. līdz 24. septembrim Jūrmalā risināsies 2.Starptautiskais Baltijas jūras koru konkurss, kuru organizē pazīstamais diriģents Jānis Ozols. Šā gada konkursu, kurā piedalās divpadsmit kori no astoņām valstīm, brauks vērtēt Eiropas «Grand Prix» pārstāvji, un Jānis neslēpj, ka vēlētos, lai Jūrmalā notiekošais koru konkurss kļūtu par vienu no prestižās «Grand Prix» posmiem.

Vai, lūdzu, vari atgādināt, kā tev radās doma par šāda konkursa rīkošanu Latvijā?

Jānis Ozols: Man jau ilgi prātā bija doma par konkursa organizēšanu, un nesapratu, kāpēc Latvijā jau nav tapis augsta līmeņa koru konkurss. Manuprāt, tas būtu loģisks un vajadzīgs, jo mēs taču lepojamies ar savām kordziedāšanas tradīcijām, visiem stāstām, ka mums ir labākie kori pasaulē, bet paši neko neorganizējam – ne priekš sevis, ne citiem. Jau vairākus gadus domāju un runāju ar cilvēkiem; visi teica – jā, vajag… Beigu beigās salikās visi punkti uz «i», kausi sasvērās pareizajās pusēs, Jūrmalas pašvaldībā atradās dzirdīgas ausis un cilvēki, kas saprata, ka tas ir ne tikai pašvaldības, bet valsts līmeņa pasākums, kas izskan starptautiski, un viņi deva zaļo gaismu, sakot – jā, šāds konkurss mums ir vajadzīgs; rīkojam!

Un vēl izrādījās, ka koru konkursu niša ir brīva…

J.O. Protams, vēl jau ir «Interkultūras» rīkotās Pasaules un Eiropas koru olimpiādes, kas te ir notikušas, taču tas ir mazliet kaut kas cits. Turklāt nu jau varu atklāt, ka uz konkursu ieradīsies Eiropas «Grand Prix» organizācijas pārstāvji – skatīties un vērtēt, kas mēs īsti esam.

Manuprāt, tas ir ļoti labs novērtējums.

J.O. Jau vairakkārt publiski esmu izteicis vēlmi, lai mūsu konkurss kļūtu par vienu no Eiropas lielā «Grand Prix» posmiem. Un nu – mūsu neatlaidības rezultātā, viņu pārstāvji šogad būs klāt, lai paskatītos, kā viss strādā, kas mēs esam, lai saprastu, vai viņiem par šo konkursu ir interese.

Vai tas nozīmē, ka tava organizētā konkursa uzvarētājs ar laiku automātiski varētu piedalīties Eiropas «Grand Prix» izcīņā?

J.O. Es ļoti ceru, ka tuvāko pāris gadu laikā Jūrmalas konkurss kļūs par vienu no «Grand Prix» posmiem, un tas nozīmē, ka šis konkurss būs tikpat prestižs kā Maribora, Tolosa, Areco, Varna… Varbūt šim mūsu posmam vajadzētu būt vēl prestižākam. (Smaida.) Esmu runājis gan ar kultūras ministri, gan citām kultūras institūcijām un, protams, ka visi šo manu iniciatīvu atbalsta, tāpēc ceru, ka tā īstenosies.

Tas izklausās mazliet ambiciozi – protams, labā nozīmē.

J.O. Mans domugājiens ir tāds – es vienmēr cenšos tiekties pēc visaugstākajiem mērķiem, un to uzstādu arī saviem koriem. Un tad, ja to neizdodas sasniegt, tāpat mēs esam ieguvuši pieredzi un kaut ko iemācījušies. Manuprāt, ir jāuzdrošinās domāt – «think high» un plašākos mērogos. Īpaši paskatoties, kā rosās igauņi un lietuvieši – viņiem notiek konkurss pēc konkursa! Paldies Dievam, ka viņi vēl nav saistījušies ar Eiropas «Grand Prix», jo domāju, ka mums no Baltijas valstīm šajā jomā ir jābūt pirmajiem, un nevis trešajiem. Tā ir tāda mana mazā misija. (Smaida.)

Ir zelta rudens – laiks, kad cilvēkiem patīk braukt uz Jūrmalu pastaigāties un baudīt rudeni. Ko tu viņiem ieteiktu baudīt no konkursa mākslinieciskās daļas?

J.O. Tiem klausītājiem, kas sevi neuzskata par koru ekspertiem, es noteikti ieteiktu apmeklēt vai nu atklāšanas, vai noslēguma koncertu. Atklāšanas koncertā, kas notiks Dubultu baznīcā, būs iespējams dzirdēt visus divpadsmit korus, kas šogad piedalīsies konkursā, bet noslēgumā – tikai piecus labākos, turklāt tur notiks «Grand Prix» izcīņa un uzstāsies arī vokālā grupa «Framest». Un ļoti ceru, ka šogad noslēgumā izdosies tas, kas pagājušogad notika netīšām: ka visi kori beigās vienlaikus atskaņos īpaši šim konkursam rakstīto skaņdarbu – šogad tas būs Ērika Ešenvalda «Lux Aeterna» («Mūžīgā gaisma»). Savukārt sestdien, 23.septembrī, Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē būs iespēja izbaudīt īpašo konkursa atmosfēru, un šī sadaļa varētu būt interesanta tiem, kas paši dzied korī un zina, kas notiek koru konkursos. Šajā dienā no rīta skanēs obligātā programma, bet pēcpusdienā – brīvās izvēles programma. Varbūt to var salīdzināt ar koru kariem, kas pirms katriem Dziesmu svētkiem notiek LU Lielajā aulā, tikai ar to starpību, ka šajā konkursā piedalās nepazīstami kori.

Kā tu izvēlējies korus, kas piedalīsies konkursā?

J.O. Ja grib rīkot konkursu, nepietiek tikai ar ziņas ievietošanu Facebook. Tas ir sarežģīts darbs. Visur, kur esmu braucis ar saviem koriem – uz konkursiem un simpozijiem visā pasaulē, esmu stāstījis par Latviju un savu konkursu. Un man ir patiess prieks, ka jau otrajā gadā konkursā piedalīsies tik spēcīgi kori. Jau pērn mums bija labi kori, bet šogad daži ir TOP klases – piemēram «New Dublin Voices» no Īrijas, kas vienmēr cīnās visos lielajos konkursos, un reiz ir sacentušies ar mūsu pašu «Kamēr…». Ir vairāki spēcīgi mūsu pašu kori: Dārziņa koris, «Austrums» – kori, kas brauc uz konkursiem un bieži vien ieņem visaugstākās vietas. Un ir pilnīgs jaunums – «Rīgas biržas vīru koris, ko arī man būs interesanti paklausīties», jo es to līdz šim neesmu dzirdējis, ko vada ļoti labs un ambiciozs diriģentu tandēms un kurā dzied – es gribētu teikt, Latvijas koru «vīru zieds». Lielāko daļu no viņiem esmu redzējis kādos no labākajiem Latvijas koriem – gan vīru, gan jauktajiem, kas nozīmē, ka šis koris varētu sagādāt pārsteigumus.

Minēji, ka šā gada konkursam obligāto skaņdarbu ir sarakstījis Ēriks Ešenvalds…

J.O. Katru gadu konkursam taps īpaši komponēts skaņdarbs, turklāt trijās versijās – jauktajam, vīru un sieviešu korim -, lai žūrijai būtu vēl viens rīks, kā novērtēt katra kora sniegumu. Man ir patiess prieks, ka Ēriks piekrita mūsu konkursam uzrakstīt skaņdarbu, jo viņš patiešām pašreiz ir tādā slavas zenītā… Kad martā biju Mineapolē, Amerikas kordiriģentu asociācijas lielajā forumā, redzēju, kas ir Ešenvalds! Tur viņš ir gluži vai koru Maikls Džeksons: visi grib ar viņu fotografēties, pasūtīt skaņdarbus, kad viņš kaut kur parādās, tad nevar atkauties no cilvēkiem; vārdu sakot, viņš ir superstārs! Un tad, kad viņš pateica: jā, Jāni, es atradīšu laiku un uzrakstīšu skaņdarbu konkursam, man tas bija ļoti svarīgi, jo tas nozīmē, ka viņš atbalsta mūsu konkursu, turklāt ar šiem lielajiem vārdiem – Rihardu Dubru, Ēriku Ešenvaldu – mans konkurss iegūst starptautisku skanējumu. Ēriks stāstīja, ka Barselonā viņam nākuši klāt un jautājuši kaut ko par skaņdarba izpildījuma niansēm, jo, redz, viņi braucot uz mūsu festivālu…

Un šis skaņdarbs būs dzirdams 23.septembrī?

J.O. Jā, obligātajā programmā visu koru izpildījumā. Es cenšos konkursa koncertu laikus ielikt tā, lai interesenti no Rīgas var atbraukt un noklausīties obligāto programmu, pēc tam pastaigāt gar jūru un pasēdēt kādā kafejnīcā, lai pēc tam varētu klausīties izvēles programmu – tā, lai šī diena būtu atpūta, nevis stress, un lai varētu pabaudīt kormūziku.

Izklausās, ka tev pašam gan šīs dienas būs stresainas …

J.O. Stress… Jācer, ka tas būs mazāks nekā pagājušogad, kad konkurss notika pirmo reizi, un priekš pirmās reizes, manuprāt, mēs izdarījām neticamu darbu un, lai gan bija kaut kādi krikumi, tomēr viss notika tik labi, cik varēja notikt. Katrā gadījumā, šis konkurss ir tāda esence no tā, ko esam redzējuši pasaulē, piedaloties kormūzikas konkursos – labākais, ko esam centušies salikt kopā. Un mana komanda ir vienkārši burvīga; mēs esam tāda ļoti ģimeniska komanda. Manuprāt, tā varētu būt mūsu īpašā veiksme, jo mūsu devīze ir – visi par vienu, viens par visiem.

Konkursa programma:

22. septembrī 20.00 Atklāšanas koncerts Dubultu Evaņģēliski luteriskajā baznīcā

23. septembrī 11.00 Obligātās programmas konkursa pusfināls Dzintaru koncertzālē

23. septembrī 17.00 Brīvās izvēles programmas konkursa pusfināls Dzintaru koncertzālē

24. septembrī 11.00 Grand Prix fināls, Noslēguma koncerts ar vokālās grupas FRAMEST dalību un uzvarētāju apbalvošanas ceremonija Dzintaru koncertzālē.

Konkursa galvenais atbalstītājs ir Jūrmalas pilsētas dome. Konkursa sadarbības partneri: Valsts Kultūrkapitāla fonds, Latvijas valsts meži, Dzintaru koncertzāle, izdevniecība Musica Baltica, Innocent Coffee, restorāns 36. līnija, modes zīmols Amoralle, zīmoli ELVI un LAIMA. Informatīvie atbalstītāji: RigaTV24, Latvijas Radio 3 Klasika, Dienas mediji, TVNET un JCDecaux.

Ieeja pasākumos – bez maksas. Uz Noslēguma koncertu ieejas kartes jāizņem Biļešu Paradīzes kasēs, vietu skaits ierobežots.

Informācijai: www.balticchoir.com

Facebook: International Baltic Sea Choir Competition

Youtube:IBSCC | International Baltic Sea Choir Competition

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu