Kustību brīvība ar veselām locītavām

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Veselas locītavas nodrošina kustību brīvību. Ja parādās stīvums un sāpes locītavās, cilvēka ķermenis nespēj pilnvērtīgi kustēties. Mūsdienu dzīves veids, kas nereti ir visai mazkustīgs, veicina locītavu problēmu attīstību arvien gados jaunākiem cilvēkiem. Lielākoties locītavu problēmas skaidrojamas ar izmaiņām, kas radušās locītavas skrimslī.

  • Vesels locītavas skrimslis samazina kaulu slīdvirsmu berzi. Ar gadiem zūd līdzsvars starp skrimšļa atjaunošanās un noārdīšanās procesiem, tās «nolietojas» un nespēj pilnvērtīgi funkcionēt. Locītavu problēmas sekmē mazkustīgs dzīvesveids, nepareizs slodzes sadalījums, veicot fizisku darbu, vienveidīga vienas locītavas nodarbināšana.
  • Locītavas skrimslī nav asinsvadu un nervu. Skrimšļa barošanās un atbrīvošanās no vielmaiņas galaproduktiem notiek difūzijas ceļā. Šo procesu locītavas skrimslī veicina kustības. Ja locītava ir pilnīgi nekustīga ilgāku laika periodu, locītavas skrimšļa šūnas var iet bojā, jo tajās uzkrājas vielmaiņas galaprodukti un tās nesaņem uzturvielas.
  • Kustības ir nepieciešamas, bet fiziskajai slodzei jābūt regulārai, savam vecumam un sagatavotībai atbilstošai. Locītavām var kaitēt visi tie sporta veidi, kas saistīti ar skriešanu. Skrējiena laikā locītavās veidojas mikrotraumas, ka vēlāk nelabvēlīgi atsaucas uz kopējo locītavu veselību.Saudzīgāki sporta veidi ir peldēšana, kas atvieglo locītavas, riteņbraukšanu un nūjošana, kas kustību laikā nodrošina pareizu, funkcionālu locītavu kustību.
  • Locītavu veselībai ir būtiski uzturēt normālu ķermeņa svaru. Virssvars palielina slodzi ceļgaliem, gūžas locītavām un potītēm.Cilvēks izjutīs atvieglojumu locītavās, zaudējot pat 5 kilogramus liekā svara.
  • Ieteicams ievērots abalansētas fiziskās slodzes principus, piemēram, plānot darbus tā, lai ik pēc laika būtu jāmaina ķermeņa poza un slodzes veids, pareizi celt un pārvietot smagākas kravas, labāk nest divas nepilnas somas nekā vienu pilnu, izmantot palīgierīces, kas atvieglo darbu, laiku pa laikam atpūsties un pavingrot.
  • Locītavu veselību nodrošinās arī pilnvērtīgs un sabalansēts uzturs, kurā ir pietiekoši daudz olbaltumvielu, vitamīnu un minerālvielu. Saistaudu, t.sk. skrimšļa, veidošanās sākas ar glikozaminoglikānu un proteoglikānu sintēzi, kurā tiek izmantots glikozamīns.Glikozamīns ir dabīgs aminomonosaharīds, kas organismā veidojas no L-glutamīna un glikozes. Uzturu der papildināt ar glikozamīnu saturošiem preparātiem. Lietderīgi ir uzsākt šo preparātu lietošanu, pirms parādījušās sāpes vai kustību ierobežojums locītavā.
Foto: Publicitātes foto

Sniedziet savām locītavām iespēju kustēties, piedaloties iešanas sacensībās Walmark Walking Competition, kas 23. septembrī notiks Jūrmalā Dubultu pludmalē. Visi dalībnieki finišējot saņems ar rokām darinātu koka medaļu. Tev būs iespēja uzlādēt sevi un savu ģimeni ar pozitīvu enerģiju ELEKTRUM 5000 soļu zonā! Tajā būs daudz dažādu aktivitāšu ikvienam!

Šajās sacensībās nav laika limita, nav pirmās, otrās vai pēdējās vietas, Tu vari vienkārši izbaudīt pastaigu.

Sacensību mērķis ir noiet visu pasākuma organizatoru sagatavoto trasi un izbaudīt notikumu.

Uzzini vairāk www.facebook.com

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu