Babītē atklāta vērienīga nelegālu cigarešu ražotne; aizturētas septiņas personas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kratīšana tika veikta kriminālprocesa ietvaros, kas bija sākts pēc ilgāku laiku veikta operatīvo pasākumu kopuma. Kratīšanā tika atklāta pilnībā iekārtota cigarešu ražotne. Cigarešu ražošana notika angārā, kura būvniecība nav bijusi iepriekš saskaņota. Ēkā bija izveidotas noliktavas telpas, ražošanas telpa, kurā atradās ražošanas iekārta, kā arī bija izbūvēts sanitārais mezgls un atpūtas telpa.

Ražotnē bija ierīkota arī signalizācija, kas brīdināja par nepiederošu personu tuvošanos, tāpat bija izveidota rezerves izeja, pa kuru strādnieki varētu ēku pamest nepamanīti. Muitas policijai, sākot kratīšanu, izdevās strādniekus pārsteigt tieši nelegālās ražošanas procesa laikā.

Kratīšanas laikā ražošanas telpā tika atrasta cigarešu ražošanas iekārta, kas spēj saražot līdz 4000 cigaretēm minūtē,

iekārta, kas sapako cigaretes paciņās, un iekārta, kas sapako cigarešu paciņas blokos, kā arī ģenerators elektroenerģijas ražošanai.

Tika atrastas arī jau saražotas cigaretes GOAL, aptuveni 4 tonnas sasmalcinātas tabakas, no kuras var izgatavot vismaz 4 miljonus cigarešu, kā arī cigarešu paciņu sagataves ar uzrakstiem GOAL, līme, folija un citi cigarešu ražošanas izejmateriāli.

Valsts ieņēmumu dienesta vadītāja Ilze Cīrule sacīja, ka šis ir īpašs notikums, jo pirmo reizi Baltijā apturēta šāda izmēra nelegālā cigarešu ražotne. «Domāju, ka šī ir ļoti labi paveikta operācija, esam nonākuši uz pēdām organizētai ražotnei, kura preci ražoja pārsvarā Skandināvijas tirgum, nodarot valsts budžetam salīdzinoši lielus zaudējumus,» teica Cīrule.

Valsts ieņēmumu dienesta Muitas policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš pastāstīja, ka, veicot izmeklēšanu, tika saprasts, ka iespējams notvert ne tikai cilvēkus, apturēt iekārtas, bet arī pieķert rūpnīcu ražošanas procesā. Veicot kratīšanas, tika atrasta arī noliktava, kurā glabājās vairāki miljoni gatavu cigarešu.

Podiņš akcentēja - interesanti, ka

grupējums bija ļoti labi sagatavojies pārbaudēm, teritorija bija apsargāta, ar kustību sensoriem un video novērošanu. Tāpat tika izveidota maskēta avārijas izeja, lai nepieciešamības gadījumā varētu aizbēgt.

Aizturēšanas brīdī bija arī bēgšanas gadījums, bet tas bijis nesekmīgs.

Grupējumam tika nodarīti divarpus miljonus eiro lieli zaudējumi.

Cigaretes bija paredzētas Zviedrijai, bet daļa cigarešu atrastas arī Latvijā. Ir informācija, ka šādas kravas aizturētas arī citās Eiropas Savienības valstīs un pašlaik eksperti strādā, lai noskaidrotu, vai tās ir vienas un tās pašas.

Muitas policija aizturēja septiņas personas – sešus ražošanas procesā iesaistītos un apsargu.

Dažas stundas vēlāk tā paša kriminālprocesa ietvaros tika veikta vēl viena kratīšana kādā noliktavā Olaines novadā. Kratīšanas laikā tika izņemti 5,4 miljoni cigarešu GOAL un autotransports, ar kuru cigaretes tika pārvietotas no rūpnīcas uz noliktavu.

Kopā tika izņemti 5,4 miljoni cigarešu, aptuveni 4 tonnas tabakas, iepakojuma materiāli, ražošanas iekārtas, 8 transporta līdzekļi.

Kriminālprocess sākts 17. maijā. Bargākais sods, ko paredz likums par šādu pārkāpumu, ir brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem.

Pašlaik ir skaidrs, ka iekārta ražošanai ir montēta no trim sastāvdaļām. Komplekta sastāvdaļas vestas no dažādām valstīm. Tabakas fabrika darbojusies ar zināmiem pārtraukumiem, grupējums bija ļoti uzmanīgs. Tika vēroti cilvēki, mašīnas, darbības tika pārtrauktas pie mazākā iespējamā riska. Darbs parasti notika naktīs un svētku dienās.

Angārs, kurā atradās ražotne, bija nelegāla būve uz privātas zemes. Pagaidām gan nav aizturētas visas aizdomās turētās personas. «Ir vēl,» par iespējamo personu skaitu, kuras nav notvertas, pauda Podiņš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu