Pērn likvidēti vairāki «Latvijas Krājbankas» koncerna uzņēmumi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

2016.gadā likvidēti vairāki likvidējamās AS «Latvijas Krājbanka» koncerna uzņēmumi, teikts bankas administratora «KPMG Baltics» pārskatā kreditoriem par periodu no 2015.gada 23.decembra līdz 2016.gada 22.decembrim.

Pērn likvidētas «Latvijas Krājbankas» piederošās kompānijas SIA «Krājinvestīcijas» meitassabiedrības SIA «KM3», SIA «MG Zeme» un SIA «Atlantijas nami». Likvidētas SIA «North Hub» pilnībā vai daļēji piederošās sabiedrības SIA «North Hub Cleaning», SIA «North Hub Security», SIA «North Hub Cleaning Services», SIA «ZZZ-Art» un SIA «North Hub Fuel».

Pērn vasarā pabeigts arī SIA «Atlantijas biroji» meitassabiedrības SIA «Air Baltic Hotels» likvidācijas process.

Pagājušā gada augustā sākts uzņēmuma «Krājinvestīcijas» likvidācijas process, kuru plānots pabeigt 2017.gada sākumā.

Uzņēmumu «Krājinvestīcijas» un «Atlantijas biroji» atlikušo aktīvu pārdošana notika administratora organizētās izsolēs.

Pērn jūlijā maksātnespējas procesa gaitā tika likvidēta uzņēmumam SIA «Baltijas Aviācijas sistēmas» daļēji piederošā SIA «Baltijas Taksometrs».

«Latvijas Krājbankas» meitassabiedrība SIA «ASJ Shiping» un «Baltijas Aviācijas sistēmu» meitassabiedrība Lietuvā «Baltijas Aviācijas sistēmas» ir pasludinātas par maksātnespējīgām, un to likvidācija noris likumā noteiktajā kārtībā. Uzņēmuma «Baltijas Aviācijas sistēmas» grupā ietilpst Vācijā reģistrēta sabiedrība «OTA Online Travel Agency», kas neveic saimniecisko darbību un kuru plānots likvidēt gada laikā.

Administrators izstrādājis procedūras meitassabiedrību aktīvu pārdošanai. Aktīvi tiek pārdoti izsolēs, kurās sākumcena tiek noteikta, balstoties uz neatkarīga vērtētāja sagatavotu vērtējumu. Ja meitassabiedrību aktīvus neizdodas pārdot izsolēs, tie var tikt pārdoti brīvā tirgū par cenu, kas nav mazāka par atklātās izsoles sākumcenu, par kuru attiecīgo aktīvu nebija iespējams pārdot. Taču gadījumos, kad atsavināmās mantas faktiskais vai tiesiskais stāvoklis neļauj to pārdot par vērtējumā noteikto cenu, ar atsevišķu administratora lēmumu, ievērojot kreditoru kopuma intereses, var tikt piemērota cita atsavināšanas kārtība.

«KPMG Baltics» sagatavotajā pārskatā teikts, ka kopš 2015.gada decembra sākuma līdz pērnā novembra beigām kredītu atmaksas rezultātā atgūti 5,8 miljoni eiro. Kopumā kopš bankas maksātnespējas pasludināšanas no kredītiem atgūti 191,5 miljoni eiro. Atgūtā summa ietver regulāros ikmēneša pamatsummas un procentu maksājumus, kredītu pārfinansēšanas un kredītu atgūšanas rezultātā saņemtos naudas līdzekļus, kā arī ieņēmumus no kredītu pārdošanas izsolēs un kredītportfeļu pārdošanas, veicot uzņēmuma pāreju.

Administrators strādā, lai atgūtu bankas bilancē palikušo aizņēmējiem izsniegto kredītu summas, par kurām patlaban atzīti zaudējumi. Novembra beigās kredītu bilancē bija 46 kredīti un 12 nenodrošinātas prasības, kas netika nodoti investoriem kā daļa no kredītportfeļa un no kuriem banka centīsies turpināt atgūt līdzekļus.

No 2015.gada 23.decembra līdz 2016.gada 22.decembrim administrators organizēja 11 izsoles, kurās izsolīta bankas manta un iegūti 626 806 eiro, un sešas izsoles meitassabiedrību mantas pārdošanai. No bankas meitassabiedrību mantas atsavināšanas gūti 131 400 eiro ieņēmumi, tajā skaitā nekustamais īpašums Rīgā, Atlantijas ielā 7, pēc trim nenotikušām izsolēm pārdots par augstāko izteikto piedāvājumu - 130 000 eiro.

Kā ziņots, 2011.gada decembrī Rīgas apgabaltiesa «Latvijas Krājbanku» pasludināja par maksātnespējīgu, par tās maksātnespējas administratoru tika apstiprināts «KPMG Baltics». 2012.gada maijā Rīgas apgabaltiesa nolēma sākt «Latvijas Krājbankas» bankrotu, pēc tam Finanšu un kapitāla tirgus komisija anulēja bankai izsniegto licenci.

Līdz šim Noguldījumu garantiju fondam pārskaitīti aptuveni 238 miljoni eiro. Sākotnējās bankas saistības pret Noguldījumu garantiju fondu bija aptuveni 470 miljoni eiro, kas šobrīd sarukušas līdz 233,3 miljoniem eiro. Bankrota procedūras gaitā pilnībā atmaksāts Valsts kases savulaik izsniegtais aizdevums Noguldījumu garantiju fondam garantēto atlīdzību izmaksām «Latvijas Krājbankas» noguldītājiem.

2016.gada novembra beigās kopējais «Latvijas Krājbankas» aktīvu apmērs bija 42,5 miljoni eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu