Gandrīz pusei interneta lietotāju ierīcēs nav nekādas drošības

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vai jūs zināt, cik droša vai, gluži otrādi, bīstama pašlaik ir sērfošana internetā? Cik daudzi šodien ir pakļauti riskam kļūt par kibernoziedznieku upuriem, to pat nenojaušot? Un cik daudzi jau ir kļuvuši? Lai uzskatāmi parādītu interneta lietotāju pašreizējo apdraudētības līmeni, Kaspersky Lab ir izveidojis pirmo pasaules kiberdrošības indeksu* - Kaspersky Cybersecurity Index. Īpašā tīmekļa portālā index.kaspersky.com ir apkopoti gan pasaules vidējie rādītāji, gan dati pa valstīm.

Kiberdrošības indekss ir triju galveno rādītāju kopums, kas tiek noteikts ik pēc sešiem mēnešiem. Pašreizējais indekss pamatojas uz 2016. gada augustā veiktā pētījuma datiem. Šis pētījums aptvēra 21 valsti.

• Rādītājs «Nobažījušies» (Concerned) procentuālā izteiksmē parāda, cik daudzi uzskata, ka viņi paši var kļūt par kiberuzbrukuma mērķi. Šis kritērijs liecina, cik lielā mērā lietotāji apzinās viņiem draudošās briesmas.

• Rādītājs «Cietušie» (Affected) nosaka, cik daudzi pētāmajā laikposmā patiešām ir kļuvuši par kiberuzbrukuma upuriem, piemēram, saskārušies ar datu noplūdi vai izspiešanu internetā.

• Rādītājs «Aizsargātie» (Protected) atklāj to lietotāju daudzumu, kuri ir instalējuši kādu aizsardzības risinājumu ierīcē, no kuras viņi piekļūst internetam. Tas ir vidējās rādītājs par visām ierīcēm, ieskaitot datorus un mobilās ierīces.

Pasaules kiberdrošības indekss, kas atspoguļo pašreizējo situāciju interneta apdraudējumu jomā, izskatās šādi: 21% - 29% - 60%. Tas nozīmē, ka saskaņā ar šiem datiem pašlaik tikai piektdaļa lietotāju pasaulē pieļauj domu, ka viņi internetā ir apdraudēti. Iespējams, šī neticība izskaidro faktu, ka aptuveni trešdaļa (29%) jau ir cietusi no kibernoziedznieku mahinācijām (piemēram, 8% lietotāju ir uzlauzti viņu tiešsaistes konti, bet 22% ierīce ir izrādījusies inficēta ar ļaunprogrammatūru). Tajā pašā laikā drošības risinājumus ir instalējuši tikai 60% aptaujāto.

Kiberdrošība

«Mēs izveidojām šo indeksu, lai pievērstu interneta lietotāju, plašākas sabiedrības, kā arī ierīču un programmatūras ražotāju uzmanību kiberdrošības problēmai. Daudzi lietotāji netic, ka viņi varētu sastapties ar apdraudējumiem tiešsaistē, tāpēc neinstalē ierīcēs drošības risinājumus un bezrūpīgi rīkojas internetā. Taču tas padara viņus par viegli aizsniedzamiem kibernoziedznieku mērķiem. Mēs aicinām visus pastāvīgos interneta lietotājus paaugstināt kiberpratību un atbildīgi izturēties ne vien pret savu, bet arī tuvinieku aizsardzību. Drošībā ir jādalās,» norādīja Kaspersky Lab patērētāju komercijas vadītājs Andrejs Mohoļa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu