Kļūsti videi draudzīgs - izmanto elektronisko parakstu!

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Kustības «Latvijas zaļākais darba kolektīvs» ietvaros Lelde Lietaviete un Viesturs Silenieks uzdeva dažus jautājumus LVRTC valdes priekšsēdētājam Jānim Boktam, lai gūtu ieskatu, kādēļ ir nepieciešams eParaksts un, cik daudz uzņēmums iegūst, to ieviešot savā ikdienā.

Viesturs Silenieks: Vai vari lūdzu izstāstīt, kāda ir motivācija uzņēmumiem izmantot elektronisko parakstu?

Jānis Bokta: Uzlikt parakstu uz dokumenta ir ļoti vienkārši, bet to ieviest ekosistēmā, proti darbiniekus, dokumenta vīzēšanā, tas prasa vairāk. Domāt zaļi, uzņēmumā palīdz faktors, ja no tā tiek iegūts kāds redzams labums. Šajā saistībā LVRTC ir solījies iestādīt tik daudz kokus, cik pastāv elektronisko parakstu. Pagājušogad pēc datiem, tika reģistrēti 1700 eparaksti, un šogad tik daudz kokus arī iestādījām. Kad viņi ir maziņi, tad tā sajūta iespējams nav tik pilnīga, tomēr, kad būs izaudzis kārtīgs mežs, tad padarītā darba sajūta būs ļoti patīkama.

Lelde Lietaviete: Ja es vēlos izmantot eParakstu, ar ko man būtu jāsāk?

Jānis Bokta: Lai varētu sākt lietot eParakstu, ir daži soļi. Sākumā jāizvēlas no 3 variantiem - ID karte, LVRTC izsniegts eParakts vai virtuāli izsniegtā formātā. Tie, kuri ir kartēs, tiem nepieciešams lasītājs. Var būt gan ārēji pieslēdzams, gan tāds kurš jau ir iebūvēts portatīvajā datorā.

Viesturs Silenieks: Kur var iegūt šādu lasītāju?

Jānis Bokta: Lasītāju var nopirkt gan internetā, gan datortehnikas veikalos. Cenu amplitūda ir pietiekoši plaša, sākot ar 5eur.

Lelde Lietaviete: Vai es varu izmantot eParakstu, ja mani sadarbības partneri to nedara?

Jānis Bokta: Sadarbība ir visauglīgākā tad, ja eParaksts tiek izmantos no abām pusēm, taču, nosūtīt vienpusējus dokumentus, piemēram, rēķinus un vēstules, ir iespējams arī tad, ja eParakstu izmantojat tikai jūs.

Lelde Lietaviete: Kādi ir uzņēmuma ieguvumi, ja tas izmanto eParakstu?

Jānis Bokta: Šis uzņēmums pirmkārt parāda, ka tas domā pilnīgi citādāk.Tā ir pirmā zīme, ka mēs runājam par modernu un efektīvu uzņēmumu. Otra lieta ir tā, ka šis uzņēmums noteikti ir zaļi domājošs, ne tikai taupot papīru, bet mazāk izmantojot arī citus resursus, piemēram, transportu. Treškārt, manuprāt, šāds uzņēmums ir spējīgs pretendēt uz tirgus līdera pozīcijām, jo parāda, ka tas domā līdzi laikam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu