Latvijas piena nozari kontrolēs Krievijas miljardieris

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ņemot vērā Latvijas lielāko piena pārstrādes rūpnīcu pārdošanu Krievijas investoriem, piensaimnieki uztraucas: iespējams, jau pēc dažiem gadiem piena nozari, ko Latvijā dēvē arī par balto zeltu, kontrolēs kāda milzu ārvalstu kompānija, ziņo raidījums Nekā Personīga, TV3.

Pēdējos mēnešos īpašniekus mainījušas divas lielākās piena pārstrādes rūpnīcas Latvijā – Rīgas piena kombināts un Valmieras piens. Tās pārpirkuši investori no Krievijas. Viņu plāni esot apvienot pēc iespējas vairāk piena rūpnīcu zem viena jumta un pārdot kādam no pasaules mēroga piena pārstrādes milžiem. Zemkopības ministrija par biznesmeņu ienākšanu Latvijā priecājas. Bet pārtikas tirgus eksperti brīdina – piena nozares nonākšana viena uzņēmuma rokās var apdraudēt Latvijas piensaimnieku iespējas ietekmēt piena cenu.

Šopavasar Krievijas piena magnāts Andrejs Bezhmeļņickis nopirka Rīgas piena kombināta akcijas. Bezhmeļņickis ir ietekmīgs cilvēks Krievijā. Pirms 10 gadiem kopā ar kompanjonu Andreju Bloku izveidoja uzņēmumu, kas piesaistot arī Romānu Abramoviču, pārpirka pārtikas uzņēmumus visā Krievijā. Daļu no tiem pārdeva, bet uz trīsdesmit piecu Krievijas piena rūpnīcu bāzes izveidoja koncernu Unimilk. Pirms diviem gadiem tas pārdots franču pārtikas gigantam Danone.

Latvijas medijiem Bezhmeļņickis stāstīja, ka Latvijā viņam esot līdzīgi mērķi kā Krievijā – tas nozīmētu vairāku uzņēmumu iegāde, apvienošana un pārdošana. Pircējs visticamāk būtu franču pārtikas milzis Danone, kura filiāli Krievijā vada pats Bezhmeļņickis.

Novembrī īpašnieki mainījās arī Valmieras pienam, kas līdz tam piederēja Andra Šķēles ģimenes uzņēmumam “Privāto aktīvu pārvalde“. Pircējs Jevgeņijs Varovs, Maskavā attīstījis nekustamā īpašuma biznesu, bet Latvijā strādā roku rokā ar Bezhmeļņicki. Uzreiz pēc darījuma sākusies Rīgas un Valmieras uzņēmumu apvienošana.

Pārtikas nozares eksperts Didzis Šmits uzskata, ka šāda lielu investoru ienākšana Latvijā ir tikai apsveicama, taču nav pieļaujama viena dominējošā uzņēmuma izveide un pārdošana tālāk.

“Man nav nekas pret ārvalstu investoru, tai skatā – Krievijas pilsoni. Ja viņš palīdz sakārtot nozari, palīdz investēt piena ražošanā ne tikai pārstrādē, veicina eksportu uz Krieviju – fantastisks gadījums. Investors uz rokām jānēsā. Ar vienu piebildi – šitik tālu ir tas, ko mēs atbalstām. Bet pārdošanu mēs neatbalstīsim un neatļausim,” norāda Šmits.

Arī premjers Valdis Dombrovskis uzskata, ka notiekošajam jāpievērš pastiprināta uzmanība.

“Būtiskais jautājums šajā gadījumā ir, lai Konkurences padome novērstu šo te dominējošo stāvokli. Protams, mūsu interesē būtu, lai tieši lauksaimniecībā būtu vietējais kapitāls. Nu mēs diemžēl redzam, ka cilvēki, kas sevi dēvē par vietējiem uzņēmējiem un iepriekšējos gadus kā politiķi daudz gudri runājuši par to kā vajag atbalstīt vietējo uzņēmēju, beigās biznesu pārdod ārvalstniekiem un beigās mums šeit ir problēmas.”

Bezhmeļņicka plāni iepatikušies zemkopības ministrei. Laimdota Straujuma nevarot prognozēt, vai no Rīgas un Valmieras rūpnīcu apvienošanas cietīs zemnieki, bet ieguvumu būšot daudz vairāk.

“Tas, ko investors prezentēja, par viņa plāniem uzņēmuma pārveidošanai un specializēšanai un par eksporta tirgiem Krievijā, nosaucot konkrētus skaitļus, konkrētus produktus un konkrētu iztrūkumu Austrumu tirgū šobrīd, manā izpratnē ir pozitīvi,” norādīja Zemkopības ministre Straujuma.

Latvijas Konkurences padome Valmieras un Rīgas piena ražotāju apvienošanas plānus vēl nav skatījusi. Jebkurā gadījumā investoru kvalitāti viņi vērtēt nevar, jo likums to neparedz.

“Es nevērtēju investoru cik viņi ir labi vai slikti. Mūsu gadījumā, ja notiks apvienošanās starp RPK un Valmieras pienu, skatīsimies kā tas ietekmēs vietējo tirgu – būs kādas sinerģijas vai nebūs. Mēs nevaram izvērtēt politisko ietekmi. Mēs jau esam teikuši parlamentāriešiem – ja viņi grib, lai pie mums būtu kā Amerikā, ka vērtējam, kas ir labi un kas mums ir kaitīgi, ir jāmaina likums,” Nekā Personīga norādīja Konkurences padomes vadītāja Ieva Jaunzema.

Šobrīd Latvijas TOP 5 piena ražotāji ir Rīgas piena kombināts, Valmieras piens, Preiļu siers, Tukuma piens un Limbažu piens. No tiem tikai Preiļu siers pieder Latvijas akcionāriem. Tukuma piens kontrolē igauņi, bet pārējos trijos izvēršas Bezhmeļņicka ietekme. Jo arī Limbažu piens daļēji pieder Rīgas piena kombinātam.

Lai cīnītos pret lielo rūpnīcu cenu diktātu, savu pārstrādes uzņēmumu sākuši būvēt paši zemnieki. Kooperatīvi Trikāta un Dzēse apvienojās, lai varētu saņemt valsts finansējumu rūpnīcas būvniecībai. Bet Konkurences padome šonedēļ paziņoja, ka zemnieki pārkāpuši likumu. Kooperatīva Trikāta vadītājs ir neizpratnē, kāpēc Konkurences padome neuzrauga daudz bīstamāko Valmieras un Rīgas kombinātu apvienošanos, bet pret pašu zemniekiem vēršas ar pašu lielāko likuma bardzību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu