Šveicē balso par minimālo nodokļu likmi bagātajiem (43)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com

Šveicē šodien notiek referendums par sociāldemokrātu rosināto plānu noteikt minimālo nodokļu apmēru turīgākajiem valsts iedzīvotājiem, taču no uzņēmēju puses izskanējuši brīdinājumi, ka tas varētu izraisīt bagātnieku emigrāciju un padarīt Šveici mazāk pievilcīgu vadošajiem uzņēmumiem.

Sociāldemokrātu (SP) priekšlikums paredz noteikt vismaz 22% lielu nodokli ieņēmumiem virs 250 000 Šveices franku (131,75 tūkstošiem latu) un aplikt ar 0,5% nodokli īpašumus, kuru vērtība pārsniedz divus miljonus franku (1,05 miljonus latu).

"Šai iniciatīvai būs negatīva ietekme uz Šveici," uzskata uzņēmēju apvienības "economiesuisse" pārstāve Urzula Frēfele. "Ja kompānijas īpašnieka bagātība tiek aplikta ar nodokļiem, viņš uzņēmumā investēs mazāk, kam savukārt varētu būt ietekme uz nodarbinātību, un tas varētu ietekmēt viņa lēmumu, vai arī turpmāk uzņēmums būs bāzēts Šveicē."

Sabiedriskās domas aptaujas gan liecina, ka vēlētāji, visticamāk, apstiprinās šo plānu.

Tikmēr vadošie uzņēmēji jau brīdinājuši, ka viņi varētu Šveici pamest.

"Šveice man daudz nozīmē, taču nodokļu likme man pārsniegtu 70%. Tā ir nepieņemam atsavināšana," norāda miljardieris Alfrēds Šindlers, kurš vada liftu izgatavošanas uzņēmumu "Schindler".

"Šveice kļūst sociālistiska," viņš uzskata.

Ja vēlētāji referendumā apstiprinās šo plānu, palikšanu Šveicē solījuši apsvērt arī daudzi citi miljonāri, tostarp tirdzniecības giganta "Glencore" dibinātājs Marks Ričs un tenisists Rodžers Federers.

Šveices kantonu starpā valda konkurence, cenšoties piedāvāt pēc iespējas zemākus nodokļus gan privātpersonām, gan uzņēmumiem, tādējādi tā kļuvusi par iecienītu mītnes vietu ārvalstu kompānijām.

Sociāldemokrāti tikmēr aizstāv savu ieceri, norādot, ka tā ietekmētu tikai aptuveni vienu procentu Šveices nodokļu maksātāju. Tomēr tas varētu skart arī turīgos ārvalstniekus, kuriem tiek piemērotas nodokļu atlaides, ja viņi pārceļas dzīvot uz Šveici, kaut arī strādā citviet.

Izmantojot īpašus nodokļu piedāvājumus, Šveicei izdevies piesaistīt arī tādus visā pasaulē zināmus miljonārus kā dziedātāju Tīnu Tērneri un Pirmās formulas (F-1) zvaigzni Mihaelu Šūmaheru.

SP parlamentāriete Magarēta Kīnere Nellena cer, ka svētdienas referendums sniegs iespēju Šveices vēlētājiem izpaust savas dusmas par uzņēmumu algu politiku un lielo banku izmaksātajām prēmijām.

Vienlaikus šveiciešiem šodien ir iespēja balsot referendumā par notiesāto ārvalstnieku izraidīšanu.

Komentāri (43)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu