Lielākais nodokļu maksātājs banku sektorā – ABLV Bank

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Piecas lielākās Latvijas komercbankas nodokļos 2014.gadā samaksājušas vairāk nekā 90 miljonus eiro. Līderis nodokļu maksājumos ar 27 miljoniem eiro ir ABLV Bank, savukārt Rietumu banka samaksājusi 24 miljonus eiro, Swedbank – 18 miljonus, banka Citadele - 12 miljonus, bet SEB Banka – 9 miljonus eiro.

Kopumā Latvijas komercbankas iemaksāja valsts budžetā vairāk nekā 134 miljonus eiro. Salīdzinoši ar citām nozarēm tas ir nozīmīgs ieguldījums valsts budžetā. Piemēram, par ABLV samaksātajiem nodokļiem iespējams paaugstināt skolotājiem algas, kam nepieciešami 9 miljoni eiro, nodrošināt valsts atbalstu bērnudārziem 3 miljonu eiro apmērā, kā arī veikt pensiju indeksāciju, novirzot tam 15 miljonus eiro.

Būtiski, ka divas no lielākām Latvijas komercbankām – ABLV Bank un Rietumu Banka proporcionāli samaksāja kopējos nodokļos par 15 miljoniem jeb par 10% vairāk, nekā trīs lielākas Skandināvu bankas – Swedbanka, SEB Banka un DNB Bank. Latvijas komercbankās ir nodarbināti 9000 cilvēku. Kopīgs valsts sociālās apdrošināšanas obligātas iemaksas sastāda 54,8 miljoni eiro, bet iedzīvotāju ienākuma nodokļi ir apmaksāti 44,8 miljoni eiro apmērā.

Arī 2015. gadā paredzams, ka valsts gūs ievērojamus nodokļu ieņēmums no komercbankām. To pamato banku sektora peļņas radītāji: līdz 2015.gada oktobrim bankas nopelnīja 356 miljonu eiro, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) operatīvā informācija par Latvijas banku darbības rezultātiem.

Foto: Publicitātes foto

Swedbank guva 79,9 miljonus eiro lielu peļņu, kas ir vairāk nekā 6 miljonu eiro samazinājums salīdzinājumā ar to pašu periodu 2014.gadā. Savukārt ABLV Bank ir 20,6% liels peļņas kāpums - Latvijas lielāka banka nopelnīja 60,4 miljonus eiro. Rietumu bankas peļņa sastāda 56,3 miljonus eiro, kas ir vairāk par 17,6 miljoniem eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu