SPRK izskatīs «Getliņu» atkritumu apglabāšanas tarifa kāpumu par gandrīz 25%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: LETA

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) izskatīs sadzīves atkritumu poligona «Getliņi» pārvaldītājas SIA «Getliņi Eko» jauno atkritumu apglabāšanas tarifu, kas būs par 24,8% lielāks nekā pašreizējais, liecina SPRK mājaslapā publicētais paziņojums.

Pēc izmaiņām kopējais tarifs būs 34,37 eiro par tonnu. Patlaban kopējais tarifs ir 27,54 eiro par tonnu.

Tā kā poligona tarifs veido vien daļu no iedzīvotāju maksas par atkritumu savākšanu, tad atbilstoši «Getliņu» prognozēm izmaksas iedzīvotājiem par šo pakalpojumu palielināsies robežās no 7 līdz 10%, apgalvo «Getliņi Eko» valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns.

Šā gada 24.novembrī plkst.12 «Getliņi Eko» konferenču zālē, Kaudzīšu ielā 57, Rumbulā, Stopiņu novadā, SPRK rīkos uzklausīšanas sanāksmi, kurā aicināti piedalīties sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojuma lietotāji Rīgas pilsētas un Pierīgas atkritumu apsaimniekošanas reģionā.

Sanāksmes laikā «Getliņi Eko» pilnvarotais pārstāvis iepazīstinās ar plānotā atkritumu apglabāšanas pakalpojuma tarifa projekta būtību un ekonomisko pamatojumu. Ikvienam sanāksmes dalībniekam tiks dota iespēja uzdot jautājumus un izteikt savus priekšlikumus, kā arī ieteikumus par iecerēto tarifu projektu.

Dalību sanāksmē var pieteikt pa telefonu vai e-pastu līdz 2015.gada 23.novembrim (kontaktpersona Dace Burtniece, telefona numurs: 67097271, e-pasta adrese: «dace.burtniece@sprk.gov.lv»).

«Getliņi Eko» valdes priekšsēdētājs jau iepriekš atzīmēja, ka «Getliņu» tarifs ilgstoši ir bijis viens no zemākajiem tarifiem Latvijā un Baltijā.

«Daļēji to esam kompensējuši ar citām savām darbības jomām, lai neradītu papildu finansiālo slogu Rīgas un Pierīgas iedzīvotājiem. Arī pēc izmaiņām tarifs būs viens no zemākajiem, tomēr tiks tuvināts reālajām izejvielu, darba un citām mūsu resursu izmaksām,» skaidro Stirāns.

«Getliņi Eko» tarifa celšanas projektā paredzētās izmaiņas skars arī dabas resursu nodokli (DRN). Turpmāk DRN būs 4,2 eiro par tonnu iepriekšējo 12 eiro par tonnu vietā.

Šāds DRN samazinājums iespējams, pateicoties poligona jaunajai funkcijai - sadzīves atkritumu šķirošanai un sagatavošanai apglabāšanai, atbilstoši Eiropas Savienības (ES) direktīvas prasībām par vides aizsardzību un atkritumu šķirošanas un otrreizējās pārstādes normām. Šī funkcija poligonā sākta, nesen atklājot jauno sadzīves atkritumu šķirošanas rūpnīcu.

Kā atzina Stirāns, 2015.gada nogale «Getliņiem» ir nozīmīgs attīstības brīdis. «Esam sasnieguši mērķi, kuram tuvojāmies pēdējos septiņus līdz astoņus gadus, proti, pašu vides politikas, Latvijas normatīvo aktu un ES prasību rezultātā sākam aktīvu sadzīves atkritumu šķirošanu pirms to noglabāšanas. Tas ļaus būtiski samazināt noglabājamo atkritumu apjomu «Getliņu» kalnā. Videi kļūsim daudz draudzīgāki, kas rezultējas DRN samazinājumā.»

Jaunais tarifs varētu stāties spēkā ar 2016.gada 1.februāri, informē SPRK. «Getliņi Eko» sadzīves atkritumu apglabāšanas tarifa projekts izskatīšanai un apstiprināšanai SPRK iesniegts šī gada 30.oktobrī.

Jau vēstīts, ka poligonā «Getliņi» 26.oktobrī ekspluatācijā nodota sadzīves atkritumu šķirošanas rūpnīca, ko pārvalda atkritumu apsaimniekotāja SIA «Vides pakalpojumu grupa». Bet 1.novembrī ekspluatācijā nodots no komersantiem savākto atkritumu šķirošanas centrs, ko pārvalda «Getliņi Eko».

Kā ziņots, «Getliņi Eko» apgrozījums pērn bija 11,9 miljoni eiro, liecina «Firmas.lv» informācija. Tas ir par 4% vairāk nekā 2013.gadā, kad apgrozījums bija 11,5 miljoni eiro. Tikmēr ievērojami ir sarukusi uzņēmuma peļņa, sasniedzot 15 367 eiro, bet 2013.gadā uzņēmuma peļņa bija 941 178 eiro.

Uzņēmums «Getliņi Eko» dibināts 1997.gadā. Tā pamatkapitāls ir 5 995 269 eiro. Uzņēmums pieder Stopiņu novada domei (2,08%) un Rīgas domei (97,92%).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu