«DNB Latvijas barometrs»: Iedzīvotāju optimisms turpina kristies

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Sabiedrības noskaņojuma pasliktināšanās tendence nav apsīkusi, liecina jaunākā «DNB Latvijas barometra» pētījuma rezultāti. Jūtami pasliktinājušies iedzīvotāju vērtējumi gan par kopējās situācijas attīstību valstī, gan ekonomiskā stāvokļa izmaiņām un attīstības prognozēm, gan valdības darbu, gan arī ģimenes materiālo stāvokli.

Vismazāko kritumu piedzīvojis iedzīvotāju vērtējums iespējām atrast labu darbu Latvijā.

Jaunākajā pētījumā salīdzinoši kritiskāk nekā iepriekš iedzīvotāji vērtējuši kopējās situācijas attīstību valstī - tās vērtējuma indekss samazinājies par 13 punktiem. Pasliktinājies arī vērtējums ekonomiskā stāvokļa izmaiņām un attīstības prognozēm, indeksiem samazinoties par sešiem un četriem punktiem. Arī pašreizējais ekonomiskās situācijās vērtējums piedzīvojis kritumu - par trīs punktiem. Lai gan kopumā vērtējums ģimenes materiālajam stāvoklim ir viduvējs, kopējais indekss samazinājies par četriem punktiem. Līdzīgu indeksa pasliktināšanos piedzīvojis arī valdības darba vērtējums. Neskatoties uz to, ka iedzīvotāji lielākoties iespējas atrast labu darbu Latvijā vērtē slikti, šomēnes šis indekss piedzīvojis vismazāko kritumu - tikai par vienu punktu.

«DNB Latvijas barometra» otrajā daļā iedzīvotāji šoreiz lūgti izteikt viedokli par veselības aprūpes sistēmu, tostarp tās atbilstību iedzīvotāju vajadzībām, problēmām un pārmaiņām. Iedzīvotāji tika lūgti izteikt viedokli arī par reformām veselības nozarē, galvenajām Latvijas iedzīvotāju veselības problēmām un ārsta profesijas prestižu.

Plašāki pētījuma rezultāti un ekspertu secinājumi tiks publiskoti ceturtdien, 22.oktobrī.

Pētījumā iegūtos datus komentējuši «DNB bankas» ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš, veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS), Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis, Medicīnas sabiedrības «ARS» valdes priekšsēdētājs Māris Andersons, Slimību profilakses un kontroles centra direktora vietnieks, Rīgas Stradiņa universitātes asociētais profesors Dzintars Mozgis, Latvijas Māsu asociācijas viceprezidente Inese Budzila, tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš, kā arī citi eksperti.

«DNB Latvijas barometrs» ir ikmēneša socioloģiskais pētījums, kurā tiek pētītas konkrētā brīža aktuālās norises sabiedrībai nozīmīgās jomās. Vienlaikus iedzīvotājiem ikreiz tiek uzdots pastāvīgo jautājumu kopums, kas mēnesi pa mēnesim atspoguļo sabiedrības vispārējā noskaņojuma izmaiņas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu