«Food Union» nākotnē vēlas kāpināt eksporta apmērus līdz 70%

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijas piena pārstrādātāju «Rīgas piena kombināts» un «Valmieras piens» apvienotā uzņēmums «Food Union» nākotnē vēlas kāpināt eksporta apmērus līdz 70%, piektdien otrajā Pasaules Latviešu ekonomikas un inovāciju forumā sacīja piena pārstrādes uzņēmuma «Rīgas piena kombināta» valdes priekšsēdētājs Normunds Staņēvičs.

Pēc Staņēviča paustā, patlaban eksporta apmērs sasniedz 30%. Viņš norādīja, ka tuvākajā nākotnē cer palielināt šos apmērus līdz 70%. Viņš atzīmēja – ja uzņēmums grib augt, tam nepārtraukti jālūkojas eksporta virzienā, jāmeklē jaunas iespējas.

Tāpat Staņēvičš atzīmēja, ka Latvija ir lieliska vieta, kur nodarboties ar piena biznesu. Viņš uzvēra, ka Latvijā ir gan laba vide uzņēmējdarbībai, gan labi klimata apstākļi, kā arī zinoši eksperti, pie kuriem vērsties pēc padoma. «Latvija ir zināma kā otrā zaļākā valsts pasaulē, produkti ir naturāli, veselīgi un tas ir svarīgi patērētājiem visā pasaulē. Ko vēl vairāk var vēlēties?» pauda Staņevičs.

Uzņēmējs atzina, ka panākumu nodrošināšanā ir svarīgi tas, lai būtu prieks par padarīto. «Svarīgi, lai ir jautri. Tas ir svarīgi gan man, gan manai kompānijai, un mums ir jautri nodarbojoties ar ražošanu,» piebilda «Rīgas piena kombināta» valdes priekšsēdētājs.

Tostarp viņš norādīja, ka uzņēmējdarbībai svarīgākais ir nodrošināt kvalitāti – gan tiem produktiem, kas tiek realizēti vietējā tirgū, gan tiem, kas tiek eksportēti.

Tāpat Staņēvičs aicināja uzņēmējus domāt par nišas produktiem. «Ir jābūt nišas produktam, unikālam produktam. Nevar sacensties ar visu, ja tā kāds centīsies darīt, tad noteikti šajā sacensībās zaudēs,» piebilda Staņēvičs.

Savukārt Eiropas Parlamenta (EP) deputāts un EP galvenais ziņotājs Eiropas Savienības-Kanādas Brīvās tirdzniecības līguma lietā Artis Pabriks sacīja, ka nav iespējams domāt pa ekonomikas attīstību, ja vienlaikus netiek domāts par jaunām darbavietām un inovāciju pielietojumu.

Tāpat Pabriks atzīmēja, ka jāveido ciešāki kontakti gan ar uzņēmējiem ārvalstīs, gan vietējo uzņēmumu pārstāvjiem un valsts institūcijām.

Pasaules Bankas vecākais ekonomists Ķīnā Kārlis Šmits uzsvēra, ka uzņēmumam būs grūtības ieiet eksporta tirgū, ja uzņēmējs tam neuzticēsies. Tostarp uzticība var veidoties tikai tādā gadījumā, ja uzņēmējs ir fiziski apmeklējis eksporta valsti, iepazinies ar tās produktiem, cilvēkiem un viņu vēlmēm.

Tāpat Šmits norādīja, ka, gatavojoties eksportam ir svarīgi apzināt mērķus un saprast, kuri ir sasniedzami un kuriem vēl nepietiek spēka.

Otro Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forumu rīko Pasaules Brīvo latviešu apvienība kopā ar Ārlietu ministriju. Pirmais Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forums notika 2013.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu