DNB: Latvijas iedzīvotāji izklaidei vidēji mēnesī tērē 7-28 eiro

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvijas iedzīvotāji izklaidei vidēji mēnesī tērē no septiņiem līdz 28 eiro, kultūras pasākumiem – no septiņiem līdz 14 eiro, bet grāmatu iegādei – līdz septiņiem eiro, liecina «DNB Latvijas barometra» jaunākā pētījuma rezultāti.

Savukārt, analizējot iedzīvotāju kultūras patēriņu, vērojams, ka visbiežāk pēdējā gada laikā apmeklētas teātra izrādes, bet starp gaidītākajiem pasākumiem šovasar ir Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki, kā arī pilsētas/novada svētki.

Atbildot uz jautājumu, cik daudz vidēji mēnesī viņi tērē izklaidei, 34% respondentu atzina, ka šim nolūkam naudu netērē vispār, bet 12% norādīja, ka izklaidei tērē līdz septiņiem eiro, 17% minēja summu no septiņiem līdz 14 eiro, arī 17% – summu no 15 līdz 28 eiro. Lielākas summas kopumā nosauca 15%. Salīdzinot 2012. un 2015.gada aptauju datus, vērojams, ka 2015.gadā biežāk nekā pirms trim gadiem respondenti atzinuši, ka izklaidei līdzekļus netērē vispār - (2012.gadā šādi atbildēja 27%.

Raksturojot vidējos tēriņus kultūras pasākumiem mēnesī, 45% aptaujāto norādīja, ka līdzekļus kultūras pasākumiem netērē vispār, 14% atbildēja, ka tam atvēl līdz septiņiem eiro, 17% - no septiņiem līdz 14 eiro, bet 13% - no 15 līdz 28 eiro. To, ka kultūras pasākumiem tērē 29 eiro un vairāk, kopumā norādīja 7%.

Grāmatu iegādei vidēji mēnesī respondenti visbiežāk tērē līdz septiņiem eiro - šādu atbildi sniedza 18%. To, ka šim nolūkam tērē no septiņiem līdz 14 eiro, minēja 10%, bet 15 eiro un vairāk grāmatu iegādei tērē 5%. Savukārt 61% norādīja, ka grāmatu iegādei līdzekļus vispār netērē.

Lūgti norādīt, kādus Latvijas kultūras pasākumus viņi ir apmeklējuši pēdējā gada laikā, visbiežāk - 31% - respondenti minēja teātra izrādes. Salīdzinoši bieži aptaujas dalībnieki atbildēja, ka ir apmeklējuši dažādus ar kultūru saistītus masu pasākumus - 24% - un muzejus - 24%.

Pie iemesliem, kuri visvairāk traucē apmeklēt kultūras pasākumus, 44% visbiežāk minējuši naudas, bet 42% laika trūkumu.

Atbildot uz jautājumu, kādu pasākumu šovasar viņi ļoti gaida un plāno apmeklēt visbiežāk, 8% respondentu minēja Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus, tikpat - savas pilsētas/novada svētkus, bet 7% - Jāņu svinēšanu. Šajā jautājumā atbilžu varianti netika piedāvāti.

Kopumā 71% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju atzinīgi vērtēja Latvijā pieejamos kultūras pasākumus, bet neapmierināti ar tiem bija 8% respondentu.

Lūgti atbildēt, kurai Latvijas kultūras jomai ir lielākie panākumi pasaulē, visbiežāk respondenti minēja Latvijas mūziku - 31%. Citas jomas starp veiksmīgākajām nosauktas daudz retāk.

Vērtējot pētījuma rezultātus, kultūras ministre Dace Melbārde uzsvērusi, ka starp gaidītākajiem pasākumiem izteikti dominē latviskā kultūra un tikai daži minējuši ar Krievijas kultūrtelpu saistītus pasākumus.

«Pētījuma rezultāti liecina, ka starp gaidītākajiem pasākumiem šovasar izteikti dominē pieprasījums pēc latviskas kultūras, jo tikai daži aptaujātie minējuši ar Krievijas kultūrtelpu saistītus pasākumus. Likumsakarīgi pirmajā vietā ir izvirzījušies Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki. Tikmēr, runājot jau par nākamajiem Vispārējiem Dziesmu un deju svētkiem Latvijas simtgades gadā, kuriem jau esam sākuši gatavoties, jādomā, kā nodrošināt iespēju plašākai auditorijai klātienē apmeklēt svētku pasākumus, jo Daugavas stadiona un Mežaparka estrādes ietilpības jautājumam būtisks risinājums pagaidām vēl nav atrasts,» sacījusi Melbārde.

«DNB Latvijas barometrs» ir atzīts ikmēneša socioloģiskais pētījums, kurā tiek pētītas konkrētā brīža aktuālās norises sabiedrībai nozīmīgās jomās. Vienlaikus iedzīvotājiem ikreiz tiek uzdots pastāvīgo jautājumu kopums, kas mēnesi pa mēnesim atspoguļo sabiedrības vispārējā noskaņojuma izmaiņas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu