Bankai «Citadele» pirmajā ceturksnī 5,7 miljonu eiro peļņa (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Banka «Citadele» šī gada pirmajā ceturksnī strādāja ar 5,7 miljonu eiro peļņu pēc uzkrājumiem un nodokļu nomaksas, kas ir par 1,2 miljoniem eiro vairāk nekā pērn šajā laika periodā. «Citadeles» grupa strādāja ar 5,9 miljonu eiro peļņu, kas ir vairāk, nekā bija plānots.

«Citadeles» grupas kredītportfelis, turpinot pieaugumu, pārsniedz miljardu eiro.

«Eiro ieviešanas efekts līdz šim ir bijis mazāks, nekā bijām plānojuši. Neskatoties uz to, ka šī gada pirmajā ceturksnī līdz ar Latvijas pāreju uz eiro bankai bija nepieciešams turpināt ieguldīt finanšu līdzekļus šī procesa nodrošināšanai un samazinājās ieņēmumi no valūtas maiņas darījumiem, mēs esam turpinājuši uzlabot «Citadeles» finansiālās darbības rezultātus un sasnieguši jaunu bankas trīs mēnešu peļņas rekordu,» paziņojumā medijiem raksta bankas «Citadele» valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis.

Viņš norāda, ka šī gada pirmajos trīs mēnešos «Citadele» aktīvi strādājusi pie priekšrocībām saviem klientiem un izvērsusi sadarbību ar tirgotājiem. Banka ir aktīvi kreditējusi uzņēmumus un piešķīrusi kredītlīdzekļus privātpersonām. Tāpat bankas darbības pozitīvo rezultātu ietekmējis tas, ka šogad, īpaši Latvijā, iedzīvotāji biežāk nekā pērn norēķinās ar maksājumu kartēm. Šajā ziņā zināmu iedzīvotāju paradumu maiņu, visticamāk, veicinājusi arī eiro ieviešana. Tāpat gan Latvijā, gan Lietuvā šogad iedzīvotāji un uzņēmumi arī aktīvāk izmanto kredītlīdzekļus, par ko liecina «Citadeles» jauno parakstīto kredītu apjoma pieaugums par 34%.

Laikā, kad banku sektora kredītportfelis samazinās, «Citadele» to palielina. «Citadeles» grupas kredītportfelis šī gada pirmajā ceturksnī pieauga par 16,5 miljoniem eiro un sasniedza 1,07 miljardus eiro, bet bankas - par 13,3 miljoniem eiro, sasniedzot 938 miljonus eiro.

Pirmā ceturkšņa laikā piešķirto hipotekāro kredītu apjoms palielinājies par 15%, salīdzinot ar pagājušā gada pirmo ceturksni. Savukārt līzinga darījumos piešķirtā naudas summa palielinājusies par 45%, ko galvenokārt veido uzņēmumu līzinga darījumi jaunas tehnikas un iekārtu iegādei.

Bankas «Citadele» pamatdarbības ieņēmumi šī gada pirmajā ceturksnī palielinājās par gandrīz diviem miljoniem eiro, salīdzinot ar 2013.gada pirmo ceturksni, un sasniedza 21,1 miljonu eiro. Savukārt «Citadeles» grupas pamatdarbības ieņēmumi palielinājās par 0,7 miljoniem eiro, sasniedzot 26,5 miljonus eiro.

Šī gada pirmā ceturkšņa laikā palielinājies arī klientu noguldījumu apjoms bankā «Citadele», pārsniedzot 1,86 miljardus eiro. Savukārt «Citadeles» grupā, kas ietver arī banku Lietuvā un Šveicē un meitassabiedrības Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, klientu noguldījumu apjoms palielinājies līdz 2,28 miljardiem eiro.

Baltijas valstīs gada pirmo trīs mēnešu laikā «Citadele» ieguvusi vairāk nekā 7000 jaunu klientu.

Beļavskis pauž prieku par lielo klientu skaitu, kas šogad izvēlējušies mainīt savu otrā pensiju līmeņa plānu pārvaldītāju uz «Citadeli», norādot, ka «Citadeles» pensiju plānu ilgtermiņa ienesīguma rādītāji sāk sevi attaisnot.

Šā gada marta beigās «Citadeles» grupas kopējie aktīvi bija 2,6 miljardi eiro, bankas - 2,1 miljards eiro. «Citadeles» grupas kapitāla pietiekamības rādītājs šogad marta beigās bija 10,1% (bankas - 11,5%), un bankas likviditātes rādītājs bija 56,4%.

Pasaules finanšu žurnāls «Euromoney» šogad jau otro gadu pēc kārtas atzinis banku «Citadele» par labāko vietējo banku Latvijā. Tāpat bankai piešķirts apbalvojums par piedāvāto ieguldījumu produktu klāstu.

Banka «Citadele» tika izveidota 2010.gadā, no valsts pārņemtās «Parex bankas» izdalot labos aktīvus.

Privatizācijas aģentūras īpašumā ir 75% mīnus viena bankas «Citadele» akcija, savukārt 25% un viena akcija pieder Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu