VVD vadītāja: Jauno dīķu sanācijas iepirkumu varētu finansēt no «Skonto būvei» neizmaksātās naudas par padarīto

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Valsts vides dienests (VVD) pieprasīs, lai «Skonto būve» pilda noslēgto līgumu par gudrona dīķu sanāciju, taču, ja uzņēmums to nedarīs, tiks izsludināts jauns iepirkums par sanācijas darbu veikšanu. Šim iepirkumam finansējums tiks nodrošināts, neizmaksājot «Skonto būvei» aptuveni 10 miljonus eiro par jau paveiktajiem darbiem, šodien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē sacīja VVD vadītāja Inga Koļegova.

Koļegova uzsvēra, ka uzņēmuma prasība par papildu finansējumu nav pamatota, jo dīķos nav vairāk gudrona, nekā iepriekš aplēsts. «Gudrons ir tāda viela, kuras ķīmiskās īpašības un apjomi ir mainīgi, līdz ar to nav pamata uzskatīt, ka iepriekš aplēstais apjoms būtu mainījies. Arī «Skonto būve» VVD nav iesniegusi nekādus pamatotus aprēķinus par to, ka dīķos būtu vairāk gudrona, nekā iepriekš aplēsts, un kur šīs liekās tonnas būtu radušās,» sacīja Koļegova.

VVD vadītāja deputātiem skaidroja, ka ar uzņēmumu noslēgts tā saucamais FIDIC Dzeltenās grāmatas līgums, kas paredz lielākus riskus darbu izpildītājam, nevis pasūtītājam. Šāda līguma forma tiekot izvēlēta tad, kad ir neskaidrs līguma priekšmets un nav precīzi zināmi izpildāmo darbu apjomi, sacīja Koļegova.

«Ja «Skonto būve» atkāpsies no līguma vai arī redzēsim, ka līgums netiek pildīts, tad VVD to pārtrauks un izsludinās jaunu iepirkumu. Līgums paredz, ka tajā brīdī tiek apturēti visi norēķini ar izpildītāju, līdz ar to «Skonto būve» nesaņems ap 10 miljoniem eiro par jau paveiktajiem darbiem. Tāpat tiks paņemta uzņēmuma finanšu garantija četru miljonu eiro apmērā, kā arī ieturējuma nauda trīs miljonu eiro apmērā. Ar šiem līdzekļiem pietiks, lai noslēgtu jaunu līgumu ar citu izpildītāju un pabeigtu gudrona dīķu sanāciju,» klāstīja Koļegova.

Uzņēmums iepriekš pats esot rosinājis izmaiņas līgumā, paredzot, ka trešo gudrona slāni nevis izsmels, bet iekapsulēs konkrētajā vietā. Taču vēlāk uzņēmums paziņoja, ka gudrona īpašības neļauj to darīt un ir jāizsmeļ viss gudrons, skaidroja Koļegova.

Kā ziņots, Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas deputāti šodien izvērtēja Inčukalna sērskābo gudrona dīķu attīrīšanas projekta izpildes progresu, aicinot atbildīgās amatpersonas skaidrot sanācijas darbu veicēja lūgumu piešķirt projektam papildu finansējumu 11 miljonu eiro apmērā.

Sākotnējais līgums ar sanācijas darbu veicēju SIA «Skonto būve» tika noslēgts 2010.gada 24.septembrī, un tas paredzēja, ka projekta kopējās izmaksas būs 29 miljoni eiro. Savukārt pagājušā gada pavasarī, kad atklājās, ka gudrona fizikāli ķīmiskās īpašības neatbilst iepriekš paredzētajām, pēc darbu veicēja lūguma sākotnējā līguma summa tika palielināta par 16 miljoniem jeb par 50% un sasniedza 45 miljonus eiro.

Šā gada 6.maijā SIA «Skonto būve» ir vērsusies valdībā, informējot, ka bez papildu finansējuma ir apdraudēta projekta pabeigšana, jo līgumā paredzēts izsmelt 30 200 tonnas gudrona, taču dīķos ir izrādījies par 14 000 tonnu gudrona vairāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu