ES varētu izmeklēt «McDonald's» vienošanos par nodokļiem ar Luksemburgu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Savienība (ES) varētu izmeklēt iespējamo vienošanos par nodokļu atvieglojumiem, kuru ar Luksemburgu noslēdzis ASV ātrās ēdināšanas tīkls «McDonald's», otrdien paziņoja konkurences komisāre Margrēte Vestagere, kas pēdējā laikā vērsusies pret vairākiem lieliem uzņēmumiem.

«Mēs pētām, vai vajadzētu sākt izmeklēšanu par «McDonald's«», balstoties uz arodbiedrību sniegto informāciju, viņa teica.

«Tad redzēsim, vai mums ir jāsāk lieta,» sacīja Vestagere, kas pēdējās nedēļās ir sākusi izmeklēšanu par ES konkurences noteikumu pārkāpumu gan pret ASV datortehnoloģiju milzi «Google», gan pret Krievijas valsts dabasgāzes koncernu «Gazprom».

Eirokomisāre īpašai Eiropas Parlamenta (EP) komitejai, kas izveidota februārī, lai izmeklētu vienošanās, kuras ES valstis slēgušas ar lielajām kompānijām par atvieglotu nodokļu režīmu, atzina, ka, visticamāk, sāktās lietas nebūs pēdējās.

ES jau izmeklē vienošanās par nodokļu atvieglojumiem starp ASV tehnoloģiju milzi «Apple» un Īriju, uzkodu un kafijas tirdzniecības tīklu «Starbucks» un Nīderlandi, kā arī tiešsaistes mazumtirgotāja «Amazon» un Itālijas autoražotāja «Fiat» un Luksemburgas vienošanos.

Luksemburgas saistība ar slepenu vienošanos ar lielajām kompānijām par nodokļu atvieglojumiem tapa zināma pērn. Skandāls aizēnoja Žana Kloda Junkera kļūšanu par EK prezidentu, jo laikā, kad slēgtas daudzas no nodokļu atvieglojumu vienošanām, viņš bija nelielās lielhercogistes premjerministrs.

Februārī Vestagere paziņoja par to, ka tiek sākta izmeklēšana par Beļģijas vienošanos ar dažādām starptautiskajām kompānijām par nodokļu atvieglojumu režīmu.

ES ir pārliecināta, ka daži nodokļu atvieglojumi, kurus valstis piedāvājušas lielajām kompānijām, pārkāpj bloka noteikumus par valsts palīdzību un ir uzskatāmi par negodīgu subsīdiju, kas kaitē citu kompāniju konkurētspējai.

Trīs starptautiskas arodbiedrības februārī paziņoja, ka 2009.-2013.gadā «McDonald's» apmēram 3,7 miljardus eiro lielus ieņēmumus no pārdošanas restorānos Eiropā ir novirzījis caur Luksemburgas holdinga kompāniju.

Ja šie ienākumi būtu aplikti ar nodokļiem to izcelsmes valstī, «McDonald's» būtu bijis nodokļos jāsamaksā 1,05 miljardi eiro, bet Luksemburgā kompānija samaksāja vien 16 miljonus eiro, paziņoja arodbiedrības, aicinot EK un EP sākt izmeklēšanu.

«McDonald's» noraidīja arodbiedrību apsūdzības, sakot, ka kompānija ir pilnībā ievērojusi spēkā esošos noteikumus par nodokļu nomaksu un izpildījusi savas saistības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu