Aizliegums ievest Krievijā Latvijas cūkgaļu varētu ilgt trīs gadus (60)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Gaidāms, ka saistībā ar Lietuvā konstatēto Āfrikas cūku mēri Krievijas noteiktais aizliegums ievest cūkgaļu no Eiropas Savienības (ES) varētu tikt atcelts ne ātrāk kā pēc diviem mēnešiem, otrdien paziņojis Krievijas federālā veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienesta «Rosseļhoznadzor» vadītājs Sergejs Dankverts. Uz Baltijas valstīm šis aizliegums varētu darboties trīs gadus.

Dankverta rosina Eiropas Savienību sadalīt vairākās zonās.

Latvija, Lietuva, Igaunija un Polija būtu to valstu grupā, no kurām cūkgaļu nedrīkstētu ievest trīs gadus.

«Minimālā reģionalizācija - Latvija, Lietuva, Igaunija, Polija,» norādījis « Rosseļhoznadzor» vadītājs, uzsverot, ka ir jāaizliedz ievest cūkkopības produkciju no šīm valstīm Muitas savienības teritorijā. Muitas savienībā ietilpst Krievija, Baltkrievija un Kazahstāna.

Riska zonā atrodoties arī Nīderlande, Vācija, Čehija, Ungārija un Rumānija. Bet no Itālijas, Portugāles, Dānijas un Spānijas gaļu varēs ievest, ja būs izpildītas visas prasības, kas pastāv Krievijā.

Latvijas Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs apliecināja, ka viņa rīcībā ir šāda informācija. Tomēr

viņš domā, Krievijas nostāja vēl varētu mainīties:

«Nedomāju, ka tas ir galīgais Krievijas un ES sarunas rezultāts. Sarunas turpinās, un viss var mainās.»

Aizliedz ievest cūkgaļu no ES

Jau vēstīts, ka Krievijas federālais veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests «Rosseļhoznadzor» aizliedzis ievest Krievijā cūkkopības produkciju no ES saistībā ar to, ka Lietuvā konstatēts Āfrikas cūku mēris.

Tas atrasts divām mežacūkām Salčininku un Varēnas rajonā Lietuvas dienvidos. Lietuvas valdība ir noteikusi ārkārtas situāciju piecos Lietuvas dienvidu rajonos.

Āfrikas cūku mēris ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. Āfrikas cūku mēris nav bīstams cilvēkiem.

Komentāri (60)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu