ASV finanšu ministrs aicina vēlreiz celt valsts parāda griestus (2)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

ASV finanšu ministrs Džeikobs Lū ceturtdien aicināja Kongresu vēlreiz paaugstināt valsts parāda griestus un brīdināja, ka pretējā gadījumā valdībai jau līdz marta sākumam var pietrūkt naudas savu rēķinu maksāšanai.

Lū vēstulē ASV Kongresam aicināja «nekavējoties rīkoties», lai vēlreiz paaugstinātu parāda griestus. Oktobrī Kongress pieņēma un ASV prezidents Baraks Obama parakstīja likumu, kas paredz, ka ASV federālās valdības iestādes varēs strādāt līdz 15.janvārim, bet parāda griesti tiks paaugstināti līdz 7.februārim.

Lū brīdināja, ka pēc 7.februāra, ja Kongress nerīkosies, Finanšu ministrija būs spiesta veikt ārkārtas pasākumus, lai turpinātu valdības pagaidu finansēšanu. Finanšu ministrija lēš, ka ar šiem pasākumiem tā spēs paildzināt valsts kredītspēju tikai līdz februāra beigām vai marta sākumam.

Ministrs uzsvēra, ka Finanšu ministrijas ārkārtas pasākumi nevar būt ilgstoši galvenokārt tāpēc, ka februārī un martā valdībai būs jāatmaksā kompensējamie nodokļi.

Lū atzinīgi novērtēja Kongresa šonedēļ demonstrēto spēju vienoties par divu gadu budžetu. «Šajā garā es rakstiski aicinu Kongresu nekavējoties rīkoties, lai aizstāvētu Savienoto valstu uzticamību, paildzinot valsts kredītspēju,» pavēstīja finanšu ministrs.

Viņš atgādināja kongresmeņiem, ka viņiem ir jāļauj Finanšu ministrijai finansēt izdevumus tajos līmeņos, «kurus nosaka budžeta vienošanās», kā arī citas Kongresa pieņemtās saistības.

Oktobrī paaugstinot valsts parāda griestus līdz nākamā gada 7.februārim, tika novērsts potenciāli katastrofāls ASV defolts. To nepaaugstināšanas gadījumā ASV Finanšu ministrijai jau 17.oktobrī sāktu pietrūkt līdzekļu savu saistību finansēšanai.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu