Krievija pastiprina kontroli arī citiem importa produktiem no Lietuvas (72)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievija, kas no pirmdienas daļēji aizliegusi piena produktu ievešanu no Lietuvas, vienlaikus pastiprina kontroli arī pār gaļas un zivju importu no šis valsts, aģentūrai «Prime» pastāstījis avots, kas informēts par situāciju. Krievijas Patērētāju aizsardzības dienests «Rospotrebnadzor» nosūtījis muitas iestādēm vēstuli, kurā norādīts uz nepieciešamību kontrolēt arī citus lietuviešu ražojumus.

Jau ziņots, ka Krievijas Patērētāju aizsardzības dienests «Rospotrebnadzor» pirmdien pavēstīja, ka pārtrauks vairāku Lietuvas piena pārstrādes kompāniju produkcijas ievešanu, skaidrojot šo lēmumu ar «daudziem likumpārkāpumiem, ieskaitot produkcijas neatbilstību Krievijas mikrobioloģiskajām un sanitāri ķīmiskajām prasībām».

Savukārt muitas dienesta amatpersonas apliecinājušas, ka saņemta «Rospotrebnadzor» vēstule, kurā runāts par «kontroles pastiprināšanu noteiktu veidu produkcijai no Lietuvas», bet konkrētākas ziņas nav sniegušas.

«Saskaņā ar mūsu instrukcijām esam pārsūtījuši vēstuli reģionālajām muitas iestādēm,» sacījis dienesta pārstāvis. Pēc viņa teiktā, muitas kontrolpunktos strādā «Rospotrebnadzor» darbinieki, kuri tad arī pieņem lēmumu par konkrētas produkcijas ievešanu valstī.

Kā ziņots, Krievijas galvenais sanitārais ārsts Genādijs Oņiščenko jau septembra vidū pavēstīja par Lietuvas piena produktu kvalitātes un drošības kontroles pastiprināšanu, skaidrodams, ka tajos esot atrastas antibiotikas.

Oņiščenko arī pauda viedokli, ka Lietuva nepamatoti cenšoties saskatīt Krievijas prasībās politisku kontekstu.

Taču Lietuvā izskan pieņēmumi, ka gan pagājušajā mēnesī pastiprinātās lietuviešu autokravu pārbaudes Krievijā, gan jaunais aizliegums saistāms ar Maskavas centieniem izdarīt spiedienu uz Viļņu, kura šobrīd pilda Eiropas Savienības (ES) prezidētājvalsts pienākumus un cenšas panākt Ukrainas tuvināšanos ES. Novembrī Viļņā gaidāms ES samits, kurā varētu tikt parakstīts asociācijas un brīvās tirdzniecības līgums starp ES un Ukrainu.

Aizliegumus vairāku Lietuvas piena pārstrādes uzņēmumu produkcijas eksportam Krievija jau bija noteikusi 2009.gadā, norādot, ka tās sastāvā esot atrastas antibiotikas.

Arī toreiz Maskava uzsvēra, ka eksporta apturēšana vērsta vienīgi uz Krievijas patērētāju interešu aizsardzību un tai nav nekādas politiskas vai protekcioniskas ievirzes, taču laika ziņā tā sakrita ar nopietnām Lietuvas autopārvadātāju problēmām pie Krievijas robežām. Vēlāk Krievija aizliegumus pakāpeniski atcēla.

Komentāri (72)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu