Kampars: "airBaltic" draud maksātnespēja

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas nacionālā lidsabiedrība AS "Air Baltic Corporation" ("airBaltic") šā gada pirmajos piecos mēnešos strādājusi ar 18 miljonu latu zaudējumiem un ir tuvu maksātnespējai, "Rietumu radio" sacīja ekonomikas ministrs Artis Kampars (V), atsaucoties uz viņa rīcībā esošo informāciju. Reaģējot uz Kampara teikto, "airBaltic" pieprasa Kampara demisiju un sola vērsties tiesā.

Pievienots "airBaltic" komentārs

Valsts investē 15 miljonus

Ministrs pieļauj, ka lielie zaudējumi radīti apzināti, lai no uzņēmuma "izpumpētu naudas līdzekļus".

"Informācija, kas ir manā rīcībā, nav patīkama, tā ir pat ļoti satraucoša.

Pagājušajā gadā Latvijas valdība uzņēmumā investēja vairāk nekā 15 miljonus latu, lai nodrošinātu iespēju "airBaltic" līzingā pirkt jaunas lidmašīnas un kompānija attīstītos.

"airBaltic" vadītājs un viens no īpašniekiem Bertolds Fliks valdībai rādīja savu biznesa plānu, kurā gan šogad, gan nākamgad ir norādīta liela peļņa, taču ir milzu zaudējumi," sacīja Kampars.

Kampars neredzot pamatotus argumentus, kāpēc šie zaudējumi radušies. "Pērn bija Īslandes vulkāns, bet šogad vulkānu izvirdumu, kas traucētu aviokompānijas darbu, nav bijis," norādīja Kampars.

Izpumpējot naudu

Viņš asi kritizēja Flika izveidoto uzņēmuma pārvaldes modeli, kad liela daļa no "airBaltic" ikdienā svarīgiem procesiem - finanšu vadība, servisa nodrošināšana, degvielas piegāde - ir nodota kompānijām, kas tieši saistītas ar Flika privātuzņēmumu. Savukārt šā privātuzņēmuma akcionāri, kā norādīja ministrs, slēpjas ārzonās.

"Tas liek domāt, ka šī ir apzināta rīcība, lai no uzņēmuma izpumpētu naudas līdzekļus," par lielajiem zaudējumiem sacīja Kampars.

Šlesers parakstīja izcili neizdevīgu līgumu

Viņš atgādināja, ka savulaik bijušais satiksmes ministrs Ainārs Šlesers (LPP/LC) parakstījis "izcili neizdevīgu" akcionāru līgumu, kas rada zaudējumus Latvijas valstij. "Šim cilvēkam šie zaudējumi būtu jāatmaksā vai jāatbild kādā citā veidā," sacīja ministrs.

"Ja apstiprināsies, ka uzņēmums ir tuvu maksātnespējai, tad ir tāds jēdziens kā apzināta novešana līdz bankrotam, un tā jau ir kriminālatbildība,"

uzsvēra Kampars.

Viņš cer, ka valstij šajā gadījumā nebūs jārīkojas līdzīgi kā ar "Parex banku" un jāiesaistās aviokompānijas glābšanā.

"airBaltic" prasa Kampara demisiju

Reaģējot uz Kampara teikto, "airBaltic" pieprasa Kampara demisiju un sola vērsties tiesā.

"Ekonomikas ministram Kamparam pēc šodienas izteikumiem būtu jādemisionē. Latviešiem ir sakāmvārds „nezāģē zaru, uz kura pats sēdi”. "airBaltic" ir uzņēmums, kurā Latvijas valsts ir vairākuma akcionārs. Kampara bezatbildīgie izteikumi "airBaltic" nodara milzu kaitējumu. Lai piedzītu nodarītos zaudējumus, "airBaltic" pret Kamparu nākamnedēļ vērsīsies tiesā un Ģenerālprokuratūrā," teikts aviokompānijas izplatītajā paziņojumā.


KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu