Pēc bin Ladena nāves aktivizējas kibernoziedznieki

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Kibernoziedznieki nav tērējuši laiku veltīgi un aktīvi izmantojuši "Al Qaeda" līdera Osamas bin Ladena nāvi, lai izplatītu vīrusus un citu kaitīgo programmatūru, vēsta vairāki ārvalstu plašsaziņas līdzekļi.

Dažu stundu laikā pēc ziņu izplatīšanās kaitīgā programmatūra atklāta lapās, kas pielāgotas, lai parādītos interneta meklētājos par šo notikumu, lietotāju apmuļķošanas mēģinājumi fiksēti arī sociālajā tīklā "Facebook", raksta portāls "Cnet".

Datu drošības speciālisti gan par šādu aktivitātes uzplaiksnījumu nav pārsteigti, norādot, ka kibernoziedznieki izmanto lielu interesi izraisošus notikumus kaitīgās programmatūras un surogātpasta izplatīšanai. Kā piemēri tiek minēti dziedātāja Maikla Džeksona un aktrises Elizabetes Teilores nāve, dabas katastrofa Japānā, Lielbritānijas prinča Viljama kāzas.

Izmantojot patlaban aktuālo bin Ladena nāves tēmu, kibernoziedznieki mēģina novirzīt interneta lietotājus uz lapām, kurās viņi tiek vilināti lejupielādēt kaitīgo programmatūru vai arī kurās viņu datori var tikt inficēti. Izplatīta ir viltus drošības programmatūra, kas apgalvo, ka lietotāja dators ir inficēts, pastāvīgi rāda brīdinājumus un galu galā panāk, ka lietotājs samaksā par pilnīgi bezjēdzīgu programmatūru, raksta "PCWorld".

Eksperti iesaka būt uzmanīgiem, meklējot arī foto, jo arī attēlu meklēšanas rezultāti var aizvest uz kaitīgām lapām. Piemēram,

antivīrusu kompānijas fiksējušas gadījumus, kad, uzspiežot uz attēliem, lietotājs nonāk lapā, kas piedāvā lejupielādēt "Best Antivirus 2011". Taču šī programma var būt kaitīga datoram.

Citās caur attēlu meklēšanu atrastās vietnēs lietotājs tiek aicināts atjaunināt izmantojamo programmu, lai noskatītos video, taču šādā veidā viņš lejupielādē kaitīgo programmatūru.

Savukārt "Facebook" tiek izplatīti dažādi piedāvājumi - gan svinēt bin Ladena nāvi, gan saņemt bezmaksas biļetes vai citus produktus -, kas pāradresē lietotāju vairākas reizes, katru reizi prasot arvien jaunu personas informāciju. Šādi piedāvājumi izplatās, lietotājiem spiežot pogu "Like".

"Šī ir viena no retajām iespējām izveidot lielisku [e-pastu] sarakstu un pievienot pāris nulles savai peļņai," kāda anonīma hakera rakstīto forumā citē "PCWorld". Viņš aicina izmantot mirkli, kamēr bin Ladena nāve ir aktuāla, un dižojas, ka divu minūšu laikā par viņa piedāvājumu "Like" nospiests 600 reizes.

Eksperti iesaka neatvērt saites, par kurām rodas šaubas, kā arī uzmanīties no saitēm, kas piesūtītas e-pastā vai caur sociālo tīklu un kas piedāvā papildu informāciju par aktuālo notikumu. Ja lietotājs tiek pāradresēts uz kādu negaidītu lapu un viņam tiek piedāvāts "uzklikšķināt, lai bez maksas veiktu drošības skenēšanu" vai "lejupielādēt programmu, lai apskatītu video", eksperti iesaka vairāk neklikšķināt, bet "nekavējoties bēgt" no attiecīgās vietnes.

Informācijas iegūšanai par bin Ladena nāvi eksperti iesaka izmantot uzticamas vietnes, ierakstot to interneta adreses pārlūkā ar roku.

Speciālisti arī brīdina par plašu surogātpasta izplatīšanos.

Jau ziņots, ka hakeri ieperinājuši ļaundabīgu programmatūru Pakistānas iedzīvotāja, kurš pirmais ziņoja par operāciju pret bin Ladenu, blogā. Noprotams, ka hakeru rīcībai nav politisku vai reliģisku motīvu, drīzāk vēlme izmantot kādas personas vai notikuma popularitāti, lai izplatītu ļaundabīgu programmatūru, kas iekļauj svešus datorus tā sauktajos robottīklos un tos izmanto krāpšanā un svešu datu zagšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu