Apšauba, ka Latvijā neieplūst nauda no Kipras (78)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Britu finanšu laikraksta «Financial Times» komentētājs apgalvo, ka Latvijas varasiestāžu noliegumi par nerezidentu noguldījumu plūsmu no Kipras uz Latviju esot pretrunā ar starptautiskiem signāliem.

Laikraksta komentētājs Džozefs Koterills izcēlis trīs citātus, kuri, viņaprāt, ir pretrunīgi, vienlaikus izsakot mājienu, ka Latvija varētu kļūt par «nākamo Kipru».

Viens no laikraksta izceltajiem citātiem ir aģentūras «Reuters» martā ziņotais, ka Eiropas Centrālās bankas (ECB) amatpersonas brīdinājušas Latvijas varasiestādes nepieņemt no Kipras aizplūstošo krievu naudu.

«Mūsu Latvijas draugiem tika skaidri pateikts - ja jūs vēlaties pievienoties eirozonai, jums nevajadzētu nodrošināt patvērumu Krievijas naudai, kas aizplūst no Kipras,» pēc aģentūras «Reuters» ziņotā, sacījis kādas eirozonas valsts centrālās bankas baņķieris.

Latvijas Finanšu ministrija tolaik noliedza, ka šādi signāli no Briseles būtu saņemti, norādot, ka šī informācija ir baumas.

FT izcēlis Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja Kristapa Zakuļa sacīto, ka nekas neliecina, ka krievu uzņēmēju nauda no Kipras masveidā plūst uz Latviju un ka nerezidentu noguldījumu apjoms Latvijā nepārsniedz vēsturisko vidējo līmeni.

Laikraksta komentētājs tālāk pievienojis fragmentus no «Moody's» izdotā ziņojuma par nerezidentu noguldījumiem, norādot, ka tie ir pretrunā ar Zakuļa izteikumiem.

Raksta noslēgumā FT komentētājs retoriski piezīmē, ka «mūsdienās krieviem draudzīga ofšora banku sistēmas reputācija vairs nav tik saistoša, vai ne?».

Kā liecina FT pieejamā informācija, komentāra autors bieži raksta par finanšu jautājumiem, taču viņam nav pieredzes un izglītības finanšu jomā.

Komentāri (78)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu