Ameriks: situācija Rīgas ostā ir smaga (14)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Situācija Rīgas ostā saistībā ar ilgstošu salu un biezo ledu, kas izveidojies Rīgas jūras līcī, joprojām ir smaga, ceturtdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" atzina Rīgas domes (RD) priekšsēdētāja vietnieks, brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks.

Vainīgi arī stividori, kas fraktējuši ziemai nepiemērotus kuģus

Pēc viņa teiktā, liela daļa kuģu gan nav piemēroti šādiem apstākļiem.

Ameriks informēja, ka situācija ir smaga gan Rīgas, gan Tallinas, gan Pēterburgas ostās, un pašlaik ledus biezums Rīgas līcī ir aptuveni 35 centimetri. "Ir daļa kuģu, kas šādos apstākļos vienkārši nevar turpināt savu navigāciju," viņš sacīja, izsakot pārmetumus kuģu fraktētājiem un stividoriem, kas ir fraktējuši kuģus, kas nav tehniski piemēroti darbam šādos apstākļos. Savukārt tie kuģi, kuriem ir atbilstoši tehniskie parametri, ostā ienāk regulāri, uzsvēra Ameriks.

Piemēram, prāmju satiksme starp Rīgu un Stokholmu nav kavēta. Kopumā vakar Rīgas ostā apkalpoti 14 kuģi, kas atbilst vidējiem rādītājiem.

Ar valsts atbalstu varētu aizņemties ledlaužus no Dānijas

Ameriks uzsvēra, ka problēmu atrisināšanai būtu nepieciešama valsts palīdzība, kas varētu sazināties ar citām valstīm, piemēram, Dāniju, kurās varētu nofraktēt papildu ledlaužus. Latvijā ir tikai viens ledlauzis - "Varma".

Rīgas brīvostas pārstāvis arī prognozēja, ka uzņēmēji, kuriem patlaban radušās problēmas, nepametīs Rīgas ostu un nepārcels savu darbību uz citām Baltijas jūras ostām.

Trešdien, 23.februārī, Rīgas ostā apkalpoti 14 kuģi, klāstīja brīvostas valdes priekšsēdētājs.

Rīgas ostā rosina izsludināt ārkārtas situāciju

Jau vēstīts, ka ilgstošais sals un biezais ledus būtiski traucē Rīgas ostas darbu, savukārt Liepājas un Ventspils ostās problēmas nav tik lielas. Ministru prezidents Valdis Dombrovskis 23.februārī uzdeva satiksmes ministram Uldim Augulim un Krīzes vadības padomes sekretariātam steidzami iesniegt informāciju par situāciju, kāda ir izveidojusies ar kuģiem, kuri iesaluši ledū Rīgas jūras līcī, un veicamajiem pasākumiem situācijas uzlabošanai. Baltijas asociācijas "Transports un loģistika" savukārt rosina valdību Rīgas ostā izsludināt ārkārtas situāciju.

Ostā iepriekš pastāstīja, ka jūrā ledus biezums ir 35 līdz 70 centimetru un lielie konteineru kuģi, kā arī pasažieru kuģi tiek līdz ostai, savukārt mazajiem kuģiem, kuriem nav attiecīgās klases, ir problēmas.

Brīvostas velkoņi un ledlauzis "Varma" strādā no jūras vārtiem līdz pieņemšanas bojai. "Varma" strādā 24 stundas diennaktī, un vajadzības gadījumā tiek izmantoti arī abi velkoņi.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu