KNAB un EM vērtē «Revertas» līgumu ar Krievijas advokātu firmu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas (KNAB) birojs un Ekonomikas ministrija sākuši izvērtēt krahu cietušās «Parex bankas» sliktās daļas pārvaldītāja AS «Reverta» noslēgtā līguma ar Krievijas advokātu firmu atbilstību valsts interesēm, - raksta «Neatkarīgā Rīta Avīze».

«Reverta» juridiskās palīdzības sniegšanai piesaistīja Krievijas advokātu biroju «Jegorovs, Pugunskijs, Afanasjevs un partneri», kuram uzticēja «Parex bankas» Krievijas biznesmeņiem izsniegto kredītu atgūšanu. Birojam jāatgūst visi vai vismaz daļa no «Parex» laikā no 2000. līdz 2008.gadam izsniegtajiem kredītiem, kuru kopējā vērtība ir apmēram trīs miljardi ASV dolāru. Par šiem pakalpojumiem birojs nopelnītu divus miljonus latu. Turklāt tiek uzskatīts, ka nolīgtais birojs ir pietuvināts Krievijas varas elitei Kremlī.

Ņemot vērā šos apstākļus un to, ka «Parex bankas» glābšanā tika ieguldīti ievērojami valsts līdzekļi, Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš (SC) uzskata, ka nodokļu maksātājiem ir tiesības zināt šādu izdevumu pamatotību. Tādēļ politiķis nosūtījis vēstuli premjerministram Valdim Dombrovskim (V) un ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram, kurā lūdz pievērst uzmanību vairākiem darījuma apstākļiem.

Deputāts norāda, ka šim konkrētajam juridiskajam birojam bieži esot uzticēti īpaši delikāti Krievijas varas uzdevumi, turklāt advokāti vērtīgajam līgumam izraudzīti bez konkursa. Nepieņemami esot arī tas, ka apmēram divus miljonus lielais advokātu honorārs neesot piesaistīts «Revertas» juridiskās palīdzības sniedzēja darba efektivitātei un neesot balstīts uz konkurences principu ievērošanu.

Par Krievijas advokātu darba kvalitāti liecinot arī tas, ka virknei tiesvedības procesu, kas notiekot Krievijas Federācijā un esot saistīti ar «Parex bankā» ieķīlāto aktīvu piedziņu, esot negatīvs rezultāts, piemēram, neveiksmīgā tiesvedība pret Krievijas uzņēmumu «Severorgsintez».

Elksniņš vēlas uzzināt, vai advokātu sniegtā palīdzība Krievijas valdībai un «Revertai» nerada bažas par interešu konfliktu un vai birojs ir tiesīgs turpināt sniegt pakalpojumus «Revertai». Deputāts līguma slēgšanā saskatījis arī koruptīvas shēmas.

Ģenerālprokuratūra un premjerministra pārstāvis Mārtiņš Panke apliecina, ka vēstules saņemtas, bet sniegt atbildes uzticēts KNAB un Ekonomikas ministrijai. Paredzēts, ka noslēgtā līguma vērtējums kļūs zināms līdz 22.februārim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu