Ziemassvētku brīvdienās esiet piesardzīgi arī sociālajos tīklos (33)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Drošības eksperti aicina garajās brīvdienās Ziemassvētku laikā būt īpaši uzmanīgiem sociālajos medijos, informēja drošības kompānijas «Grifs AG» vadītājs Ainars Bundulis.

Viņš norādīja, ka ikvienam ļoti aktīvam sociālo mediju lietotājam vajadzētu ņemt vērā, ka interneta vidē darbojas arī negodprātīgi cilvēki, kuri pavisam citu iemeslu dēļ priecāsies, ka Jaunais gads netiek sagaidīts mājās, bet gan, piemēram, pie draugiem ārpus pilsētas.

Mājokļa drošības kontekstā vecākiem vajadzētu izrunāt ar bērniem, kāda veida informāciju var publicēt internetā, tāpat arī pašiem būtu jāievēro šie noteikumi, lai neapzināti neizveidotu elektronisku uzaicinājumu zaglim. Piemēram, «iečekojoties» «Forsquare» jeb norādot ģeogrāfisko atrašanās vietu, ieteicams pārliecināties, ka to uzzina tikai pazīstami cilvēki, jo,

atklājot pašreizējo atrašanās vietu, tiek sniegta informācija, ka lietotāja nav mājās.

Mājokļa drošību var apdraudēt ne tikai neapdomīgi ieraksti sociālo tīklu profilos, bet arī fotogrāfiju publicēšana. Ievietojot internetā fotogrāfijas, kas uzņemtas ar viedtālruni vai digitālo kameru, tās automātiski ietver informāciju par atrašanās vietu jeb «geotagging». Piemēram, publicējot fotogrāfiju no Ziemassvētku vakara svinībām mājās «Flickr» albumā, tās aplūkotājiem būs redzama arī personas dzīvesvietas adrese.

Turklāt, ja fotogrāfijā vēl bez eglītes un svinētājiem būs redzams liels televizors un citas vērtīgas lietas, tad zagļi gūs apstiprinājumu konkrētā mājokļa iekļaušanai savā maršrutā. Tādēļ,

iepazīstoties arī ar citām ierīču funkcijām, ieteicams atslēgt GPS funkciju.

Saskaņā ar pētījumu aģentūras «TNS» pētījuma «TNS Latvia Digital» rezultātiem kopumā internetu 2012.gada rudens perioda pēdējo sešu mēnešu laikā ir izmantojuši vidēji 70% jeb 1,224 miljoni Latvijas iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 74 gadiem. «Draugiem.lv» reģistrēto lietotāju skaits ir 498 tūkstoši, «Facebook» reģistrējušies 404 420 lietotāji no Latvijas, «twitter» - vairāk nekā 65 000 un «Forsquare» - apmēram 7000 lietotāju no Latvijas.

Pērn puse no visiem reģistrētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem bija īpašumu zādzības. «Kā liecina uzņēmuma pieredze,

tieši svētku laiks zagļiem ir lielākais pļaujas laiks,

jo cilvēki ir pārņemti ar mielasta gatavošanu un svinēšanu, zaudējot modrību par personīgo un mājokļa drošību.»

Tāpēc, dodoties uz viesībām, drošības eksperti aicina pārliecināties, ka durvis ir aizslēgtas un logi aizvērti. Ārdurvis svarīgi aizslēgt arī tad, ja svētki tiek atzīmēti mājās, jo nereti zagļi izmanto to, ka viesi un mājas saimnieki tik aizrautīgi bauda svētkus, ka nepamana svešinieka ielavīšanos mājoklī. Zagļi labprātāk izvēlas tos mājokļus, kur nav ierīkota signalizācija, tāpēc ieteicams uz logiem un durvīm izvietot uzlīmes ar informāciju, ka objekts tiek apsargāts.

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, 2011.gadā 50% no Latvijā reģistrētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem bijušas īpašumu zādzības - 26 098 no 51 582. Svētku un atvaļinājumu laikā īpašuma zādzību skaits palielinās, ko apliecina drošības nozarē strādājošo pieredze. Savukārt 2010.gada nogalē Valsts policijas un apdrošināšanas uzņēmuma «Balta» veiktajā aptaujā, kurā piedalījās par zādzībām tiesātie, noskaidrots, ka 88% zagļu atzina, ka labākais laiks zādzībai ir valsts svētki, 61% - atvaļinājumi, bet 50% - nakts.

Komentāri (33)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu