Kariņš prasa EK skaidrot Ryanair negodīgo konkurenci Rīgā (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Krišjānis Kariņš nosūtījis Eiropas Komisijai (EK) oficiālu jautājumu, prasot sniegt skaidrojumu par «Ryanair», iespējams, negodīgo konkurenci starptautiskajā lidostā «Rīga» un EK plānoto rīcību patērētāju interesēs.

Maldina par kopējo biļetes cenu

Vēstulē Kariņš norāda, ka Rīgas lidosta ir nozīmīgs reģiona centrs transporta sakaru nodrošināšanā, kas apkalpo 17 aviokompānijas. Palielinoties administrācijas izmaksām, lidostas vadība pieņēma lēmumu iekasēt drošības nodevu par katru pasažieri. Nodeva attiecas uz tiem pasažieriem, kuriem jāiziet drošības pārbaude pirms lidojuma, un tā stājās spēkā šā gada 1.janvārī. Vienīgā aviokompānija, kura nav piekritusi šo drošības nodevu iekļaut biļetes cenā, ir «Ryanair». Līdz ar to katram šīs aviokompānijas pasažierim pirms došanās uz reisu lidostas kasē papildus nopirktajai biļetei ir jānomaksā nodeva.

Kariņš vēstulē jautā EK, «vai, šādi maldinot pasažierus par patiesajām biļetes cenām, »Ryanair« pārkāpj Eiropas Parlamenta un Padomes regulu», kura nosaka vienotus noteikumus gaisa pārvadājumu sniedzējiem Eiropas Savienībā. Tāpat Kariņš prasa, ko EK plāno darīt, lai šo patērētājiem un konkurencei nelabvēlīgo situāciju labotu.

PTAC jau lūdzis EK skaidrot situāciju

Politiķa pārstāve, padomniece preses jautājumos, Ieva Zīberga zināja teikt, ka arī Latvijas Patērētāju tiesību aizsardzības centrs, ņemot vērā patērētāju sūdzības, esot lūdzis Īrijas atbildīgo iestādi izskatīt «Ryanair» rīcību.

EK atbilde uz oficiālu deputāta jautājumu jāsniedz četru nedēļu laikā.

«Ryanair» ir vienīgā aviokompānija, kura nepiekrita drošības nodevu iekļaut biļetes cenā, tāpēc lidosta «Rīga» aviosabiedrības vietā veiks nodevas iekasēšanu. Pārējo aviosabiedrību pasažieriem jaunā kārtība nesagādās neērtības, jo drošības maksa tiks iekļauta biļetes cenā.

Drošības nodeva ietver pasažieru drošības pārbaudi, pasažieru reģistrētās un rokas bagāžas pārbaudi, lidostas drošības un krīzes vadības, tostarp glābšanas, nodrošināšanu, kā arī Civilās aviācijas aģentūras gaisa kuģu lidojumu drošuma un civilās aviācijas drošības uzraudzības nodrošināšanas pasākumus.

Ja pasažieris drošības maksu veic ar aviosabiedrības starpniecību, tad nodevas apmērs ir 6,5 eiro jeb 4,57 lati. Ja lidosta veic drošības maksas iekasēšanu, tad nodevas apmērs ir septiņi eiro jeb 4,92 lati. Šis nodevas apmērs attiecas tikai un vienīgi uz «Ryanair» pasažieriem.

Nodeva būs jāmaksā tikai tiem pasažieriem, kas izlido no starptautiskās lidostas «Rīga». No drošības maksas ir atbrīvoti tranzīta un transfēra pasažieri, kā arī tie pasažieri, kuri nav sasnieguši divu gadu vecumu. Drošības maksa nav jāmaksā arī tiem pasažieriem, kuri aviobiļeti iegādājas līdz 2011.gada 31.decembrim.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu