Eiro ieguvumi ir daudz lielāki nekā izmaksas (57)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas iestāšanās eirozonā radīs izmaksas, taču tās jau pirmā gada laikā būs samērojamas ar ieguvumiem. Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītāja vietnieks Uldis Rutkaste uzskata, ka mūsu valstij eiro dos daudz lielāku labumu nekā izdevumus.

Pievienots premjera komentārs

Viņš šorīt intervijā Latvijas radio norādīja, ka eiro ieviešana uzlabo valstu kredīreitingu, palielina eksportu un kāpina ražošanu. Valsts ekonomika, pievienojoties eiro, attīstās, nedaudz straujāk nekā bez Eiropas vienotās valūtas. Laika gaitā to izjūt arī valsts iedzīvotāji savos maciņos.

Lielāks iekšzemes kopprodukts nozīmē lielākas algas un vairāk darba vietu, kā arī lielākus budžeta ieņēmumus un valdības iespējas tērēt dažādām vajadzībām.

Eiro nepadarīs visus bagātus vienas nakts laikā,

taču tuvāko gadu laikā pēc eiro ieviešanas tas noteikti būs jūtams arī cilvēku maciņos. Labs piemērs ir Igaunija, kur attīstība bijusi straujāka nekā Latvijā. Kaimiņos investīciju apjoms bijis lielāks nekā Latvijā.

Dombrovskis: lai sagatavotos, atlicis apmēram pusgads

Lai praktiski sagatavotos eiro ieviešanai Latvijā, atlicis apmēram pusgads, LNT teica Ministru prezidents Valdis Dombrovskis. Viņš stāstīja, ka šonedēļ valdība uzklausījusi Finanšu ministrijas (FM) ziņojumu par paveikto eiro ieviešanā Latvijā un pašlaik tas notiek atbilstoši grafikam ar mērķi pievienoties eiro zonai 2014.gada 1.janvārī.

Premjers gan piebilda, ka Latvija vēl nav skaidri nolēmusi par eiro ieviešanas datumu. «Vispirms mums no Eiropas Komisijas (EK) ir jāpieprasa Konverģences ziņojums. Tālāk ir gara un smagnēja procedūra - EK gatavo Konverģences ziņojumu, Eiropas Centrālā banka sniedz atzinumu, tālāk šis jautājums tiek skatīt ECOFIN sanāksmē, Eiropas Padomē un vēlreiz ECOFIN sanāksmē. Tikai pēc galīgā ECOFIN lēmuma mēs varam pateikt, ka process ir noslēdzies un Latvija ar pilnu pārliecību var teikt, ka pievienosies eiro zonai,» klāstīja premjers.

Viņš piebilda, ka Latvija savu lēmumu pievienoties eiro zonai pieņems tad, kad no EK pieprasīs Konverģences ziņojumu. «Tas notiks nākamā gada sākumā. Galīgais ECOFIN lēmums par Latvijas uzņemšanu eiro zonā varētu būt jūnijā,» teica Dombrovskis. «Tas nozīmē, ka praktiskajiem sagatavošanas darbiem ir tikai pusgads, kas ir nepietiekami. Tāpēc FM nāk ar ziņojumiem un informē par daudzām praktiskām lietām, kas tiek jau gatavotas, plānojot Latvijas pievienošanos eiro zonai,» teica premjers.

Notiks ekspertu saruna par eiro ieviešanas plusiem un riskiem

Šodien Latvijas Bankā notiks ekspertu saruna par eiro ieviešanas plusiem un riskiem «Skats uz eiro».

Diskusijā plānots spriest par gaidāmo eiro ieviešanas finansiālo ietekmi uz valsts budžetu, uzņēmumu un iedzīvotāju makiem un par eiro lomu Latvijas ekonomikā pašlaik.

Tiks diskutēts par ieguvumiem un zaudējumiem Latvijai, ieviešot eiro ātri, kā plānots, vai atliekot eiro ieviešanu. Tiks spriests par sabiedrības attieksmi pret gaidāmo eiro ieviešanu.

Plānots diskutēt arī par to, kāda ir atšķirība eksportējošam uzņēmumam, vai nacionālā valūta ir vietēja vai globāla, un kāda ir tiešā un netiešā ietekme, tostarp - vai Latvijas dalība Eiropas Savienībā un eirozonā maina potenciālo sadarbības partneru attieksmi.

Diskusijā tiks runāts par eiro lomu Eiropas Savienības kopējā uzbūvē, par pašreizējās krīzes iemesliem un izeju no tās, par apsvērumiem, kādi ir svarīgi Latvijai, raugoties uz notikumiem un debatēm eirozonā.

Komentāri (57)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu