Rīgas lidosta: sacelta vētra ūdens glāzē (16)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai arī izskan ziņas, ka Rīgā būtiski sarūk aviopasažieru skaits, starptautiskās lidostas «Rīga» vadītājs Arnis Luhse šo informāciju uzskata par vētru ūdens glāzē. Viņš norāda, ka pasažieru skaita samazinājums šogad četros mēnešos bijis minimāls.

Viņš šorīt intervijā Latvijas radio skaidroja, ka četru mēnešu laikā lidostā apkalpoto pasažieru skaits sarucis par aptuveni 20 tūkstošiem cilvēku.

Tas ir pasažieru skaits, ko lidostā apkalpo vienā labā vasaras dienā. Patlaban tā apkalpo aptuveni 16 tūkstošus cilvēku. Tādējādi Luhse šo pasažieru skaita samazinājumu neuzskata par kritisku.

Viņš prognozē, ka gada laikā apkalpoto pasažieru skaits šogad būs 5 miljoni. Tas ir aptuveni pagājušā gada līmenī. Šogad lidosta neplāno palielināt apkalpoto pasažieru skaitu.

Ir arī jauni reisi

Rīgas lidostas vadītājs stāstīja, ka daļa avioreisu tiek aizvērti, taču tajā pašā laikā citi reisi tiek atvērti. Ir arī aviosabiedrības, kuras paplašinās, piemēram, «Lufthansa» un «Wizzair». Tādējādi nevar teikt, ka lidosta piedzīvo globālu kritumu.

Turklāt tiek prognozēts, ka vasarā lidostā apkalpoto pasažieru skaitā atkal gaidāms pieaugums. Tāpat lidostā vairākkārt pieaug arī apkalpoto pasažieru skaits.

Kopumā četros mēnešos Rīgā apkalpoti 1,3 miljoni pasažieru. Rīgas lidostas konkurentu darbība ir būtiski mazāka, piemēram, Viļņā visa gada laikā apkalpo 1,4 miljonus pasažieru.

Portāls TVNET jau ziņoja par laikraksta «Dienas Bizness» vēstīto, ka šā gada aprīlī lidostā «Rīga» apkalpots par 8,7% pasažieru mazāk nekā pērn. Nacionālā aviokompānija «airBaltic» aprīlī, iespējams, piedzīvojusi vēl lielāku pasažieru skaita kritumu.

Ja šī tendence saglabāsies, gada griezumā tas nozīmēs aptuveni par pusmiljonu mazāk apkalpoto aviopasažieru nekā pērn.

Tas savukārt nozīmēs par trīs miljoniem eiro (2,1 miljonu latu) mazāku lidostas «Rīga» gada apgrozījumu (2010.gadā lidostas apgrozījums sasniedza 32,4 miljonus eiro (22,68 miljonus latu)) un atsauksies uz 500 darbavietām visās ar šo jomu saistītajās kompānijās.

Pie tik masīva pasažieru skaita krituma lidostai, iespējams, tiešām nevajadzēs ne jauno termināli - šis projekts tālāk par runām nevirzās jau vairākus gadus -, ne kādas citas būtiskas investīcijas infrastruktūrā.

Lidostas infrastruktūras attīstībai izvirzīti trīs pretendenti

Rīgas lidostas infrastruktūras attīstības projekta otrajai kārtai izvirzīti trīs pretendenti, informēja lidostas valdes priekšsēdētājs Arnis Luhse.

Lidostas «Rīga» infrastruktūras attīstības projekts paredz skrejceļa seguma atjaunošanu, lidjoslas nostiprināšanu, papildu manevrēšanas ceļu izbūvi, peronu rekonstrukciju un paplašināšanu, lidmašīnu pretapledošanas apstrādes platformu izbūvi un citus uzlabojumus, kas ir būtiski lidostas attīstībai un darbības nodrošināšanai. Projekta kopējās attiecināmās izmaksas ir ap 67 miljoniem latu.

Kā informēja Luhse, konkursā kopumā pieteicās deviņi pretendenti. Kā atbilstoši konkursa prasībām tika novērtēti trīs pretendenti, bet pārējie ir vērsušies Iepirkumu uzraudzības birojā, kas līdz 20.maijam plānojis izvērtēt konkursa norisi.

Plānots piedāvājumu cenu izvērtējums

Kā liecina Iepirkumu uzraudzības biroja informācija, sūdzības par lidostas konkursu iesnieguši «TAV Tepe Akfen Yatirim Insaat ve Isletme A.S. & IKIZ Insaat TAV Qeadquarters» (sūdzība ir atsaukta), personu apvienība «Strabag», kompānija «Kauno Tiltai», kā arī personu apvienība «CBF SIA «Binders» un SIA «Arčers»». Vēl februārī par konkursu sūdzējās AS «A.C.B.», bet vēlāk savu sūdzību atsauca.

Kā atzina lidostas vadītājs, konkursa norises apstrīdēšana var mainīt projekta realizācijas grafiku, tomēr tiek cerēts, ka jau rudenī vai nākamā gada pavasarī sāksies iecerētā skrejceļa būvniecība.

Kā ziņots, kopējās projekta attiecināmās izmaksas ir 66,94 miljoni latu, no kurām Kohēzijas fonda līdzfinansējums ir 41,11 miljoni latu bez pievienotās vērtības nodokļa. Lidosta šajā projektā ieguldīs 26 miljonus latu.

Infrastruktūras attīstības projektu plānots pabeigts 2013.gadā, kad arī ir jāpārsertificē lidostas skrejceļš.

Visdārgākā ir peronu rekonstrukcija

Luhse iepriekš skaidroja, ka visdārgāk šajā projektā izmaksās divu peronu rekonstrukcija, kas attiecīgi ļaus palielināt 2.perona lidmašīnu stāvvietu skaitu no astoņām līdz 13, bet 3.perona - no 11 līdz 22 stāvvietām. Kopumā tiek plānots, ka perona izbūve izmaksās 21 miljonu latu.

Projekta gaitā tiks nostiprinātas drošības skrejceļa lidjoslas, kas nozīmē - ja arī lidmašīna noskrien no skrejceļa, tā neiestrēgs zālē, jo pamats zem zāles būs izveidots gandrīz identisks skrejceļa pamatam. Šie darbi izmaksās 5,2 miljonus latu. Precīzas nolaišanās un tuvošanās gaismu sistēmas izbūve izmaksās 6,2 miljonus latu.

Luhse skaidroja, ka novecojusi esot meliorācijas sistēma un lietus ūdens atvade arī neesot pietiekama, līdz ar to nepieciešams uzstādīt skrejceļa un perona notekūdeņu attīrīšanas iekārtas. Šie darbi izmaksās 6,7 miljonus latu.

Projektā paredzēta arī skrejceļa seguma renovācija, to paveikt būšot sarežģīti, jo būvnieki varēšot strādāt tikai naktīs no plkst.1 līdz 4, un pa šo laiku katru nakti būšot jāizbūvē 70 metri skrejceļa. Seguma renovācijai plānoti 3,4 miljoni latu. Nepieciešama esot arī manevrēšanas ceļu izbūve, jo katru gadu lidostā tiekot pieņemti 70 000 lidmašīnu. Pēc rekonstrukcijas lidmašīnām nevajadzēšot gaidīt uz nosēšanos un tās arī ātrāk varēšot piebraukt pie termināļa. Šie darbi izmaksās četrus miljonus latu.

Tāpat paredzēta lidlauka un lidostas saimniecības vides aizsardzības pasākumu īstenošana, kas kopumā izmaksās 7,8 miljonus latu.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu