Audzis IKT pakalpojumu eksports

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas (IKT) nozares pakalpojumu eksports šā gada pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pērn pieauga par 23%, aģentūru LETA informēja Latvijas informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) pārstāvji.

LIKTA prezidente Signe Bāliņa norādīja, ka pakalpojumu eksporta pieaugums IKT sektorā norāda, ka nozares uzņēmumi ir inovatīvi un ar lielu eksportspēju. "Fakts, ka šā gada pirmajā ceturksnī eksporta apjoms ir sasniedzis 170 miljonus eiro, salīdzinot ar 138 miljoniem eiro aizvadītā gada pirmajā ceturksnī, apliecina, ka nozares uzņēmumi strādā ārvalstu tirgos un sekmīgi konkurē globālā mērogā, radot risinājumus ar augstu pievienoto vērtību," teica Bāliņa.

Viņa papildināja, ka digitālās tehnoloģijas aizvien vairāk ir integrētas un izmantotas visdažādākajās nozarēs, tādējādi IKT joma no atsevišķas nozares ir kļuvusi par dzinējspēku visai Latvijas tautsaimniecībai. "Ja paraugāmies, kā attīstās sabiedrība un tehnoloģijas, tad redzams, ka dažādu tehnoloģisku risinājumu un rīku izmantošana skar gandrīz ikvienu produktu un pakalpojumu," uzsvēra LIKTA prezidente.

Izaugsme vērojama arī Valsts ieņēmumu dienesta (VID) rādītājos, kur, pateicoties industrijas attīstībai, turpina pieaugt IKT nozares radītie budžeta ieņēmumi, sasniedzot 132,9 miljonus eiro šā gada pirmajā ceturksnī. Salīdzinājumā ar aizvadītā gada attiecīgo ceturksni, tie palielinājušies par 16%.

Bāliņa atzīmēja, ka VID administrēto kopbudžeta ieņēmumi tautsaimniecības nozaru griezumā IKT industrija ir ierindojusies pirmajā trijniekā, apliecinot, ka tās sasniegumi vienlaikus stiprina arī Latvijas ekonomiku. "Globālās tendences liecina, ka tehnoloģiju nozīme tautsaimniecības attīstībā tikai pieaug. Īpaši, ja skatāmies uz datu ekonomiku un digitālās transformācijas projektiem, kas pēc Eiropas Komisijas aprēķiniem varētu radīt papildu 2% no Eiropas kopējā iekšzemes kopprodukta (IKP)," stāstīja Bāliņa.

VID dati liecina, ka nodokļu maksātāju skaits nozarē, pieaudzis par 2,4%, bet nodarbināto skaits šī gada pirmajā ceturksnī pārsniedzis 32 700, kas ir par 4,4% vairāk nekā attiecīgajā laika periodā pērn.

LIKTA ir nevalstiska organizācija, kas izveidota 1998.gadā un aptver visu Latvijas IKT nozari - informācijas tehnoloģijas un programmatūras jomu, telekomunikācijas un pakalpojumu sektoru. LIKTA mērķi ir veicināt informācijas sabiedrības attīstību, IKT izglītības pilnveidi un nozares izaugsmi Latvijā. LIKTA apvieno nozares organizācijas un uzņēmumus, kā arī individuālos biedrus un citas asociācijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu