Jauniešu ballīte beidzas ar traģēdiju. ASV soda policistu, kurš nošāva neapbruņotu pusaudzi

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Teksasas policija

Zvērinātie Teksasas štatā, ASV, piesprieduši bijušajam policistam Rojam Oliveram 15 gadu cietumsodu par neapbruņota melnādaina pusaudža nošaušanu Dalasas priekšpilsētā, ziņo raidorganizācija CNN. Daudzi to uzskata par vienu no retajiem gadījumiem, kad panākta taisnība lietā par policistu vardarbību pret neapbruņotiem melnādainajiem ASV.

Pagājušā gada 29.aprīlī Olivers raidīja šāvienus uz automašīnu, kurā atradās pusaudži. Viens no viņiem - 15 gadus vecais Džordans Edvardss - tika nogalināts. Pusaudzis nebija apbruņots.

Otrdien zvērinātie atzina Oliveru par vainīgu slepkavībā.

Zvērināto apspriešanās ilga 12 stundas. Viņi nolēma, ka papildus cietumsodam Oliveram piemērojams arī 10 000 ASV dolāru liels naudassods. 

Olivers tiesā sacīja, ka esot šāvis, jo domājis, ka Edvardss agresīvā veidā kustējies Olivera pārinieka virzienā. 

Dalasas apgabala prokurore Feita Džonsone raksturoja Oliveru kā "slepkavu zilā formastērpā" un prasīja vismaz 60 gadu cietumsodu. Olivera advokāti sacīja, ka viņu klientam piemērojams 20 gadu vai neilgāks cietumsods.

Ballīte, kas beidzās ar traģēdiju

Edvardsa ģimene stāsta, ka jaunietis esot bijis ballītē ar saviem brāļiem un diviem draugiem. Kāds paziņoja, ka kaimiņi izsaukuši policiju, un kompānija devās uz automašīnu, lai dotos prom.

Ap plkst.23.00 Olivers un vēl viens policists, atbildot uz ziņojumu par iespējamu nepilngadīgo alkohola lietošanu, ieradās mājā un meklēja tās īpašnieku. Viņi netālu izdzirdēja trokšņus, ko noturēja par šāvieniem, sacīja policija.

Olivera pārinieks redzēja, ka no mājas pagalma cenšas izbraukt "Chevrolet Impala" automašīna un lika tai apstāties. Viņš no pasažiera sēdvietas puses pietuvojās ar izvilktu ieroci. Automašīna apstājās, bet pēc tam, kad policists izsita pasažiera puses logu, atsāka braukt uz priekšu, teikts tiesas dokumentos. 

Olivers vairākas reizes izšāva no šautenes. Viena lode trāpīja Edvardsam, kurš atradās pasažiera sēdvietā. Edvardsa tēvs sacīja, ka ne 15 gadus vecais Džordans Edvardss, nedz arī citi automašīnā esošie cilvēki neesot apdraudējuši policistu drošību.

Vecāki sodu uzskata par pārāk mīkstu

"Viņš pēc 15 gadiem atkal redzēs dzīvi," teica nogalinātā pusaudža pamāte Šarmēna Edvardsa. "Tas nav pietiekami, jo Džordans nekad vairs neredzēs dzīvi."

Viņa slavēja prokuroru darbu, taču sacīja, ka būtu vēlējusies, lai zvērinātie Oliveram piespriež ilgāku cietumsodu.

"Viņš bija lielisks sportists, futbolists, skolēns," teica prokurore Džonsone. "Šis cilvēks, Rojs Olivers, atņēma viņam dzīvību. Viņš ir policists, kam mēs bijām uzticējuši pienākumu mūs pasargāt."

Olivera advokātu komanda paziņojusi, ka bijušais policists lēmumu pārsūdzēs, ziņo aģentūra AP.

"Šī lieta ir par vairāk nekā tikai Džordanu"

Notiesājoši spriedumi lietās, kurās iesaistīti policisti, ASV ir samērā reta parādība. Bijuši vairāki gadījumi, kad policisti nošāvuši neapbruņotus cilvēkus. Tomēr tikai daži stājušies tiesas priekšā, un vēl mazāk ir to, kas tikuši notiesāti.

Vairākas lietas, piemēram, Filando Kostila nošaušana Minesotā un Altona Stērlinga nošaušana Luiziānas štatā, beidzās ar attaisnojošu spriedumu vai lietas izbeigšanu par spīti nacionāla mēroga protestiem, kuros iedzīvotāji nosodījuši policijas brutalitāti. Kad policisti tiesā liecina, ka redzējuši pazibam ieroci vai ka indivīds strauji un draudīgi pakustējies, zvērinātie mēdz nostāties viņu pusē.

"Mēs negribam, lai vēl kādam vecākam jāpārcieš tas, ko pārdzīvojusi šī ģimene," norāda Edvardsa ģimenes advokāts Derils Vašingtons. "Šī lieta ir par vairāk nekā tikai Džordanu. Tā ir par Tamiru Raisu. Tā ir par Volteru Skotu. Par Altonu Stērlinbgu. Par ikvienu afroamerikāni, kas ticis nogalināts un nav panācis taisnību."

Bijušajam Dienvidkarolīnas policistam Maiklam Slageram tika piespriests 20 gadu cietumsods federālajā cietumā par neapbruņota melnādaina autovadītāja Voltera Skota nošaušanu 2015.gadā, kad policists viņu apturēja ceļa malā. Slageram izvirzīja apsūdzību slepkavībā, kad atklātībā nonāca video, kurā Slagers bija redzams no aizmugures nošaujam Skotu, kurš bēga. Tas nesakrita ar Slagera versiju par notikušo. 

Edvardsa lietā lielu lomu spēlēja pie policistu apģērba piestiprināto videokameru ieraksti. Pēc vairākiem incidentiem, kuros nogalināti neapbruņoti cilvēki, ASV pastiprinājušās prasības ar šādām kamerām aprīkot visus policistus. Vairākos desmitos lielāko policijas iecirkņu šāda prakse ir jau ieviesta.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu