Puse uzņēmumu Latvijā pēdējā gada laikā kavējuši nodokļu maksājumus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Pašlaik nodokļu parāds Valsts ieņēmumu dienestam (VID) ir 44 000 uzņēmumu, liecina "Kredītinformācijas biroja" dati.

Uzņēmumu skaits, kuri ir kavējuši nodokļu maksājumus kaut vienu reizi pēdējo 12 mēnešu laikā turpina pieaugt un ir jau sasniedzis 79 500, kas ir apmēram puse no visiem aktīvajiem uzņēmumiem Latvijā.

"Tas, ka gandrīz 80 000 uzņēmumu pēdējā gada laikā ir bijuši kavējumi pret VID, norāda uz uzņēmēju tendenci izmantot VID īstermiņa finanšu naudas plūsmu svārstību izlīdzināšanai. Šo lomu gan vajadzētu pildīt kredītiestādēm. Protams, ka šo statistiku ietekmē VID datu ziņošanas regularitāte, kas pašlaik ir vienu reizi mēnesī, taču tendence ir nepārprotama," uzsvēra "Kredītinformācijas biroja" valdes priekšsēdētājs Jānis Timermanis.

Savukārt kredītiestādēm maksājumus pašlaik kavē vien 3600 uzņēmumi. Tai pat laikā, divreiz lielāks skaits uzņēmumu - 7000 - kavē maksājumus saviem sadarbības partneriem, kas nav kredītiestādes.

Kā norāda "Kredītinformācijas biroja" valdes priekšsēdētājs, kopš gada sākuma datu bāzes ierakstu skaits ir būtiski paplašinājies, jo arhīvam ir pievienojušies lielākie parādu piedziņas uzņēmumi. Tādejādi "Kredītinformācijas biroja" dalībnieku skaits salīdzinājumā ar 2016.gadu ir dubultojies, sasniedzot 134 uzņēmumus, tostarp Uzņēmuma reģistra, VID, "Latvenergo", lielāko komercbanku un nebanku kreditētāju, kā arī namu apsaimniekotāju un citu uzņēmumu datus. Tā kā "Kredītinformācijas birojs" ir atvērts sadarbībai ar visu nozaru uzņēmumiem, datubāzes apmērs pieaug ar katru mēnesi.

Kā ziņots, "Kredītinformācijas birojs" ir licencēts kredītinformācijas birojs Latvijā. Tā dibinātāji ir lielākās Latvijas bankas un starptautiskā kredītinformācijas pakalpojumu sniedzēju grupa - "Creditinfo". "Kredītinformācijas birojs" ir pārstāvēts 29 Eiropas un Tuvo Austrumu valstīs, tostarp Lietuvā un Igaunijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu