Kā parūpēties par savu drošību ceļojuma laikā?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Jaunu vietu apmeklēšana, pieredzes gūšana un redzesloka paplašināšana ir tas, kas padara ceļošanu tik īpašu. Taču ko darīt, ja bažas par iespējamām briesmām neļauj tev pilnībā izbaudīt piedzīvojumus? Mēs zinām, ka ikviens ceļojums saistās ar zināmiem riskiem, un labākais, ko varam darīt, ir tiem laicīgi sagatavoties. Manapolise.lv piedāvā noderīgus padomus, kā parūpēties par savu un mantu drošību ceļojuma laikā.

1. Izpildi “mājasdarbu” un veic izpēti, pirms dodies ceļā.

Pirmais ceļošanas likums – ievāc visu iespējamo informāciju par vietu, uz kuru dodies. Sāc ar politisko situāciju, kultūras normām, drošākajām un bīstamākajām vietām tūristiem, atbilstošām naktsmītnēm, vajadzīgajām vakcīnām, bīstamiem augiem un dzīvniekiem, laika apstākļiem un citiem aspektiem. Zinot to visu, tu ne tikai jutīsies drošāk, bet arī varēsi izvairīties no nepatīkamiem pārsteigumiem.

2. Pieskaņojies videi, kurā atrodies.

Kad veikta izpēte, vari doties ceļā uz savu galamērķi. Kad esi tur nokļuvis, ieteicams pēc iespējas pieskaņoties videi un cilvēkiem konkrētajā vietā. Tas ne tikai palīdzēs vieglāk izpētīt apkārtni, bet arī parūpēsies par tavu drošību, jo tu neizcelsies un nepievērsīsi lieku uzmanību. Tāpat tu taču cieni vietējo kultūru un paražas, tādēļ valkāsi atbilstošu apģērbu, ja tādas būs prasības. Īpaši svarīgi tas ir, apmeklējot svētvietas.

3. Nelielies ar to, kas tev pieder.

Neatkarīgi, vai tā ir skaidra nauda, dārglietas, zīmolu apģērbs un apavi, šādu lietu izrādīšana tevi padarīs pievilcīgāku zagļu un krāpnieku acīs, jo viņi meklē cilvēkus, kuri naivi uzticas svešiniekiem citās valstīs, kā arī parāda to, ka viņiem pieder kas vērtīgs. Tā vietā prātīgāk ir nēsāt līdzi pieticīgu somiņu, kurā ieliec nelielu naudas summu, kas neradīs milzīgus zaudējumus gadījumā, ja tevi apzags.

4. Esi uzmanīgs, atrodoties lidostā.

Pirmā lieta, kam jāpievērš uzmanība, – laika apstākļi. Regulāri seko līdzi jaunākajām prognozēm, lai zinātu, vai pēkšņi nav sācies stiprs vējš, putenis vai citi apstākļi, kas liek aizkavēt vai pat atcelt reisu. Tāpat, izmantojot transfēra pakalpojumus, pārliecinies, ka taksometru vai autobusu kompānija ir uzticama. Kur vien iespējams, rezervē biļetes iepriekš. Un, lai arī mūsdienās lielākā daļa cilvēku izmanto telefonā esošās navigācijas aplikācijas, drošībai iesakām paņemt līdzi arī papīra karti.

5. Uzmani savas mantas.

Izvairies no pārāk daudz somu ņemšanas līdzi ceļojumā. Tā vietā labāk ieguldi naudu stingrā, drošā un viegli lietojamā lielāka izmēra koferī uz riteņiem. Taču centies izvēlēties tādu modeli, kas pārāk neizceļas citu vidū. Ja tev līdzi ir rokas bagāža, nekad neatstāj to bez uzraudzības!

6. Iegādājies ceļojumu apdrošināšanu.

Neatkarīgi no tā, vai daudz uztraucies par savu un līdzpaņemto mantu drošību, ceļojumu apdrošināšana ir nepieciešama ikvienam. Tā ietver ne tikai medicīnisko palīdzību, bet arī neparedzētas izmaiņas ceļojumā, bagāžas un personīgo mantu pazaudēšanu, nozagšanu vai aizkavēšanos un 24 h palīdzību.

7. Piefiksē ārkārtas situācijās svarīgus telefona numurus.

Šajā sarakstā var būt ātrās palīdzības, policijas un ugunsdzēsības dienesta numuri, Tavas valsts vēstniecības telefona numurs un citi, kas tev šķiet nozīmīgi.

8. Pārvaldi savu naudu.

Ja tu plāno ārzemēs izmantot savu bankas karti, pārliecinies, ka vari veikt maksājumus ārvalstīs. Tāpat iesakām laicīgi sameklēt labākās vietas, kur iespējams veikt valūtas maiņu vai izņemt skaidru naudu no bankomāta. Taču, kad nauda izņemta, nenēsā to visu līdzi. Tā vietā labāk paņem tikai noteiktu summu, kas vajadzīga suvenīru iegādei, maltītēm un citām izklaidēm.

9. Seko līdzi savai veselībai.

Atrašanās citā valstīs saistās ar dažādiem piedzīvojumiem un pārdzīvojumiem, taču diemžēl mēdz gadīties, ka mūsu organisms nespēj tik ātri pielāgoties jaunajai videi, laika apstākļiem vai ēdienam, tādēļ rodas veselības problēmas, piemēram, nelabums, vēdergraizes vai caureja. Lai ātri ar to visu tiktu galā, paņem līdzi pretsāpju zāles, pretcaurejas līdzekļus, medikamentus pret jūras slimību un citas zāles, kas tev var noderēt.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu