Nedaudz samazinājusies "Swedbank" peļņa Latvijā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Artūrs Ķipsts/LETA

"Swedbank" peļņa Latvijā pagājušajā gadā bija 109 miljoni eiro, kas ir par 3,5% mazāk nekā 2017.gadā, aģentūrai LETA pavēstīja bankas privātpersonu komunikācijas jomas vadītāja Sintija Kalniņa.

"Zemāku ienākumu dēļ "Swedbank" Latvijā peļņa 2018.gadā samazinājās līdz 109 miljoniem eiro, salīdzinot ar 113 miljoniem eiro 2017.gadā," informēja bankā.

Vienlaikus "Swedbank" mājaslapā publiskotais finanšu pārskats liecina, ka 2018.gadā "Swedbank" grupas peļņa Latvijā, pēc provizoriskiem datiem, bija 110,238 miljoni eiro, kas ir par 8,7% vairāk nekā 2017.gadā, bet pašas "Swedbank" peļņa pieaugusi par 17,8% un bija 111,193 miljoni eiro.

"Swedbank" grupas Latvijā aktīvi 2018.gada beigās bija 5,835 miljardi eiro, kas ir par 10,2% jeb 542,254 miljoniem eiro vairāk nekā 2017.gada beigās, kad grupas aktīvi bija 5,293 miljardi eiro, liecina publiskotais finanšu pārskats.

Kalniņa informēja, ka "Swedbank" grupas tīrie procentu ienākumi pagājušajā gadā pieauga par 2%, ko sekmēja kredītportfeļa izaugsme. Vienlaikus grupas kredītportfelis gada laikā palielinājās par 5%, ko veicināja pieaugums gan uzņēmumu, gan mājsaimniecību kredītportfelī.

Grupas tīrie komisiju ienākumi, pēc Kalniņas minētā, pērn samazinājās par 11% zemāku aktīvu pārvaldīšanas ienākumu dēļ. Tajā pašā laikā augstāka klientu aktivitāte sekmēja maksājumu un karšu komisiju ienākumu pieaugumu, bet pārējie ienākumi palielinājās par 21%, galvenokārt pateicoties lielākiem ienākumiem apdrošināšanas jomā.

Kopējie "Swedbank" grupas izdevumi pagājušajā gadā pieauga par 4%, ko galvenokārt ietekmēja augstākas personāla un ar normatīvajiem regulējumiem saistītās izmaksas.

Bankas piesaistīto noguldījumu apmērs pagājušajā gadā pieauga par 11%.

"Finanšu nozarē 2018.gads bijis sarežģīts, taču Latvijai kopumā un vairumam tās iedzīvotāju ar pozitīvu zīmi. Savu otro simtgadi Latvija uzsākusi ar vēsturiski labāko ekonomisko situāciju, spēcīgu eksportu, augošiem uzkrājumiem un vidējo algu virs 1000 eiro. Ekonomiskā aktivitāte ir sekmējusi iedzīvotāju un uzņēmumu vēlmi ieguldīt attīstībā, kā rezultātā pērn 3500 ģimenes ar "Swedbank" finansējumu iegādājās jaunu dzīvesvietu, savukārt 2600 uzņēmumi paplašināja savu darbību, sekmējot lielāko kredītportfeļa pieaugumu pēdējo 10 gadu laikā. Aizvadītais gads iezīmējās arī izrāvienu Latvijas sabiedrības prasmēs izmantot mobilās tehnoloģijas - šobrīd jau katrs otrais "Swedbank" klients izmanto mobilo tālruni, lai uzzinātu konta atlikumu vai veiktu maksājumus, savukārt "Smart-ID" ļauj tiem atbrīvoties no tādas novecojušas tehnoloģijas kā kodu karte," teica "Swedbank" vadītājs Latvijā Reinis Rubenis.

2017.gadā "Swedbank" grupa Latvija strādāja ar auditēto peļņu 101,429 miljonu eiro apmērā, bet pašas "Swedbank" peļņa bija 94,365 miljoni eiro.

Pēc aktīvu apmēra "Swedbank" ir lielākā banka Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu