Krievijas oficiālā statistikas aģentūra viltojusi datus par patieso ekonomisko situāciju valstī (25)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

Ir pagājuši vairāki mēneši kopš brīža, kad Krievijas prezidents Vladimirs Putins izteica stingru kritiku aģentūrai "Rosstat", kas veido Krievijas ekonomiskās prognozes un aprēķinus. Pēc kritikas darbu zaudēja aģentūras direktors, un viņa pēctecis paziņojis, ka politiskais spiediens, veicinot datu mākslīgu "uzlabošanu", viņu neuztrauc, vēsta aģentūra "Bloomberg". 

"Šeit nav politiska spiediena. Faktiski - tāds šajā aģentūrā ir neiespējams. Ekonomiskos rādītājus nevar tik viegli labot un izmainīt, jo tie visi ir savstarpēji saistīti," intervijā sacīja aģentūras vadītājs Pāvels Malkovs. 

39 gadus vecais Malkovs ir ieguvis vadību pār aģentūru "Rosstat" laikā, kad tā ļoti bieži nonākusi politiķu redzeslokā.

Kremlis oficiāli paziņojis, ka šogad Krievijai būs labākie ekonomiskie rezultāti kopš recesijas 2015. gadā. Tomēr amatpersonas brīdinājušas, ka Vladimira Putina izvirzītie solījumi priekšvēlēšanu kampaņas laikā nebūs tik viegli sasniedzami. 

Tomēr virkne dažādu pasākumu un izmaiņas ekonomisko rādītāju datos radīja iespaidu, ka Krievijas ekonomikai klājas labāk, nekā liecina patiesā situācija ekonomikā. Par iespējamo datu viltošanu tika apsūdzēta "Rosstat", kas, iespējams, izmainījusi finanšu rādītājus tā, lai politiskā elite varētu būt apmierināta ar tiem. 

Kopš decembra, kad Malkovs pārņēma vadību pār "Rosstat", uzticības krīze pret aģentūru turpinās. Februārī "Rosstat" ziņoja, ka 2018. gadā Krievijas Iekšzemes kopprodukts (IKP) ir pieaudzis par 2.3%, kas ir labākais rādītājs pēdējo sešu gadu laikā.

Vēlāk "Rosstat" paziņoja, ka pārtrauks publicēt informāciju par iedzīvotāju ikmēneša ienākumiem, kas ir kritušies vairāk nekā piecus gadus pēc kārtas. Tādējādi tiek apgāzts Kremļa solījums uzlabot dzīves standartus. 

"Galvenā problēma ir uzticības trūkums. Visa informācija bieži vien liekas safabricēta un tāda, kas apmierina amatpersonas," norāda bijušais ekonomikas ministra vietnieks Aleksejs Vedevs.

Malkovs gan piekrīt, ka viņa vadītajai aģentūrai ir nepieciešams uzlabot datu kvalitāti, kā arī nepieciešams veikt labāku darbu, skaidrojot rezultātus. Ilgtermiņā Malkovs pieļauj, ka "Rosstat" vairāk paļausies uz tehnoloģiju sniegtajām iespējām, ne tikai uz statistiķu veikto darbu. 

Aģentūra iepriekš nereti izpelnījusies uzmanību, sniedzot tādus ekonomiskos rādītājus, kuri nereti neatbilst Krievijas realitātei. Tomēr ne vienmēr Kremlis ir apmierināts ar "Rosstat" sniegtajiem datiem. Pagājušā gada beigās aģentūras sniegtos datus kritizēja arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins. 

Viņš gan nav vienīgais "Rosstat" kritiķis. To kritizējis arī Starptautiskais Valūtas fonds, kurš pagājušajā rudenī norādīja, ka "pastāv bažas par datu uzticamību un precizitāti, ne tikai par IKP, bet arī par citiem rādītājiem". 

Šonedēļ "Rosstat" publicēja datus par ceturkšņa datiem. Arī tie bijuši pārsteidzoši optimistiski, taču ekonomisti norādījuši uz vairākām nesakritībām tajos. 

"Tas, ko dara "Rosstat", ir datu uzlabošana. Tieši tāpēc, nereti izskatās, ka vienā periodā bijis ekonomikas rādītāju kritums, bet pēc neilga laika - straujš kāpums. Tas vienkārši ir smieklīgi," norāda Vedevs. 

"Revīziju veikšana IKP rādītājos nav nekas neparasts, pat attīstītākajās ekonomikās. Tomēr tas, kas rada bažas Krievijā ir tas, ka atšķirības dažādu periodu pārskatos ir ļoti lielas. Tās nav iespējams noslēpt," norāda Krievijas ekonomikas pētnieks Skots Džonsons. 

Malkovs tajā vaino sistēmu un problēmas tajā, kā "Rosstat" iegūst datus. 

"Sākotnējo datu kvalitāte parasti ir neapmierinoša. Mūsu respondenti parasti vēlāk atsūta precizētus datus, kas no sākotnējiem var dramatiski atšķirties," skaidro Malkovs. Tieši tāpēc viņš pieļauj, ka IKP pārskatu veidošanu varētu pārcelt uz tīmekļa sistēmu, bet tos, kas par nozarēm sniedz neprecīzus datus, varētu arī sodīt. 

Palielinātais fokuss uz "Rosstat" darbu ir saistīts ar to, ka tagad visa informācija ir pieejama ne tikai ministriem, bet arī gubernatoriem un citām amatpersonām. Formāli "Rosstat" ir ekonomikas ministrijas pakļautībā, kas ir atbildīga par prezidenta noteiktajiem izaugsmes mērķiem. 

Tomēr ne visa "Rosstat" sniegtā informācija ir pārlieku optimistiska. Piemēram, šonedēļ publicētais pārskats liecina, ka trešdaļa Krievijas iedzīvotāju dzīvo tādā nabadzībā, ka nevar iegādāties pietiekami daudz apģērbu un apavu savai ģimenei. Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs norāda, ka pārskatu datu atšķirības dēļ ir ļoti sarežģīti saprast to, kāda ir patiesā situācija valstī. 

Malkova centieni uzlabot datu ticamību var izrādīties veltīgi, jo "Rosstat" pagājušajā mēnesī pēkšņi pārtrauca publicēt ikmēneša pārskatus par iedzīvotāju ienākumiem, kas pēdējos piecus gadus pēc kārtas uzrādīja, ka Krievijas iedzīvotāju ienākumi krītas, izdevumi pieaug, līdz ar to samazinās dzīves līmenis. 

"Mums jāprot labāk izskaidrot datus. Mums jāiesaista daudz vairāk informācijas avotu, lai labāk spētu saprast Krievijas patieso ekonomisko stāvokli. Dati ir daudz, bet tie ir veiksmīgi jāpārveido saprotamā statistikā," norādīja Malkovs. 

Viņš tic ka jau tuvākā gada laikā viņam izdosies panākt, ka "Rosstat" datiem var uzticēties un ka tie parādīs patieso situāciju, ne tikai to, kādu vēlas redzēt politiķi. 

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu