EK samazina eirozonas ekonomikas izaugsmes prognozi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Komisija (EK) otrdien samazināja eirozonas ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam, šādu lēmumu skaidrojot ar Ķīnas tautsaimniecības pieauguma tempa palēnināšanos un ASV īstenotajiem protekcionisma pasākumiem.

EK jaunākajās ekonomikas prognozēs lēsts, ka eirozonas ekonomika šogad pieaugs par 1,2%, nevis 1,3%, kā tika prognozēts iepriekš.

Savukārt nākamajam gadam eirozonas ekonomikai tiek prognozēts 1,5% kāpums.

Komisija arī prognozē, ka Eiropas Savienības (ES) ekonomika šogad pieaugs par 1,4%, nevis 1,5%, kā tika lēsts iepriekš, bet nākamajam gadam prognoze saglabāta 1,7% apmērā.

Vienlaikus tiek prognozēts, ka inflācija eirozonā gan šogad, gan nākamgad veidos 1,4%, bet ES tā būs attiecīgi 1,5% un 1,6% apmērā.

Igaunijas iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmes prognozi šim gadam EK paaugstinājusi no 2,7% līdz 2,8%, bet nākamajam gadam tā saglabāta 2,4% apmērā.

Lietuvas ekonomikai komisija pieauguma prognozes gan šim, gan nākamajam gadam saglabājusi attiecīgi 2,7% un 2,4% apmērā.

Pēc EK aplēsēm, inflācija Igaunijā šogad būs 2,4% un nākamgad 2,2%, bet Lietuvā tā abus gadus veidos 2,1%.

Blokā visstraujāko ekonomikas izaugsmi šogad EK prognozē Maltai (5,5% šogad un 4,8% nākamgad), Polijai (attiecīgi 4,2% un 3,6%), kā arī Īrijai un Slovākijai, kur šogad gaidāms ekonomikas kāpums par 3,8%, bet nākamgad 3,4%.

Savukārt vislēnākais IKP pieaugums gaidāms Itālijā (0,1% šogad un 0,7% nākamgad) un Vācijā (0,5% šogad un 1,5% nākamgad), lēš EK.

Kā ziņots, EK otrdien saglabāja Latvijas ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam 3,1% apmērā.

Arī iepriekšējā prognozē februārī EK lēsa, ka Latvijas IKP šogad pieaugs par 3,1% pēc tam, kad pērn tas palielinājās par 4,8%. Nākamgad gaidāms ekonomikas izaugsmes tempa palēninājums un tiek prognozēts, ka IKP pieaugs par 2,8%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu