Maskavā darbojas "melnie kreditori", kuriem ir nozīmīga saistība ar Latviju (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Maskavā un tās apkārtnē darbojas tā dēvētie “melnie kreditori” - mikrofinanšu organizācijas, kuras ar viltu izkrāpj no parādniekiem nekustamos īpašumus. Krievijas medijam “Medusa” izdevās noskaidrot, ka šādā veidā piecu gadu laikā bez saviem mitekļiem palikuši aptuveni 500 dzīvokļu īpašnieki – tas noticis bez tiesas lēmuma. Turklāt, pētot “melno kreditoru” darbību, atrastas pēdas arī Latvijā.

Netiek izslēgts, ka nekustamā īpašuma atsavināšana ir tikai viens no elementiem starptautiskā naudas atmazgāšanas shēmā.

Viss sākās 2015. gadā, kad kādai Maskavas iedzīvotājai Nataļjai Smeļņickai atklāja onkoloģisku saslimšanu. Neraugoties uz valsts apmaksāto ārstēšanu, viņai bija nepieciešami papildus līdzekļi ārstēšanās procesam. Viņa aizņēmās 2,7 miljonus rubļu (aptuveni 37 500 eiro ) uzņēmumā “Sovkombank” uz trīs gadiem. Operācija norisinājās veiksmīgi.

Sieviete regulāri veica kredīta maksājumus, taču viņu mulsināja augstā procentu likme – 36%. Tieši tāpēc viens viņas kolēģis piedāvāja viņai pārkreditēties par izdevīgākiem nosacījumiem. Šāds aizdevējs atradās - “Aizdevumu centrs 365” (“Центр займов 365”). Viņai izdevās pārkreditēties, un tagad arī procentu likme bija zemāka – 28%. Tiesa, viņa ieķīlāja savu četristabu dzīvokli.

Sieviete atklāj, ka dokumentu parakstīšanas brīdī viņa steidzināta – vēlāk firmas menedžere sacīja, ka daži parakstītie dokumenti ir bojāti, tāpēc tos nepieciešams parakstīt atkārtoti.

Aptuveni pusgadu sieviete maksājusi 80 000 rubļu mēnesī (1100 eiro), taču vienreiz lūdza atlikt maksājuma termiņu par dažām dienām, jo viņai aizkavēta alga.

2016. gada decembrī pie Nataļjas dzīvokļa durvīm svanīja “Aizdevumu centra” darbinieks Antons Titovs, kurš paziņoja, ka maksājuma kavējuma dēļ dzīvoklis nu pieder “Aizdevumu centram”. Viņš gan mierinājis – sieviete var turpināt dzīvot dzīvoklī, un to atgūs – bet tikai tad, kad tiks atmaksāts kredīts. Viņai bija jānoslēdz īres līgums par 35 000 rubļiem (480 eiro) mēnesī , kas bija jāpārskaita Nataļjai Kovaļevai, kas, kā vēlāk izrādījās, strādāja nekustamo īpašumu dienestā.

Par sievietes problēmām uzzināja darba devējs, kurš piedāvāja dzēst viņas kredītu, tomēr tas neizdevās – naudu nebija iespējams pārskaitīt uz “Aizdevumu centra” norādīto kontu.

Nākamā gada februārī “Aizdevumu centrs” pārdeva Smeļņickas dzīvokli. Tā paša gada augustā sieviete zaudēja tiesā prasību pret “Aizdevumu centru”.

2018. gadā sieviete un viņas meitas (viena meita nepilngadīga) tika izliktas no dzīvokļa, turklāt – jaunā īpašnieka intereses pārstāvēja viņa māte, jo pats īpašnieks atradās policijas izolatorā par nelikumīgu narkotiku glabāšanu. Smeļņickai pat neļāva savākt viņas mantas.

Tomēr tagad par šo lietu ir uzsākta izmeklēšana – pret “Aizdevumu namu” ir izvirzītas apsūdzības krāpniecībā.

Tomēr “Aizdevumu centrs” nav vienīgais uzņēmums, kas darbojas pēc tādas shēmas. Maskavā tādi ir vairāki desmiti, un viens no tādiem uzņēmumiem ir “Starptautiskais Kredītbirojs” (“Международное кредитное бюро”), kas atņēmis dzīvokli Svetlanai Podjeļskai.

“Starptautisko Kredītbiroju” 2011. gadā dibinājis Sergejs Maļikovs, kurš ir Latvijas pilsonis. Viņu Podjeļska atpazinusi pēc tam, kad viņai parādīta publikācija laikrakstā “Dienas bizness”. Šajā publikācijā Maļikovs, kurš ir arī “West Kredit” vadītājs, kritizējis Latvijas politiku attiecībā uz nerezidentu bankām un lēmumu likvidēt “ABLV Bank”.

"Medusa" norāda, ka Maļikovs arī interesējas par politiku – viņš ziedojis partijai “Saskaņa”, kuru vada bijušais Rīgas mērs Nils Ušakovs.

Runājot par “West Kredit”, tā iepriekšējais nosaukums ir “Mateks Credit”. Maļikova dibinātais “Mateks Credit” Latvijā bija iekūlies lielās problēmās – tas vairākas reizes ar dažādām kriminālām metodēm izlicis iedzīvotājus no mitekļiem Latvijas pilsētās, piemēram, ielaužoties dzīvoklī pie grūtnieces un izsmidzinot tur piparu gāzi.

Galvenais “Mateks Credit” kreditors bijis “Rietumu Banka”, kas kopumā izsniegusi uzņēmumam 60 miljonus eiro. Interesanti, ka pirmos Krievijā atņemtos dzīvokļus Maļikovs ieķīļāja tieši “Rietumu Bankā”.

“Ne Rietumu Banka”, ne Maļikovs uz “Medusa” uzdotajiem jautājumiem neatbildēja. Jāpiebilst, ka “Starptautisko Kredītbiroju” līdzdibinājuši vēl citi latvieši – Andris Anspoks un advokāts Andris Baumanis.

Vairākas “melno kreditoru” kompānijas figurē arī naudas atmazgāšanas shēmās, kas iesaistītas arī “Panamas dokumentu” skandālos. Tā, piemēram, ar “Rietumu banku” ir saistīts mikrokredītu uzņēmums “Maskavas Ķīlas kompānija” (“Московская залоговая компания”), kam par īpašnieku kļuva ofšoru kompānija “Lordena Ventures”. Šim uzņēmumam, kas bija minēts “Panamas dokumentos”, bija pārstāvniecība “Rietumu bankas” ēkā, un tā pārstāve bija bijusī bankas darbiniece Oskana Utenkova.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu