Nemiro: OECD ieteikumi ļaus valstij veiksmīgāk īstenot ekonomikas politiku

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro
Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro Foto: Jānis Škapars / TVNET

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) paustie ieteikumi Latvijas ekonomikas pārskatā ļaus valstij veiksmīgāk īstenot ekonomikas politiku, trešdien OECD pētījuma rezultātu prezentācijas konferencē sacīja ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV).

OECD ekonomikas pārskatā norādīts, ka Latvijas ekonomikas izaugsme ir bijusi strauja, kas veicināja ienākumu konverģenci un atšķirību mazināšanos ar OECD attīstīto valstu vidējo līmeni. Taču, ņemot vērā globālās tendences, sagaidāms, ka Latvijas tautsaimniecības izaugsmes temps nākamajos gados nedaudz piebremzēsies. OECD uzsvēra, ka Latvijai nepieciešams lielāku uzmanību pievērst ienākumu nevienlīdzības mazināšanai un produktivitātes palielināšanai, lai arī turpmāk nodrošinātu izaugsmi, konkurētspēju un iedzīvotāju labklājības pieaugumu.

Nemiro starptautisko ekspertu gatavoto ekonomikas pārskatu par Latviju atzina kā ļoti vērtīgu dokumentu, kas būtu izmantojams ikdienas darbā gan politikas veidotājiem, gan valdībai.

"Tas palīdzēs Latvijai veiksmīgāk īstenot ekonomikas politiku un jau sāktās strukturālās reformas, kas ir tik svarīgas ilgtspējīgas ekonomikas izaugsmes un konkurētspējas nodrošināšanai. Esmu gandarīts, ka OECD sniegtās rekomendācijas atbilst Latvijas valdības prioritātēm un valdības rīcības plānam. Tas apliecina, ka Latvija ir uz pareizā ceļa," uzsvēra Nemiro.

Viņš izcēla OECD rekomendācijas attiecībā uz neapliekamā minimuma celšanu zemo algu saņēmējiem ēnu ekonomikas mazināšanai un mājokļu politiku, kurai līdz šim tika pievērsta pastarpināta uzmanība Latvijā. Tāpēc trešdien ekonomikas ministrs iesniedzis OECD Ģenerālsekretāram Latvijas nodomu vēstuli ciešākas sadarbības sākšanai, lai izstrādātu efektīvākos mehānismus mājokļu pieejamības problēmas risināšanai Latvijā.

2019.gada Ekonomikas pārskatā par Latviju OECD lielu uzmanību pievērsusi produktivitātei. OECD uzskata, ka galvenie izaicinājumi produktivitātes palielināšanai Latvijā ir saistīti ar salīdzinoši augstu ienākumu nevienlīdzību, no vienas puses, un zemu inovāciju līmeni, no otras puses. Lai turpmāk nodrošinātu produktivitātes pieaugumu, OECD rekomendē Latvijai mazināt ienākumu nevienlīdzību, risināt reģionālās atšķirības starp pilsētām un laukiem, tostarp palielināt pašvaldību izmērus, apvienojot vairākas pašvaldības, uzlabot sabiedriskā transporta organizāciju un mājokļu pieejamību reģionos, kas dinamiski attīstās un piedāvā iedzīvotājiem labākas nodarbinātības iespējas.

Tāpat Latvijai jāuzlabo tieslietu sistēmas efektivitāte, jāturpina reformu īstenošana veselības aprūpē, kā arī jāstiprina izglītības, zinātnes un inovācijas sistēma. Darbaspēka prasmju trūkuma risināšanai OECD iesaka stiprināt darba vidē balstītās mācības un pieaugušo izglītību.

Atbilstoši OECD praksei šāda veida pārskati tiek publicēti reizi divos gados - 2019.gada ekonomikas pārskats par Latviju ir trešais. OECD mērķis ir sniegt valdībām palīdzību, nodrošinot tās ar iespējami labāko analīzi, pētījumiem, rekomendācijām un risinājumiem gandrīz ikvienā ekonomiskās politikas jomā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu