Latvijas bankām nepiemēros vairāku valstu uzraugu noteiktos makroprudenciālos pasākumus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome nolēmusi piešķirt atbrīvojumu un nepiemērot Latvijas kredītiestādēm Somijas finanšu uzraudzības iestādes, Beļģijas nacionālās bankas, Zviedrijas finanšu inspekcijas un Francijas Finanšu stabilitātes padomes noteiktos makroprudenciālos pasākumus, aģentūrai LETA pavēstīja FKTK.

FKTK nolēmusi Latvijas bankām nepiemērot Somijas finanšu uzraudzības iestādes lēmumu noteikt 15 procentpunktu slieksni riska darījumu svērtajai vidējai riska pakāpei hipotekārajiem portfeļiem, kuros ietilpst mājokļa darījumi, kā arī Beļģijas nacionālās bankas pieņemto lēmumu, kas ietver fiksētu piecu procentpunktu riska svēruma palielinājumu hipotekārajiem portfeļiem, kuros ietilpst mājokļa darījumi un proporcionālu riska svēruma palielinājumu, kas ir 33% no hipotekārajiem portfeļiem, kuros ietilpst mājokļa darījumi, piemērotā vidējā riska svēruma.

Tāpat komisija nolēmusi Latvijas kredītiestādēm nepiemērot Zviedrijas finanšu inspekcijas lēmumu noteikt 25 procentpunktu slieksni vidējai svērtajai riska pakāpei hipotekārajiem portfeļiem un Francijas Finanšu stabilitātes padomes lēmumu samazināt lielo riska darījumu ierobežojumu līdz 5%.

Saistībā ar Somijas, Beļģijas un Zviedrijas riska svēruma regulējuma pasākumiem nevienai Latvijas kredītiestādei nav filiāļu šajās valstīs un attiecīgie riska darījumi šajās valstīs nepārsniedz 1 milj. euro, tādēļ FKTK padomes lēmums paredz piemērot visām kredītiestādēm atbrīvojumu no šo pasākumu atzīšanas.

Savukārt attiecībā uz Francijas lielo riska darījumu stingrāku ierobežojumu aktivizēšanas pasākumiem FKTK norādīja, ka nevienai Latvijai sistēmiski nozīmīgai iestādei riska darījumi ar Francijas nefinanšu uzņēmumiem nepārsniedz Eiropas Sistēmisko risku kolēģijas definēto apvienoto robežvērtību, tāpēc FKTK padomes lēmums arī šajā gadījumā paredz piemērot atbrīvojumu.

Makroprudenciālo pasākumu pārrobežu atzīšanas galīgais mērķis ir attiecināt vienādas prudenciālās prasības uz vienādiem riska darījumiem neatkarīgi no finanšu pakalpojuma sniedzēja licencēšanas vietas, tādējādi nodrošinot dalībvalstu nacionālās makroprudenciālās politikas efektivitāti un konsekvenci.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu