"Augstsprieguma tīkls" nākamgad projektos investēs 63 miljonus eiro

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša / LETA

AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) nākamajā gadā projektos plāno investēt 63 miljonus eiro, aģentūru LETA informēja kompānijas pārstāve Aija Ikstena. 

Viņa norādīja, ka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) ir apstiprinājusi "Augstsprieguma tīkla" sagatavoto Latvijas elektroenerģijas sistēmas desmit gadu attīstības plānu, kas paredz laika periodā līdz 2029.gadam attīstībā ieguldīt kopumā 413 miljonus eiro.

Apstiprinātais plāns paredz, ka 2020.gadā gandrīz 42 miljoni eiro tiks ieguldīti Igaunijas-Latvijas trešā starpsavienojuma un Rīgas TEC-2 - Rīgas HES elektropārvades līniju būvniecībā. Starpasavienojuma izbūve ar Igauniju palielinās maksimālās caurlaides spējas par 500-600 megavatiem (MW) abos virzienos, veicinot efektīvāku elektroenerģijas tirgus darbību Baltijā. Abiem projektiem piesaistīts Eiropas Savienības līdzfinansējums.

Tāpat Ikstena atzīmēja - lai nodrošinātu pārvades sistēmas stabilu darbību, katru gadu jāveic Latvijas elektroenerģijas pārvades tīkla un apakšstaciju uzturēšanas un modernizēšanas darbi. 2020.gadā plānots ieguldīt vairāk nekā 21 miljonu eiro 330 kilovoltu (kV) un 110 kV apakšstaciju, sadales punktu un līniju pārbūvē, kā arī autotransformatoru un transformatoru maiņā uz mūsdienīgākiem un dabai draudzīgākiem.

Atbilstoši Elektroenerģijas tirgus likumam, SPRK nosaka pārvades sistēmas attīstības desmit gadu plānā iekļaujamo informāciju, plāna iesniegšanas kārtību, apstiprina to un uzrauga tā izpildi. Pārvades sistēmas attīstības plāna izvērtēšanu un apstiprināšanu SPRK veic no 2012.gada, katru gadu izvērtējot "Augstsprieguma tīkla" izstrādāto attīstības plānu nākamajam desmit gadu periodam.

Jau ziņots, ka "Augstsprieguma tīkls" apgrozījums pērn bija 193,866 miljoni eiro, kas ir par 22% vairāk nekā gadu iepriekš, bet uzņēmuma peļņa pieauga vairākkārt un bija 4,677 miljoni eiro.

"Augstsprieguma tīkls" ir neatkarīgs Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina elektroenerģijas pārvades tīkla darbības un Latvijas elektroenerģijas sistēmas elektroapgādes drošumu, sniedz pārvades sistēmas pakalpojumus, balstoties uz publicētiem pārvades pakalpojuma tarifiem, veic pārvades sistēmas operatīvo vadību un nodrošina drošu, stabilu, elektroenerģijas pārvadi pārvades sistēmā. "Augstsprieguma tīkls" pieder valstij.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu