LU basketbolisti svin desmito sezonu

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Latvijas Universitātes (LU) simtgadē līdz ar biedrību „Latvijas Universitātes sports” 90 gadu jubileju, ko 22. martā atzīmēja visa saime, svētkus svin arī basketbola komanda (BK) „Latvijas Universitāte”. Šis ir jau desmitais gads, kopš Universitātē studenti ne vien apgūst jaunas zināšanas, bet arī sasniedz izcilus panākumus basketbolā. Tiesa basketbola pirmsākumi Universitātē meklējami jau kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas.

Savu desmitgadi BK „Latvijas Universitāte” aizvadīs Latvijas – Igaunijas basketbola līgas čempionātā, kur 2019./2020. gada sezonas spēlēs tiksies abu valstu 15 komandas. Līgas čempionāts sāksies septembra beigās un arī Latvijas Universitātes saime, studenti un mācībspēki, atkal varēs pulcēties Elektrum Olimpiskajā centrā, lai mājas spēļu lieliskajā atmosfērā atbalstītu savu komandu!

Duālo karjeru, kas apvieno iespēju studēt augstāko izglītību un veikt profesionālu darbu sporta jomā, LU studenti visvairāk veido tieši basketbolā. Universitātē ir izveidota atsevišķa basketbola sistēma – desmit gadu laikā ir panākts, lai BK “Latvijas Universitāte” kā viena no retajām sporta organizācijām Baltijā būtu starpposms starp Latvijas Jaunatnes Basketbola līgu (LJBL) un profesionālo basketbolu, veicinot Latvijas talantīgāko basketbolistu pilnveidošanos ar profesionālu darbu un individuālu pieeju sporta, inteliģences un personības attīstības jomās.

Pēdējā gada laikā komandai izdevies strādāt ar lieliskiem rezultātiem - deviņi sistēmas jaunieši vasarā bija izlašu sastāvos dažādos jaunatnes vecumos – U18, U19, kā arī U20. To apliecina arī fakts, ka Latvijas Universitātē savas profesionālā spēlētāja gaitas ir sākuši tādi spēlētāji kā Žanis Peiners, Kristaps Dārgais, Edgars Lasenbergs, Mārcis Vītols un daudzi citi. Kā arī treneriem Artūram Visockim – Rubenim un Mārtiņam Zībartam BK LU bijis kā atspēriena punkts, lai turpmāk veidotu veiksmīgas treneru karjeras.

Žanis Peiners, Latvijas basketbola izlases spēlētājs, LU komandā spēlēja no pašiem tās pirmsākumiem, aizvadot trīs spraigas sezonas. Sportists piedalījās teju 100 spēlēs, kurās guvis vairāk par 1500 punktiem, un laukumā pavadījis vairāk nekā 44 stundas, uzstādot vairākus Universitātes rekordus. Žanis BK LU atceras ar pirmajām uzvarām pār profesionālām komandām, kad tas apkārtējiem vēl šķita neiespējams sasniegums. „Atminos uzvaru pār Liepāju, ja nemaldos, 3. pagarinājumā 2011. gadā izbraukumā, tie ir tie spilgtākie mirkļi – draugi, uzvaras, emocijas,” stāsta sportists. Jautāts par BK LU un tās nozīmi tālākai profesionālajai karjerai, Žanis atbild: „Tas bija lielisks tramplīns, bez kura, iespējams, tobrīd būtu beidzis karjeru. Bija situācija, kad neviena cita Latvijas Basketbola līgas komanda mani neņēma, taču LU deva iespēju. Seciniet paši – ja nebūtu LU, es šobrīd visdrīzāk nespēlētu profesionāli.”

Foto: Publicitātes foto

Viens no labākajiem pasaules dankeriem Kristaps Dārgais arī ir BK LU absolvents (tiesa, studēja Rīgas Tehniskajā universitātē Transportbūves studiju programmā), kurš sastāvā aizvadījis divas sezonas un 61 spēli, gūstot gandrīz 800 punktus. Kristaps joprojām turpina karjeru Latvijas Basketbola līgas 1. divīzijā. „Katra mājas spēle bija kā svētki, to nevaru nepieminēt,” saka spēlētājs, atceroties aizvadītos gadus savā Alma mater. Pozitīvā atmosfēra un draudzīga gaisotne ir tas, kas viņas paticis visvairāk. „Spilgti atmiņā palikusi pēdējā playoff sērija ar LU komandu, kad toreiz 2013.gadā pirmajā 1/4 fināla spēlē iemetu uzvarošo grozu, bet trešajā spēlē tikai pēdējā minūtē atzinām tā gada bronzas medaļnieku pārākumu.” Kristaps stāsta, ka aizvadītie divi gadi iemācīja būt par profesionālu sportistu – neskatoties uz studentu komandas statusu, viss treniņu process bija kā profesionālai komandai. „Iemācījos daudz labāk un pilnvērtīgāk plānot savu laiku un ikdienas padarāmos uzdevumus. Ieguvu draugus un uzticamus cilvēkus, ar kuru atbalstu un palīdzību vienmēr varu rēķināties,” stāsta Kristaps.

Foto: Publicitātes foto

Abus perspektīvos spēlētājus savulaik trenējis Artūrs Visockis-Rubenis BK LU galvenā trenera amatā. Treneris komandu gatavoja spēlēm no 2011. gada līdz 2016. gadam. Pēc tam karjeras laikā bijis galvenā trenera asistents gan Latvijas vīriešu, gan sieviešu izlasēs, kā arī galvenais treneris Latvijas U18 izlasei. Treneris stāsta, ka BK LU pieredze bijis kā atspēriena punkts: „Tur uzaugu kā treneris, ejot cauri ļoti veiksmīgām un arī neveiksmīgām sezonā. Mācījos gan uzvarēt, gan zaudēt. Vadība ļāva eksperimentēt un veidot savu basketbola filozofiju. Iepazinu arī lieliskus cilvēkus - spēlētājus un kolēģus - ar kuriem cieši uzturu kontaktu joprojām.” Bijušais galvenais treneris BK „Latvijas Universitāte” vēl turpinās iesākto darbu, dodot iespēju tiem, kuriem citi netic, kā arī saglabāt profesionālo pieeju treniņu procesā un komandas tēla veidošanā.

Foto: Publicitātes foto

Jaunā BK LU sezona sākas jau 2. oktobrī, bet pirmā mājas spēle gaidāma 13. oktobrī plkst. 17.30. Šī brīža absolūtais komandas līderis Renārs Birkāns komentē komandas gatavību jaunajai sezonai: „Komanda velti laiku nav tērējusi un visu vasaru ir pavadījusi cītīgi trenējoties un piedaloties turnīros. Jūlijā mēs devāmies uz Pasaules Universiādi Itālijā un augustā bija pārbaudes turnīrs Ķīnā. Vairāk kā mēnesi jau koncentrējamies uz sagatavošanos jaunajai sezonai. Ieguldītais darbs treniņos un rezultāti nesenajās pārbaudes spēlēs liecina, ka noteikti būsim konkurētspējīga komanda turnīrā, un, iespējams, sarūpēsim arī kādu pārsteigumu, uzvarot kādu no top komandām. Viennozīmīgi varu teikt, ka uz sezonas sākumu LU komanda būs sasniegusi savu labāko sportisko formu.”

Foto: Publicitātes foto

Uz jautājumu, ko jaunais sportists sagaida no jaunās jubilejas sezonas BK LU, Renārs sala: „Varam būt lepni un priecīgi par paveikto un atskatīties uz sasniegtajiem rezultātiem. Katru gadu kopš manas ierašanās komandā līmenis ir audzis kluba kvalitātes un profesionalitātes ziņā. No 10. sezonas sagaidu tikpat mērķtiecīgus komandas biedrus un tikpat ambiciozu treneru darbu, ar skatu nākotnē!”

Latvijas Universitāte aicina visus apmeklēt BK LU spēles un atbalstīt savējos!

Fakti par BK LU:

  • BK LU kopumā aizvadītas 9 sezonas (nākošā būs 10 sezona) aizvadīta 301 spēle augstākajā basketbola divīzijā (neskaitot pārbaudes spēles un turnīrus).
  • Sākuši spēlēt profesionāli - Žanis Peiners, Kristaps Dārgais, Mārcis Vītols, Linards Jaunzems, Edgars Lasenbergs, Ingars Aizpurs, Rihards Zēbergs.
  • 2012. gadā 4. vieta Latvijas basketbola līgā
  • 2017. gadā 1. vieta SELL studentu spēlēs
  • 2017. gadā 3. vieta Pasaules Universiādē
CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu