Igaunijā vīriešu un sieviešu atalgojuma atšķirība samazinājusies visās ekonomikas jomās

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Igaunijā vīriešu un sieviešu darba samaksas atšķirība samazinās visās ekonomikas jomas, informēja Igaunijas Statistikas departamentā.

Sākotnējie dati liecina, ka 2018.gada oktobrī sieviešu un vīriešu atalgojuma atšķirības bija vērojamas visās ekonomikas jomās. Vislielākā tā bijusi finanšu un apdrošināšanas sektorā (32,2%), bet vismazākā - transporta un noliktavu pakalpojumu jomā (1,9%).

Pērn oktobrī bruto samaksa stundā sievietēm Igaunijā bijusi par 18,7% mazāka nekā vīriešiem. Salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu 2017.gadā šis rādītājs samazinājies par 2,2 procenta punktiem.

Visvairāk - par 6,3 procenta punktiem gada izteiksmē samazinājusies atalgojuma atšķirība dzimumu starpā profesionālajā, zinātnes un tehniskajā jomā, bet palielinājusies citos apkalpojošajos sektoros (organizācijas, mājsaimniecības preču remonta, skaistumkopšanas jomā).

Dzimumu atalgojuma atšķirība tiek aprēķināta no vīriešu vidējās bruto darba

algas likmes stundā atņemot vidējo sieviešu bruto darba algas likmi stundā. Iegūtā vērtība tiek dalīta ar vidējo vīriešu bruto darba algas likmi stundā un izteikta procentos. Vidējās bruto algas likmē stundā netiek ieskaitītas neregulārās prēmijas un piemaksas.

Igaunijas Statistikas departamenta metodika vīriešu un sieviešu darba samaksas atšķirību aprēķinā atšķiras no Eiropas Savienības statistikas biroja "Eurostat" metodikas.

Jaunākie "Eurostat" dati, kas apkopoti par 2017.gadu, liecina, ka vīriešu un sieviešu atalgojuma atšķirība Igaunijā ir lielākā Eiropas Savienības dalībvalstu vidū - 25,6%. ES vidēji tā ir 16%, bet eirozonā - 16,1%.

"Eurostat" aprēķini ir par uzņēmumiem, kur ir vairāk nekā desmit darbinieku, kā arī nav ņemti vērā dati par atalgojumu lauksaimniecībā, mežsaimniecībā un zivsaimniecībā, valsts pārvaldē un aizsardzībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu