Zelts, narkotikas un ietekmīgs aizsegs jeb kā naudas atmazgātāji legalizējuši netīro narkotiku naudu (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Kāda liela grāmatvedības firma slēpusi pierādījumus par organizētās noziedzības bandas pastrādātajiem noziegumiem, piesedzot narkotiku tirdzniecībā iegūtas naudas atmazgāšanu Lielbritānijā, atklājusi izmeklēšana. Firma EY (agrāk “Ernst & Young”) nav ziņojusi par aizdomīgām darbībām vienā no pasaules lielākajām zelta pārstrādes rūpnīcām. Tāpat vēlāk pārrakstīts atbilstības ziņojums ar mērķi slēpt noziegumus, vēsta britu medijs BBC.

“BBC Panorama” izdevies atklāt, ka kriminālajam grupējumam izdevies atmazgāt naudu, pārdodot 3,6 tonnas zelta “Kaloti” pārstrādes rūpnīcai Dubaijā. Gan EY, gan “Kaloti” noliedz jebkādu saistību ar krimināla rakstura pārkāpumiem.

Tiek norādīts, ka kopumā 27 noziedzīgi iegūtu naudas līdzekļu legalizācijas grupējuma locekļi tika aizturēti un nogādāti ieslodzījumā Francijā jau 2017. gadā. Šī banda bija iekasējusi skaidru naudu no narkotiku izplatītājiem Lielbritānijā, kā arī citās Eiropas valstīs. Vēlāk šī nauda, kas iegūta no narkotiku izplatītājiem, tika atmazgāta, melnajā tirgū pērkot un pārdodot zeltu.

Dokumenti, kuri nonākuši BBC raidījuma “Panorama” un Francijas ziņu aģentūras “Premieres Lignes” rīcībā, liecina, ka naudas atmazgāšanas bandas loceklim piederošais uzņēmums “Renade International” 2012. gadā vien “Kaloti” pārstrādes rūpnīcai pārdeva 146 miljonus dolāru vērtu zeltu.

Savukārt 2013. gadā grāmatvedības firmai EY, kas tolaik bija pazīstama ar nosaukumu “Ernst and Young”, tika lūgts pārskatīt “Kaloti” atbilstību noteikumiem. Šie noteikumi ir paredzēti nelikumīgu avotu iegūtā zelta apgrozībai, lai tas netiktu iekļauts globālajā tirdzniecības ķēdē.

Kontrabandas zelts

Revidenti atklāja, ka “Kaloti” 2012. gadā skaidrā naudā izmaksāja 5,2 miljardus dolāru melnā tirgus zelta piegādātājiem, bet EY neziņoja par naudas atmazgāšanu atbildīgajām iestādēm par aizdomīgām darbībām. Tāpat arī EY palīdzēja slēpt noziegumu - zelta stieņu eksportu uz Dubaiju. Zelta stieņi pēc dokumentiem tika norādīti kā sudrabs. Tādējādi noziedzniekiem izdevās izvairīties no zelta eksporta ierobežojumiem.

Revīzijas grupām tika uzrādīti šķietami sudraba stieņi no Marokas. Tomēr, rūpīgi skrāpējot “sudraba stieņu” virsmu atklājās, ka tie patiesībā ir zelta stieņi, kas tiek pārvadāti ar sudraba pārklājumu.

BBC un “Premieres Lignes” ir izdevies atklāt, ka kontrabandas zelts piederējis naudas atmazgāšanas bandas uzņēmumam “Renade International”. Amdžads Rihans bija EY galvenais revidents Dubaijā 2013. gadā, un viņš teicis, ka tolaik vēlējies ziņot par aizdomīgajām darbībām.

Tomēr Rihans uzsver, ka viņa priekšnieki darījuši visu iespējamo, lai ziņojumi atbildīgās iestādes nesasniegtu, tāpat viņam likts nestāstīt par nelikumībām varas iestādēm.

"Ja jūs atrodiet kādu aizdomīgu darījumu, jums par to nekavējoties ir jāziņo varas iestādēm. Tas, ko mēs atklājām, bija vairāk nekā aizdomīgi. Tā vietā, lai ziņotu par noziegumiem, par kuriem es saviem priekšniekiem stāstīju, viņi tos vienkārši nolēpa slēpt un klusēt par tiem," Rihans sacīja BBC.

Viņš norāda, ka EY ne tikai nav ziņojuši par noziegumu, bet arī nav palīdzējuši to atklāt. “BBC Panorama” rīcībā ir vairāki atbilstības ziņojuma projekti, ko paredzēts iesniegt Dubaijas regulatoram.

Sākotnējā ziņojumā “Kaloti” šķietami atzīst, ka iepērk ar sudrabu pārklātu zeltu. Ziņojumā teikts: "Mēs atzīstam, ka ir bijis negadījums (..) kurā bijuši iesaistīti zelta stieņi, pārklāti ar sudrabu."

Aizdomīga aktivitāte

Tiek norādīts, ka EY pārrakstīja ziņojumus par pārkāpumiem. Pēc “labojumiem” tajos, vienā no ziņojumiem tika teikts: "Atzīstam darījumus, kuros bija konstatēti dažādi pārkāpumi saistībā ar dokumentiem." Faktiski, grāmatvedības uzņēmumu acīmredzamu noziegumu pārveidoja par "dokumentālu pārkāpumu".

EY atteicās komentēt ziņas par ziņojumu pārrakstīšanu, taču norādīja, ka uzņēmums ir pārliecināts par to, ka ir ievērotas visas juridiskās un ziņošanas saistības. EY arīdzan paziņoja, ka ir nogādājis savus atzinumus atbildīgajām varasiestādēm Dubaijā.

"Tas bija EY Dubaijas filiāles darbs, kas arī atklāja “Kaloti” neatbilstību noteikumiem un galu galā, izdevās panākt daudzo problēmu sakārtošanu rūpnīcā,” teikts EY oficiālajā paziņojumā medijiem.

EY gan noliedz bijušā revidenta apsūdzības: “Vairākus gadus pēc šiem notikumiem Rihans ir izvirzījis vairākus nepamatotus apgalvojumus, kas nu pārtapuši juridiskā prasībā. EY šos apgalvojumus kategoriski noraida."

Saskaņā ar likumiem par noziedzīgi iegūtiem līdzekļiem, grāmatvežiem juridisks pienākums ziņot likumsargiem par visām aizdomīgām darbībām, kurus savā darbā konstatē revidenti. Juridiskajā strīdā ar Rihanu, EY atzīst, ka slēptais zelts "sniedzis pamatotu iemeslu pārbaudīt, vai aizdomām par naudas atmazgāšanu ir bijis kāds pamats".

Atbilstošas ​​pārbaudes

Grāmatvedības uzņēmums gan apgalvo, ka tai par “Kaloti” darījumiem skaidrā naudā nav bijis jāziņo policijai. Tiek uzsvērts, ka EY auditori nav bijuši saistīti ar “Kaloti” grāmatvedības pārbaudēm.

“Kaloti” pārstāvji uzsvēra, ka zelta pārstrādes rūpnīca ir veikusi visas atbilstošās pārbaudes, kas ir saistītas naudas atmazgāšanas novēršanu

"”Kaloti” nekad apzināti neiesaistītos tirdzniecības attiecībās ar kādu no partneriem zinot, ka pērkamais zelts bijis iesaistīts jebkāda veida finanšu neatbilstībās vai kriminālās darbībās. Līdz ar to, “Kaloti” kategoriski noliedz, ka uzņēmums iegādājies ar sudrabu pārklātos zelta stienīšus “Renade” vai kāda piegādātāja," teikts “Kaloti” paziņojumā.

Kompānija piebilda, ka Dubaijā maksājumi par skaidru naudu bija izplatīti pirms vairākiem gadiem, tomēr šobrīd uzņēmums jau sen vairs neiegādājoties zeltu, norēķinoties skaidrā naudā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu