Lielbritānijas galvenais banknošu ražotājs nonācis kraha priekšā

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Lielbritānijas uzņēmums, kurā tiek drukātas Sterliņu mārciņas banknotes, ir nonācis ļoti sarežģītā finansiālajā situācijā. Tā pārstāvji paziņojuši, ka pastāv reāls risks, ka uzņēmums “De La Rue” var piedzīvot arī pilnīgu sabrukumu, kas notiks gadījumā, ja izgāzīsies tā glābšanas plāns, vēsta britu raidorganizācija BBC.

Jau pašlaik uzņēmuma pārstāvji paziņojuši, ka tas aptur maksājumus par dividendēm, jo finanšu gada pirmajā pusē piedzīvoti ievērojami zaudējumi. “De La Rue” pastāv bažas, ka uzņēmums var piedzīvot iespējami sliktāko scenāriju – tā sabrukumu.

Uzņēmumā secināts, ka pašlaik pastāv "būtiska nenoteiktība, kas rada nopietnas šaubas par grupas spēju darboties kā pastāvīgam koncernam".

Lielbritānijā bāzētā kompānija “De La Rue” drukā naudu ne tikai Lielbritānijai, bet arī vairāk nekā 140 citu valstu centrālajām bankām, un skaidras naudas ražošanā visā pasaulē tiek nodarbināti vairāk nekā 2500 cilvēku.

Oktobrī “De La Rue” tika iecelts jauns izpilddirektors - Klīvs Veikers, kas ir kā daļa no uzņēmuma vadības sakārtošanas.

Pagaidām gan nav skaidrs, kas notiktu gadījumā, ja firma nonāktu finansiālās grūtībās. Visticamāk, ka uzņēmuma “De La Rue”, galvenais konkurents pārņemtu visas līguma saistības, kas pašlaik uzņēmumam ir noslēgts ar Anglijas banku. Jāpiebilst, ka “De La Rue” galvenie konkurenti neatrodas Apvienotajā Karalistē. Tāpat otrdien “De La Rue” akciju vērtība kritusies par 20% jaunumiem.

Pēdējo divu gadu laikā uzņēmums “De La Rue” ir saskāries ar lielām finansiālajām neveiksmēm. Loģiski, ka daļa zaudējumu nākuši “Brexit” dēļ. Tā, piemēram, uzņēmums pērn martā zaudēja ļoti vērtīgu līgumu par Lielbritānijas pases drukāšanu pēc “Brexit”.

Savukārt divus mēnešus vēlāk – 2018. gada maijā “De La Rue” bija spiesta norakstīt 18 miljonus sterliņu mārciņu lielu parādu, kas bija izveidojies ļoti smagā ekonomiskajā situācijā nonākušajai Venecuēlas centrālajai bankai.

“De La Rue” sāka ražot banknotes 1860. gadā - vispirms uzņēmuma drukātās banknotes izmantoja Maurīcijas iedzīvotāji, bet pēc tam firma paplašināja savu darbību arī uz citām valstīm. Tagad tas ir lielākais banknošu ražošanas uzņēmums visā pasaulē.

Katru nedēļu tas saražot pietiekami daudz banknošu, kuras sakraujot kopā, pat divas reizes sasniegtu Everesta virsotni.

Galvenais “De La Rue” konkurents ir Vācijas uzņēmums “Giesecke & Devrient”, kas piegādā banknotes vairāk nekā 100 centrālajām bankām pasaulē. Vēl ievērojami tirgus spēlētāji ir arī Kanādas “Banknote Company” un ASV dibinātā “Crane Currency”.

Pašlaik pret “De La Rue” notiek izmeklēšana, ko veic Nopietnas krāpniecības izmeklēšanas birojs saistībā ar "iespējamu korupciju" Dienvidsudānā.

Uzņēmums paziņojis par zaudējumiem 12,1 miljona apmērā pirms nodokļu nomaksas, kas radušies šī gada pirmajos sešos mēnešos. Salīdzinot ar laika posmu līdz 28. septembrim pagājušajā gadā, uzņēmums strādāja ar 7,1 miljona sterliņu mārciņu peļņu.

Finanšu rezultātu paziņošanas laikā uzņēmums atklāja, ka būtiski paātrina savu pārstrukturēšanas plānu, kurā ir iekļautas dažādas izmaksas.

“De La Rue” plāno arī dažādus jaunus banknošu drošības elementu produktus, lai nostiprinātu savu pozīciju "arvien konkurētspējīgākajā" banknošu tirgū.

“"De La Rue” faktiski strādā uz riskantas robežas," sacīja “Marils.com” galvenais tirgus analītiķis Neils Vilsons. Viņš uzskata, ka "sliktā stāvokļa galvenais iemesls ir slikta uzņēmuma pārvaldība un lēmumi."

Investori nereti uzskata, ka uzņēmuma direktoru padome īstermiņā ir spējīga ietekmēt uzņēmuma finansiālos rādītājus. Pašlaik “De La Rue” investoru vidū ir jūtama skepse par uzņēmuma spējām “noturēties virs ūdens”.

Skepticisms ir pamatots: šī uzņēmuma valdē parasti ir neliels skaits vadītāju un lielāks skaits dažādu direktoru, kuriem nav izpildpilnvaras, kā arī - kuriem nav nekādas saistības ar ikdienas darbībām.

Ir daudz piemēru, kad uzņēmums faktiski ir nogājis no pareizā ceļa, valdei par to pat nezinot. Šodienas “De La Rue” rezultāti parāda, ka valdei ir ļoti svarīga loma uzņēmuma darbībā.

Banknošu drukāšanas uzņēmums nu saskaras ar ļoti postošiem finansiālajiem rādītājiem - 10 miljonu sterliņu mārciņu lieliem darbības zaudējumiem, vienreizēju maksājumu virkni un pieaugošiem parādiem.

“De La Rue” vadība notiekošajā vaino pieprasījuma samazināšanos, kā rezultātā ir parakstīt pārāk maz sadarbības līgumi ar uzņēmumiem. Uzņēmuma vadība arī atzīst, ka nepieredzētās pārmaiņas uzņēmuma vadībā nav palīdzējušas – ir nomainījies valdes priekšsēdētājs, izpilddirektors, finanšu direktors un lielākā daļa citu direktoru.

"Valde uzskata, ka būtiskas izmaiņas vadībā un izpildvaras komandās, kā arī biznesa pārstrukturēšana ir veicinājušas sliktos biznesa rādītājus pēdējo divu gadu periodā," teikts rezultātu paziņojumā.

"Tas ir veicinājis vēl lielāku atšķirību starp finanšu gada prognozēm un sniegumu, nekā tas ir bijis vēsturiski."

Uzņēmuma pārvaldībai ir ļoti liela nozīme, un nākamajos mēnešos uzņēmuma vadībai būs vēl lielāka loma. Direktoru padome ir brīdinājusi - ja jaunā izpilddirektora Klīva Veikera ieviestais atdzīvināšanas plāns nedos cerētos rezultātus, pastāv draudi, ka uzņēmums būs spiests pārtraukt darbību. Vienkāršā valodā sakot - tas nozīmē, ka uzņēmumam būs jāatrod vairāk naudas savas darbības turpināšanai – tas nozīmē, ka būs jāmaina banku aizdevumu nosacījumi, vai arī jālūdz akcionāriem ieguldīt vairāk naudas uzņēmumā. Pretējā gadījumā sekas būs ļoti nepatīkamas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu