Apdrošināšanas tirgus arī nākamajā gadā Latvijā varētu augt par apmēram 8%

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Apdrošināšanas tirgus arī nākamajā gadā Latvijā varētu augt par apmēram 8%, aģentūrai LETA prognozēja Latvijas Apdrošinātāju asociācijā.

"Tā kā tiek prognozēta Latvijas ekonomikas izaugsmes sabremzēšanās, tas, protams, skars arī apdrošināšanu. Tomēr kopumā turpināsies mērena nozares izaugsme, kas apsteigs Latvijas ekonomikas vidējo pieaugumu, kas tiek prognozēts 2,8% apmērā. Šogad nozare ir augusi par 8%, un sagaidāms, ka šāds temps varētu turpināties arī tuvākajos gados," pauda asociācijā.

Tostarp asociācijā pauda cerību, ka dzīvības apdrošināšanas nozare turpinās atgūties un augt pēc negatīvās nodokļu reformas ietekmes, kā arī asociācijā norādīja, ka izaugsmes iespējas ir veselības apdrošināšanai. "Sagaidāms, ka šie veidi augs straujāk nekā risku apdrošināšana," piebilda asociācijā.

Pēc asociācijā minētā, nākamajā gadā turpināsies tehniskais progress, informācijas sistēmu pilnveide un informācijas apmaiņa ar valsts institūcijām, attālināto un e-pakalpojumu attīstība. "Sagaidām, ka nākamgad beidzot tiks nodrošināta arī apdrošinātāju apmaksāto recepšu izrakstīšana e-veselības sistēmā, jo šobrīd tās jāizraksta vēl papīra formā," norādīja asociācijā.

Tāpat asociācijā atzīmēja, ka nākamgad beidzot būs skaidrība par Apvienotās Karalistes izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) un par šā procesa ietekmi uz pārvietošanos un ar to saistītajiem apdrošināšanas veidiem.

Savukārt, runājot par gaidāmajām izmaiņām nozares regulējumā, asociācijā norādīja, ka 2020.gadā sagaidāmi būvniecības likuma un attiecīgo Ministru kabineta noteikumu grozījumi, adekvāta būvniecības modeļa pieņemšana, kā arī izmaiņas būvniecības nozares civiltiesiskās atbildības apdrošināšanā.

No 2020.gada 1.janvāra stāsies spēkā Ugunsdrošības noteikumu prasības, kas paredz obligātu dūmu detektoru uzstādīšanu dzīvojamās mājās, lai glābtu cilvēku dzīvības, kā arī obligātu privātmāju nodrošināšanu ar ugunsdzēsības aparātu, tāpat no 2020.gada 1.janvāra stāsies spēkā grozījumi Valsts fondēto pensiju likumā, kas paredz tiesības atstāt mantojumā pensiju otrajā līmenī uzkrāto kapitālu vai pievienot citas personas pensiju otrā līmeņa kapitālam pirms aiziešanas pensijā, kamēr līdz šim pensiju otrajā līmenī uzkrāto kapitālu varēja atstāt mantojumā tikai pēc aiziešanas pensijā, izvēloties to saņemt caur mūža pensijas polisi.

Nākamajā gadā turpināsies arī diskusijas par moderno pārvietošanās līdzekļu, kā elektriskie skrejriteņi u.c., apdrošināšanu, iespējamas izmaiņas vispārējās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas un profesionālās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas regulējumā, piemēram, jaunu veidu ieviešana, limitu izmaiņas (nekustamā īpašuma starpniekiem, revidentiem, farmaceitiem, ārpakalpojuma grāmatvežiem, maksātnespējas administratoriem, apsardzei u.c.), kā arī iespējamas izmaiņas OCTA regulējumā gan saistībā ar Garantijas fonda finansēšanu, gan ES tiesas spriedumu par to, ko nozīmē transporta līdzekļa lietošana, ieviešanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu