Brīdina ES partnerus par iespējamo oglekļa nodokli importam (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Fabrikas dūmeņi. Ilustratīvs foto.
Fabrikas dūmeņi. Ilustratīvs foto. Foto: VINCENT WEST / REUTERS

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena brīdinājusi Eiropas Savienības (ES) lielos tirdzniecības partnerus par iespējamo oglekļa nodokļa piemērošanu importam, ja plānotā pāreja uz klimata neitralitāti nostādīs ES ražojumus neizdevīgā stāvoklī globālajā tirgū.

"Nav jēgas samazināt siltumnīcefekta izraisošo gāzu emisiju tikai savās mājās, ja mēs palielinām ogļskābās gāzes emisijas importu no ārvalstīm," Davosā notiekošajā Pasaules Ekonomikas forumā sacīja Leiena.

"Runa ir par taisnīgumu pret mūsu uzņēmumiem un mūsu darbiniekiem. Mēs aizsargāsim viņus no netaisnīgas konkurences," paziņoja Leiena, pieļaujot iespēju, ka varētu tikt noteikts oglekļa nodoklis importa precēm, kuru ražošana rada lielu ogļskābās gāzes emisiju.

EK cer nākamo desmit gadu laikā nodrošināt triljonu eiro zaļajām investīcijām, lai īstenotu ambiciozo mērķi līdz 2050.gadam panākt oglekļa dioksīda emisiju neitralitāti.

Taču ES nepieļaus pozīciju zaudēšanu starptautiskajā tirgū valstīm, kas ir pasīvas cīņās pret klimata pārmaiņām, sacīja Leiena, bet konkrētas valstis nenosauca.

EK prezidente atzinīgi novērtēja ASV Kalifornijas štata emisijas tirdzniecības sistēmu un uzslavēja Ķīnu par pirmo soli ceļā uz cenu noteikšanu oglekļa emisijai, veidojot mehānismu, kura mērķis ir novadīt investīcijas projektiem, kas rada mazāku emisiju.

Ja šādi soļi pāraugtu "globālā tendencē, mums būs globāls spēles laukums, kurā oglekļa nodoklis uz robežām vairs nebūs nepieciešams," sacīja Leiena.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu