Baltkrievija saņem piedāvājumu no Ukrainas jēlnaftas trūkuma mazināšanai (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Ukraina Baltkrievijai piedāvā izmantot naftas vadu “Odesa – Brodi”, kā arī dzelzceļa transportu, lai Baltkrievija spētu aizpildīt jēlnaftas trūkumu, kas radies Krievijas piegāžu trūkuma dēļ, vēsta Baltkrievijas medijs “Naviny.by”.

Ukraina var nodrošināt Baltkrievijai naftas piegādes tās pārstrādes rūpnīcām pa naftas vadu “Odesa – Brodi”, kā arī dzelzceļa transportu. Ukrainas vēstnieks Minskā Igors Kizims sacīja, ka šādi Kijeva izrāda atbalstu Minskai.

“Kad mums pagājušajā vasarā radās problēmas ar dīzeļdegvielas piegādēm, Baltkrievija mums nāca talkā,” sacīja Kizims. Viņš runā par gadījumu 2019. gada vasarā, kad Krievija noteica embargo dīzeļdegvielas piegādei uz Ukrainu.

No 2020. gada 1. janvāra Krievijas naftas kompānijas ir apturējušas naftas piegādes uz Baltkrieviju, jo neesot parakstīti sadarbības līgumi. Minska ir atteikusies maksāt naftas piegādātājiem prēmiju, respektīvi, maksāt augstāku iepirkuma cenu par Krievijas jēlnaftu.

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko ir pieprasījis samazināt valsts atkarību no Krievijas naftas, kā arī panākt, lai naftas importa apjoms no Krievijas samazinātos līdz 30-40%.

Iepriekš Baltkrievija caur Lietuvu saņēma partiju Norvēģijas naftas. Tiek izskatīti varianti arī importēt ASV un Saūda Arābijas naftu caur Eiropas valstu ostām. Lukašenko tāpat paziņoja, ka Baltkrievija savām vajadzībām var izmantot arī naftu, kas plūst caur tranzītvadu “Družba”.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu